Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 09. 01- 2024. 09. 02

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.09.01.

Szilvásvárad Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

( Települési támogatás formái:)

„f) krízistámogatás,”

(2) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése a következő g) és h) ponttal egészül ki:

( Települési támogatás formái:)

„g) iskolakezdési támogatás,
h) gyermekek étkeztetési támogatása. ”

(3) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Képviselő- testület a polgármesterre ruházza át a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben és e rendeletben megállapított alábbi hatásköreinek gyakorlását:

a) krízistámogatás megállapítása,

b) temetési segély megállapítása,

c) köztemetéssel kapcsolatos döntéshozatal,

d) iskolakezdési támogatás megállapítása,

e) gyermekek étkeztetési támogatása.

f) Intézkedés az a), b), d) és e) pontokban meghatározott, jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátások megtérítéséről.”

(4) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 2. § (5) bekezdés a) pont ac) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Képviselő-testület a Szociális és Egészségügyi Bizottságra ruházza át a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben és az e rendeletben foglalt feltételek szerint dönt a települési támogatásról, ezen belül

lakhatási támogatásról,)

„ac) rendkívüli települési támogatás odaítéléséről, ”

(5) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 2. § (5) bekezdés a) pontja a következő ad) alponttal egészül ki:

(A Képviselő-testület a Szociális és Egészségügyi Bizottságra ruházza át a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben és az e rendeletben foglalt feltételek szerint dönt a települési támogatásról, ezen belül

lakhatási támogatásról,)

„ad) étkeztetési támogatásról.”

2. § (1) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés e) pont eb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A kérelmekhez a jövedelmi adatokról szóló igazolásokon (nyugdíj esetén a nyugdíjas szelvény és nyugdíjas igazolvány, vagy éves összesítő igazolás) kívül az alábbi dokumentumok csatolása szükséges:

gyermeknevelési támogatásra vonatkozó kérelem esetén a kérelem indokául szolgáló tényekre, körülményekre vonatkozó, azokat alátámasztó dokumentum, így különösen]

„eb) oktatási intézmény igazolása a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról”

(2) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

[A kérelmekhez a jövedelmi adatokról szóló igazolásokon (nyugdíj esetén a nyugdíjas szelvény és nyugdíjas igazolvány, vagy éves összesítő igazolás) kívül az alábbi dokumentumok csatolása szükséges: ]

„f) iskolakezdési támogatásra vonatkozó kérelem esetén a 16. életévüket betöltött tanulók esetében a tanulói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolás.”

3. § A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet a következő 9/A. és 9/B. §-sal egészül ki:

„9/A. § (1) A polgármester a 2024/2025. iskolai tanévre egyszeri iskolakezdési támogatást állapít meg a Szilvásvárad községben lakóhellyel rendelkező általános iskolás gyermekek részére, a középfokú köznevelési intézményben nappali tagozaton tanuló diákok részére és a felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanuló diákok részére, akik családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének huszonnyolcszorosát. A támogatás iránti igénylőlapot - az 1. §-ban foglaltaktól eltérően - a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A támogatás összege: 15 000 Ft.

(3) A tanköteles korú tanulók esetében tanulói jogviszony igazolása nem szükséges, a 16. életévüket betöltött tanulók esetében a tanulói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolással igazolható.

(4) A támogatás iránti kérelem a tanév kezdetétől tárgyév október hónap utolsó munkanapjáig ügyfélfogadási időben nyújtható be.

9/B. § (1) A Szociális és Egészségügyi Bizottság étkeztetési támogatást állapít meg a Szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola igazgatójának javaslata alapján azon gyermekek részére, akik teljes összegű, vagy 50 %-os mértékű intézményi gyermekétkeztetési díjat fizetnek, a Szilvásváradi Manóvár Óvoda szilvásváradi konyhája által biztosított gyermekétkeztetést igénybe veszik, és családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét. A támogatás iránti igénylőlapot - az 1. §-ban foglaltaktól eltérően - a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A támogatás mértékét, összegét a Szociális és Egészségügyi Bizottság határozza meg.

(3) A támogatás iránti kérelem a tanév kezdetétől tárgyév szeptember hónap 15. napjáig nyújtható be. ”

4. § (1) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(2) A települési támogatásokról és a szociális alapszolgáltatásokról szóló 8/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

5. § Ez a rendelet 2024. szeptember 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 8/2024. (VIII. 28.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 8/2024. (VIII. 28.) önkormányzati rendelethez