Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 22- 2024. 03. 22

Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

2024.03.22.

Veresegyház Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A szociális ellátásokról szóló 10/2006. (VI.28.) önkormányzati rendelet módosítása

1. § A szociális ellátásokról szóló 10/2006.(VI.28.) önkormányzati rendelet 10/C. § (9) bekezdésében a „GAMESZ” szövegrész helyébe a „Veresegyházi Városgazda Kft.” szöveg lép.

2. Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról szóló 11/2008. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosítása

2. § Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról szóló 11/2008(IV.30.) önkormányzati rendelet

a) 3. § (2) bekezdésében a „GAMESZ” szövegrész helyébe a „Veresegyházi Városgazda Kft.” szöveg,

b) 8. § (3) bekezdésében a „GAMESZ” szövegrész helyébe a „Veresegyházi Városgazda Kft.” szöveg

lép.

3. Az Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelet módosítása

3. § Az Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2013(IV.17.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Testület által biztosított közszolgáltatások ellátása, a feladatellátásba bevont szervek, intézmények:

közvilágítás (Juko Kft.); hulladékbegyűjtés és –szállítás (Zöld Híd B.I.G.G. Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.), környezet egészségügy, köztisztaság (Veresegyházi Városgazda Kft.); víz- csatorna (DMRV Zrt.); geotermikus hőszolgáltatás (Veresegyházi Városgazda Kft.); lakás- és helyiséggazdálkodás (polgármesteri hivatal, Veresegyházi Városfejlesztő Kft.); helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása (Veresegyházi Városgazda Kft., Közterület-felügyelet); helyi közlekedés biztosítása (VOLÁN Rt.); a parkolás rendjének biztosítása, a parkolók működtetése (Veresegyházi Városgazda Kft.); köztemető üzemeltetése (Veresegyházi Városgazda Kft.); kéményseprő-ipari szolgáltatás (Magyar Kémény Kft.); egészségügyi alapellátás, iskolai és óvodai egészségügyi feladatok ellátása (helyi háziorvosok gazdasági társaságai és védőnői szolgálat); kulturális, ifjúsági és sport tevékenység (művelődési központ, városi könyvtár, városi sportkör); bölcsőde, óvoda működtetése (Veresegyházi Városgazda Kft.); a közbiztonság megteremtésének elősegítése (rendőrség, polgárőrség, közterület-felügyelet, mezőőri szolgálat), polgári védelem, katasztrófavédelem (helyi polgári védelmi szervezet).”

4. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2013(IV.17.) önkormányzati rendelet Normaszövegben foglalt táblázat „Medveotthon és állatkert fenntartása” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(feladat megnevezése

feladat ellátója)

Medveotthon és állatkert fenntartása

Önkormányzat, Veresegyházi Városgazda Kft.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2013(IV.17.) önkormányzati rendelet Normaszövegben foglalt táblázat „Piac, strand és termálfürdő fenntartása” sora, „Erdőgazdálkodás” sora és „Egyéb energiaipar igazgatása, fejlesztése üzemeltetése (geotermikus energia)” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(feladat megnevezése

feladat ellátója)

Piac, strand és termálfürdő fenntartása

Veresegyházi Városgazda Kft.

Erdőgazdálkodás

Veresegyházi Városgazda Kft.

Egyéb energiaipar igazgatása, fejlesztése üzemeltetése (geotermikus energia)

Önkormányzat, Veresegyházi Városgazda Kft.

(3) Az Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2013(IV.17.) önkormányzati rendelet Normaszövegben foglalt táblázat „Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése, fejlesztése” sora és „Szabadidős park, fürdő és strandszolgáltatás” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(feladat megnevezése

feladat ellátója)

Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése, fejlesztése

Önkormányzat, Veresegyházi Városgazda Kft.

Szabadidős park, fürdő és strandszolgáltatás

Veresegyházi Városgazda Kft.

4. A mezei őrszolgálatról szóló 28/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelet módosítása

5. § A mezei őrszolgálatról szóló 28/2013.(XI.4.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdésében az „Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezete (GAMESZ)” szövegrész helyébe az „Önkormányzata” szöveg lép.

