Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (X. 7.) önkormányzati rendelete

Kiszsidány Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (X.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 10. 07 18:43- 2024. 10. 08

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (X. 7.) önkormányzati rendelete

Kiszsidány Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (X.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.10.07.

Kiszsidány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Kiszsidány község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014 (X.18.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A titkos szavazást az Ügyrendi Bizottság, mint szavazatszámláló bizottság bonyolítja le.”

(2) A Kiszsidány község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014 (X.18.) önkormányzati rendelet 19. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A szavazatszámláló bizottság összeszámolja a szavazatokat, megállapítja az érvényes és érvénytelen szavazatok számát, majd a szavazásról jegyzőkönyvet készít, amely tartalmazza:

a) a szavazás helyét és idejét,

b) a bizottság tagjainak nevét és tisztségét,

c) a szavazás eredményét,

d) a jegyzőkönyvvezető nevét,

e) a bizottság minden tagja és a jegyzőkönyvvezető aláírását

(5) A szavazás eredményéről a bizottság elnöke a testületnek jelentést tesz. A szavazócédulákat 4 nap után meg kell semmisíteni.”

2. § A Kiszsidány község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014 (X.18.) önkormányzati rendelet VI. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„VI. Fejezet

A Képviselő-testület bizottságai”

3. § (1) A Kiszsidány község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014 (X.18.) önkormányzati rendelet 24. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A képviselő-testület az alábbi állandó bizottságot hozza létre: Ügyrendi Bizottság.

(2) A bizottság tagjainak száma: 3 fő.

(3) A bizottság ülését az elnök hívja össze, és vezeti. Akadályoztatás esetén az elnök teendőit az általa megbízott képviselő veszi át.”

(2) A Kiszsidány község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014 (X.18.) önkormányzati rendelet 24. §-a a következő (4)–(7) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A bizottság ülésén tanácskozási joggal részt vehet:

a) a polgármester;

b) az alpolgármester.

(5) A bizottság szükség szerint tart ülést. A bizottság ülésére meg kell hívni jegyzőt. A bizottság ülésére - az előzőeken kívül - meg kell hívni mindazokat, akiknek részvételét a bizottság elnöke szükségesnek tartja. Az ülés meghívóját és előterjesztésre kerülő anyagait Kiszsidány község hirdetőtábláján közzé kell tenni. A zárt ülés anyagát csak a képviselők és az egyébként az azon részvételre jogosítottak részére szabad hozzáférhetővé tenni.

(6) Az Ügyrendi Bizottság feladat és hatáskörét 5. melléklet tartalmazza.

(7) A Képviselő-testület az általa meghatározott egyes önkormányzati feladatoknak - az erről rendelkező döntésében megállapított ideig történő intézésére - ideiglenes (ad hoc) bizottságot alakíthat.”

4. § A Kiszsidány község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014 (X.18.) önkormányzati rendelet 25. § (2)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A polgármester a kezdeményezést 30 munkanapon belül köteles a Bizottság elnöke - akadályoztatása esetén az egyik bizottsági tag - részére átadni.

(3) A Bizottság az átvételt követő 10 napon belül köteles az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést kivizsgálni, s annak megállapításáról a kezdeményezést követő képviselő-testületi ülésen - de legkésőbb a kezdeményezést követő 30 napon belül - döntés céljából a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(4) A Bizottság ülésére meg kell hívni az érintett felet, valamint a kezdeményezést benyújtót.

(5) A Bizottság elnöke köteles az összeférhetetlenségre vonatkozó iratokat elkülönítetten kezelni a Hivatalban e célra kijelölt helyen, továbbá gondoskodni az adatvédelmi szabályok betartásáról.”

5. § A Kiszsidány község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014 (X.18.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

6. § Ez a rendelet 2024. október 7-én 18 óra 43 perckor lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet a 9/2024. (X. 7.) önkormányzati rendelethez

Ügyrendi Bizottság feladat- és hatásköre

1. Javaslatot tesz a polgármester, az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítására, jutalmazásukra minden év december végéig.

2. Javaslatot tesz a képviselők tiszteletdíjának, juttatásainak megállapítására.

3. Kivizsgálja a képviselők összeférhetetlenségi, méltatlansági ügyeit.

4. Közreműködik a képviselő-testület titkos szavazásainak lebonyolításában.

5. Nyilvántartja és ellenőrzi a képviselők vagyonnyilatkozatait.

6. Kivizsgálja a képviselő személyes érintettsége bejelentésére vonatkozó kötelezettség elmulasztását.”