Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a községi címer és zászló használatáról

Hatályos: 2024. 05. 02

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a községi címer és zászló használatáról

2024.05.02.

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Bölcske Község címerének leírása

1. § Bölcske község címere: Álló, csücskös talpú pajzs, melyet a pajzstalp felső vonalában habos ezüst szalag oszt. A felső mező vörössel és kékkel hasított. A jobb oldali – vörös - mezőben ezüstös római oltárkő lebeg, melynek felső harmadában az I. O.M.- Juppiter, Optimus Maximus - betűk olvashatók. A baloldali – kék - mezőben jobbra forduló, balra néző ezüst bárány lebegve áll, jobb mellső lábával balra dűlő, fekete latin kereszt fog át. A szalag alatti zöld mezőben jobbra és balra kinyúló arany kacsok és részben takarásban lévő arany levelek között szőlőfürt aranylik.A pajzs felső élén ötágú, nyitott, arany leveleskorona helyezkedik el. Abroncsa zafír-rubin-zafír díszítésű, szélső leveleiben rubin, a középsőben pedig zafír, a három levél közötti egy-egy lábon két smaragd fölött drágagyöngy ragyog. A szalagszerűen leomló foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és arany.

2. A címer alkalmazása, használata

2. § (1) A címer hatósági eljárás során nem alkalmazható.

(2) A címer csak hitelesen, a színek és méretarányok betartásával ábrázolható. Nyomdai úton való előállítással egy szín is alkalmazható.

(3) Egyes esetekben megengedhető, hogy a címer a tárgy anyagának színében készüljön a heraldikai ábrázolás szabályainak betartásával.

(4) A község címere használható a 3. § (1) bekezdésében meghatározott feltétellel:

a) a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal székhelye épületén, irodahelyiségeiben és házasságkötő termében,

b) Bölcske Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) intézményeinek emblémájaként,

c) a Képviselő-testület és Bizottságai, valamint az önkormányzat által használt levélpapírokon, hivatalos dokumentumokon - meghívók, felhívások, ismertetők, feljegyzések, jegyzőkönyvek, megállapodások, szerződések.

d) a Képviselő-testület által alapított díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető és emlékérmeken,

e) a Képviselő-testület ülésén és az önkormányzat által szervezett protokolláris, ünnepi és egyéb rendezvényeken,

f) bölcskei kulturális és sport rendezvényeken, kiállításokon,

g) a község történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a községre utaló emléktárgyakon, a községhez tartozást kifejező használati tárgyakon,

h) a nemzetközi kapcsolatokban és idegenforgalmi propagandában.

3. A címer előállításának, használatának és forgalomba hozatalának engedélyezése

3. § (1) A címer 2. § (4) bekezdés f-h) pontjaiban meghatározott célra történő előállítását, használatát és forgalomba hozatalát a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi.

(2) A címer előállítására, használatára és forgalomba hozatalára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő megnevezését, címét,

b) a címer felhasználásának, illetve előállításának célját,

c) előállítás esetén az előállítandó mennyiséget,

d) a terjesztés, illetve a forgalomba hozatal módját,

e) a használat időtartamát,

f) a címer felhasználásáért felelős személy nevét.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a címerrel díszitett tárgy, kiadvány tervét, majd elkészülte után a kérelmező köteles a termék, kiadvány egy példányát vagy fénymásolatát az engedélyezőnek átadni.

(4) A címer előállítására, használatára és forgalomba hozatalára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult megnevezését és címét,

b) az engedélyezett felhasználási cél megjelölését, előállítás esetén az engedélyezett mennyiséget,

c) a terjesztés, a forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

d) az engedély érvényességének határidejét.

(5) A címer használata, alkalmazása, vagy előállítása nem megengedett, a kiadott engedélyt pedig vissza kell vonni, ha a használat vagy forgalomba hozatal módja vagy körülményei Bölcske községet, vagy lakosságának érzületét, jogait vagy jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti.

(6) A kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyező tudomására jut, hogy a felhasználó, az e rendeletben, a kiadott engedélyben meghatározott feltételeket, előírásokat megsérti, nem tartja be, illetve kötelezettségének a megadott határidőig nem tesz eleget.

(7) A polgármester az engedély kiadásának megtagadását indokolni köteles.

(8) A címernek emléktárgyakon, érméken, jelvényeken, más tárgyakon és kiadványokon történő felhasználásához e rendelet alapján kiadott engedély nem mentesíti a kérelmezőt a termék, jelvény, kiadvány tervezésére, előállítására, forgalombahozatalára jogszabály által előírt egyéb engedélyek, hozzájárulások megszerzése alól.

4. Bölcske Község zászlajának leírása

4. § Bölcske Község zászlaja: Bölcske zászlaja fekvő téglalap, fehér alapszínnel, a rúddal ellentétes oldalán aranyozott rojtozattal. Közepén a címer található, melynek tengelye a rúddal párhuzamos. Függöny szerű – rideau - alkalmazás esetén a rojtozat alulra kerül, a címer 90 fokkal elfordul, a tengely a hosszanti oldalakkal lesz párhuzamos. A címer alatt mindkét változatban a BÖLCSKE felirat olvasható.

5. A zászlóhasználat módja

5. § (1) A zászló nemzeti ünnep és egyéb községi ünnepség során a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal székhelyének épülete és az önkormányzat intézményei épületeinek homlokzatára tűzendő.

(2) A községi zászlót a nemzeti lobogóval együtt úgy kell kitűzni, hogy az a nemzeti lobogó jelentőségét ne csökkentse.

(3) A zászló előállítására, használatára, forgalomba hozatalára és engedélyezésére vonatkozóan a címer előállítására, használatára, forgalomba hozatalára és engedélyezésére vonatkozó szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni.

6. Záró rendelkezések

6. §1

7. § Ez a rendelet 2024. május 1-jén lép hatályba.

1

A 6. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.