5. A piac-, vásár- és búcsútartásról szóló 29/2017(XII.21.) önkormányzati rendelet módosítása

6. § (1) A piac-, vásár- és búcsútartásról szóló 29/2017(XII.21.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A rendelet alkalmazásában:)

„e) Piac üzemeltetője: Veresegyház Város Önkormányzata által alapított, 100%-os önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság: Veresegyházi Városgazda Kft.(2112 Veresegyház, Sport u. 4.)”

(2) A piac-, vásár- és búcsútartásról szóló 29/2017(XII.21.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A piac fenntartója a piac, vásár üzemeltetését, rendjének folyamatos biztosítását, a helyhasználati díjak, az egyéb díjak beszedését a Veresegyházi Városgazda Kft. útján végzi. Ennek felelős hatósági személye a Polgármesteri Hivatal jegyzője által kijelölt piacfelügyelő. A piac és vásár területén – a közterületek rendjének biztosításában – ellenőrzésre, intézkedés megtételére jogosult a Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelője is.”

7. § A piac-, vásár- és búcsútartásról szóló 29/2017(XII.21.) önkormányzati rendelet 3. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A piac területén víz és elektromos áram vételezési lehetőségről, a nyilvános WC fenntartásáról a Veresegyházi Városgazda Kft. gondoskodik. Nyilvános WC a Fő út 27. szám alatt található.”

8. § A piac-, vásár- és búcsútartásról szóló 29/2017(XII.21.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A tartós vagy alkalmi helyhasználati engedélyt az üzemeltető írásban adja ki. Igénylőnek a bérlet vagy napijegy kiváltásakor az árusításra vonatkozó jogosultságát igazoló okiratot (cégkivonat, egyéni vállalkozói engedély vagy őstermelői igazolvány) be kell mutatnia, mert annak másolati példánya a helyfoglalási szerződés mellékletét képezi. Őstermelő esetében az engedélyben megjelölt termékeken kívül más termék árusítása nem megengedett. Ennek megsértése esetén első alkalommal figyelmeztetésben, ismétlődés esetén pedig kitiltásra kerül a piacról. A helyhasználat részletes feltételeit az írásos engedély tartalmazza. A helyhasználó a kijelölt helyet az üzemeltető előzetes írásbeli engedélye nélkül nem változtathatja meg, a piac területén máshol nem árusíthat, árut és göngyöleget máshol nem rakhat le. A tartós vagy alkalmi helyhasználat jogának a helyhasználó által más személyre történő átruházása tilos. A bérleti szerződés ezirányú megszegése esetén az üzemeltető (Veresegyházi Városgazda Kft.) értesíti az jegyzőt, aki a 6. § szerint jár el. A helyhasználati engedély kifüggesztése az árusító pulton, jól látható helyen kötelező.”

9. § A piac-, vásár- és búcsútartásról szóló 29/2017(XII.21.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A búcsúvásár rendezője, üzemeltetője a Veresegyházi Városgazda Kft., illetve a jegyző által megbízott piacfelügyelő.”

10. § A piac-, vásár- és búcsútartásról szóló 29/2017(XII.21.) önkormányzati rendelet 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A területhasználati díj megfizetésének módja: a piacfelügyelő a helyszínen nyugta ellenében szedi be a területhasználati díjat, annak a napnak a reggelén, amikor az árus a helyét elfoglalta. Hivatalos számlát kérésre a Veresegyházi Városgazda Kft. (Veresegyház, Sport utca 4.) adhat.”

6. Veresegyház város környezetvédelméről szóló 26/2020(XI.27.) önkormányzati rendelet módosítása

11. § A Veresegyház Város Polgármesterének 26/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelete Veresegyház város környezetvédelméről szóló 26/2020(XI.27.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A település közterületeinek és a közterületnek minősülő zöldterületek gondozását, karbantartását, gyomtalanítását a Veresegyházi Városgazda Kft. végzi.”

12. § A Veresegyház Város Polgármesterének 26/2020.(XI.27.) önkormányzati rendelete Veresegyház város környezetvédelméről szóló 26/2020(XI.27.) önkormányzati rendelet 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A közcélú zöldterületek fenntartásáról, kezeléséről a vonatkozó rendelkezések figyelembevételével a Veresegyházi Városgazda Kft. gondoskodik.”

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.