Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 10.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésébe adásának szabályairól

Hatályos: 2024. 05. 13- 2024. 05. 14

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 10.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésébe adásának szabályairól

2024.05.13.

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjaiban és (4) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésbe adásának szabályairól szóló 18/2023. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ingatlan és ingó vagyon elidegenítése, egyéb módon történő hasznosítása – a termőföld ingatlanok bérbeadása kivételével - és megterhelése esetén a vagyon értékét, valamint csere esetén az értékkülönbözetet értékbecslés alapján kell meghatározni. Az értékbecslés 3 hónapnál régebbi nem lehet. Amennyiben rendelkezésre áll 1 évnél nem régebbi értékbecslés, annak az értékelést végző értékbecslő által felülvizsgált változata is elfogadható.

a) Ingatlan vagyon esetében

aa) A bruttó 500 eFt–ot nem meghaladó ingatlan és ingatlanrész esetén a vagyon értékét Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Adóirodája állapítja meg.

ab) A bruttó 500 eFt, és az azt meghaladó ingatlan és ingatlanrész esetén a vagyon értékét ingatlanforgalmi szakértő által készített értékbecslés alapján kell megállapítani.

ac) A bruttó 500 eFt–ot nem meghaladó ingatlan és ingatlanrész hasznosításával kapcsolatos okiratot a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzői Irodája készíti el, amennyiben a „másik fél” ezt elfogadja.

ad) A Képviselő-testület minden év elején meghatározza az értékesítésre szánt ingatlanok listáját, valamint (aktualizált) értékbecslés alapján ezen ingatlanok minimális értékesítési árait. Ezek a minimális értékesítési árak következő év február hó utolsó napjáig érvényesek.

b) Ingó vagyon esetében a vagyon értékét minden esetben értékbecslő által készített értékbecslés alapján kell meghatározni.

c) Ügyfél kezdeményezésére indult ingatlanvételi eljárás során az értékesítéssel kapcsolatos előlegezett költségek az ügyfelet terhelik (értékbecslés díja, földhivatali díjak, stb. - továbbiakban: költségátalány). Ennek fedezetére az ügyfél írásbeli vételi szándékának benyújtásával egyidejűleg köteles befizetni az önkormányzat számlájára:

ca) várható nettó 500 ezer és 20 millió Ft közötti ingatlanérték esetén 150 eFt-ot,

cb) várható nettó 20 millió Ft feletti ingatlanérték esetén 200 eFt-ot.

cc) önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás esetén - ammenyiben a Bérlő a kezdeményező - az Ügyfélnek nem szükséges előleget befizetnie, a felmerülő költségeket Szentes Város Önkormányzata utólag számlázza ki a vételi ajánlatot benyújtó részére.

cd) Elfogadott vételi ajánlat esetén, ha a jogügylet az ügyfél hibájából nem jön létre, a szerződés előkészítésével kapcsolatos előlegezett költségeket (költségátalány) az önkormányzat nem fizeti vissza.”

2. § (1) Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésbe adásának szabályairól szóló 18/2023. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésbe adásának szabályairól szóló 18/2023. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésbe adásának szabályairól szóló 18/2023. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésbe adásának szabályairól szóló 18/2023. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(5) Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésbe adásának szabályairól szóló 18/2023. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1. melléklet a 6/2024. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 6/2024. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 6/2024. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 6/2024. (V. 10.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet a 6/2024. (V. 10.) önkormányzati rendelethez