Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 4/2020. (II.14.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01- 2024. 04. 01

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 4/2020. (II.14.) önkormányzati rendelete módosításáról

2024.04.01.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Hulladékszállítási díj viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül az a hulladékszállítási közszolgáltatóval szerződéses viszonyban álló kérelmező, aki

a) egyedül élő, vagy kizárólag

b) házastársával, élettársával, bejegyzett élettársával,

c) egyeneságbeli felmenőjével, 65. életévét betöltött gyermekével, testvérével,

d) az általa gondnokolt, illetve fogyatékossági támogatásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesülő egyeneságbeli rokonával, vagy testvérével, továbbá,

e) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermekével, unokájával, örökbe fogadott gyermekével, mostoha gyermekével és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermekével,

f) ha a kérelmező otthoni ápolását ellátó, ápolási díjban részesülő nagykorú hozzátartozójával

közös, a háztartási hulladék begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatás körébe bevont háztartásában él és a lakást kizárólag az előzőekben felsorolt személyek használják, valamint közszolgáltatási díj tartozásuk a közszolgáltatónál nincs feltéve, hogy a kérelmező a 65. életévét betöltötte és a háztartásában élők egy főre számított havi nettó jövedelme nem haladja meg a 285.000 forintot és a kérelmező életvitelszerűen abban a lakásban él, amelyre a támogatást kérelmezte.”

(2) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás iránti kérelmet a 5. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező nevére szóló hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat tartalmazó számlát, számlarészletezőt, továbbá a 10. § (1) bekezdés d)–f) pontjában foglalt feltételek fennállását igazoló dokumentumokat.”

2. § (1) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat az első személyi tulajdonú lakás építésének vagy vásárlásának vissza nem térítendő támogatásában részesítheti Jászapáti városban az 1.500.000,- Ft, azaz egymillió-ötszázezer forintot elérő értékű ingatlanok vásárlása, építése esetén azokat a 40 éven aluli nagykorú személyeket, akik – a 14. § (3) bekezdésben foglalt kivétellel – Jászapáti városban legalább két éve lakóhellyel rendelkeznek.

(2) A házastársak, élettársak esetében elegendő, ha az egyik fél megfelel a 14. § (1) bekezdésben foglaltaknak.”

(2) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Támogatásra jogosult az a személy (család), ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem

a) egyedül igénylő vagy kéttagú család esetén nem haladja meg a 300.000,- Ft-ot, azaz háromszázezer forintot,

b) három vagy több tagú család esetén nem haladja meg a 250.000,- Ft-ot, azaz kettőszáz-ötvenezer forintot.”

(3) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (8) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem részesíthető támogatásban:)

„a) akinek magának, házastársának/élettársának, kiskorú gyermekeinek, vele együtt költöző családtagjainak a kérelemmel érintett ingatlanán felül lakástulajdona van vagy a kérelem benyújtását megelőzően volt, kivéve az öröklés útján szerzett résztulajdont, illetve a kérelem alapját képező ingatlan a kérelem benyújtásakor - házastárs, élettárs, bejegyzett élettárs javára szóló ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog kivételével - ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti joggal terhelt.”

(4) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (8) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem részesíthető támogatásban:)

„f) azon személyek kérelme, melyben az igénylő felek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti közeli hozzátartozó – házastárs kivételével – kapcsolatban állnak egymással.”

(5) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (9) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás odaítélésénél figyelembe kell venni az alábbi szempontokat:)

„c) Abban az esetben, ha a kérelmező házaspár/élettársak egyike más párral vagy egyedül korábban már kapott támogatást, illetve lakástulajdonnal rendelkezik vagy a kérelem benyújtását megelőzően rendelkezett, a másik fél által megszerzett ingatlanrész értéke veendő figyelembe a támogatás mértékének megállapításakor. Ilyen esetben is azonban csak legfeljebb két alkalommal szerepelhet egy személy lakásvásárlóként/építőként ennek a támogatásnak a vonatkozásában.
d) Ha a kérelmezők kifejezetten lakásvásárlásra vonatkozó állami támogatásban, otthonteremtési támogatásban részesülnek a lakásvásárláshoz, jelen támogatás mértékének megállapításánál az azon felüli vételárrész az irányadó.”

(6) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (10) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás mértéke:)

„a) lakásvásárlás esetén a vételár 10%-a, de legfeljebb 200.000,-Ft, azaz kettőszázezer forint,
b) lakásépítés esetén 400.000.-Ft, azaz négyszázezer forint.”

(7) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) A támogatott ingatlanra 5 éves elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésére, amelynek törlésére a Ptk. 5:117.§ (3) bekezdése irányadó.”

(8) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (12) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatás iránti kérelmet a 8. számú melléklet szerinti formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szervezési Osztályhoz az alábbi mellékletekkel együtt kell benyújtani:)

„a) vételnél: adásvételi szerződés, amely a kérelem benyújtásakor a szerződés keltezésétől számított 6 hónapnál nem régebbi,”

(9) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (17) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(17) A naptári évben a támogatás felhasználható előirányzatát a Képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.”

(10) A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 14. § (19) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(19) A támogatás kifizetésének feltétele, hogy a kérelmező állami támogatás vagy hitel igénylése esetén megkötött hitelszerződést bemutassa a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szervezési Osztályán.”

3. § A települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet 15. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A nem havi rendszerességgel szerzett, vagy vállalkozásból származó, a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát igazoló dokumentumként az állami adóhatóság igazolása csatolandó mellékletként.”

4. § Hatályát veszti a települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet

5. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba, és 2024. április 2-án hatályát veszti.