Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 03- 2024. 04. 03

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.03.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában és 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A rendkívüli települési támogatás fajtái:)

„g) speciális diétát igénylő gyermekek étkezési támogatása.”

„(3) A speciális diétát igénylő gyermekek étkezési támogatását és a szén-monoxid érzékelő készülék vásárlásához nyújtott támogatást sem kell az egyedül élők és az egy családban élők részére egy naptári évben kifizethető rendkívüli települési támogatás összegénél figyelembe venni.”

2. § A Rendelet 1. alcíme a következő alcímmel egészül ki:

„Speciális diétát igénylő gyermekek étkezési támogatása

10/D. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, valamint a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási intézménybe járó, magasabb összegű családi pótlékban részesülő, egészségügyi okból speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetéssel összefüggő költségeinek kompenzálására a szülő gyermeke jogán, vagy közoktatási intézménybe járó nagykorú gyermek saját jogán települési támogatásra jogosult, ha az önkormányzat nem rendelkezik érvényes szerződéssel speciális diétát biztosító szolgáltatóval, vagy a szolgáltató nem tudja biztosítani a szakorvosi igazolással rendelkező gyermek részére a speciális étrendet.

(2) A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

a) 16. életévét betöltött gyermek esetén az érvényes diákigazolványának másolatát,

b) a szakorvos igazolását a speciális diéta szükségességéről,

c) a gyermekétkeztetést biztosító szolgáltató nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a gyermek számára a szakorvos által előírt diétás étkezést nem tudja biztosítani.

(3) A támogatás összege:

a) bölcsődés és óvodás gyermek esetén 60.000,- Ft tárgyévben,

b) általános iskolás gyermek esetén 80.000,- Ft tárgyévben,

c) középiskolás gyermek esetén 100.000,- Ft tárgyévben.

(4) A támogatásra való jogosultság tárgyévben egyszer állapítható meg.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.