Kötegyán község képviselő testületének 3/2015 (III. 31.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 03. 31- 2020. 12. 30

Kötegyán Község Önkormányzata

Képviselő-testületének


3/2015. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésében, illetve a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban az alábbi rendeletet alkotja:

1. Az önkormányzati rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja az avar, növényi- és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja

2. § A rendelet területi hatálya Kötegyán község közigazgatási belterületére terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Avar, növényi- és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék, továbbá a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő maradvány, fű és egyéb növényi maradványok.

(2) Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek tulajdonában, birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon avar, növényi-, kerti hulladék keletkezik, vagy más módon a birtokába kerül.

(3)  Hasznosítás: kerti hulladék komposztálása.

3. Az égetés szabályai

4. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható. Fák, cserjék tűzelhalásos betegségekor (Erwinia amylovora) a Békés- Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság előírásai szerint kell eljárni.

(3) A kerti hulladék égetését szabadban minden  év január 1. és december 31. napja közötti időszakban lehet elvégezni, szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén.

(4) Az égetést a reggel 07 és 19 óra között lehet elvégezni.

5. § (1) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hőterhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a személyi biztonságot és az emberi egészséget ne veszélyeztesse, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.  

(2) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságban állandó felügyelet mellett szabad. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékben lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa.

(3) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (műanyagot, gumit – gumiabroncs -, vegyszert, festéket illetve ezek maradékait). Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(4) Az égetést 18 éven felüli személy végezheti. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak a saját telkükön égethetnek, közterületen nem.

(5) Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőterhelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést be kell fejezni. Erősen szeles időben kerti hulladékot égetni tilos!

(6) Szabadban (vagy nyílt téren) a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén – vagy ha arra már szükség nincs – a tüzet azonnal el kell oltani.

(7) Az avar és kerti hulladékok égetésének helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 l vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot stb.

(8) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni.  

(9) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.

(10) A tűzvédelmi hatóságok által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom időszakában tüzet gyújtani tilos, ez alól a rendelet nem ad felmentést.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a helyben szokásos módon az önkormányzat hirdető táblájára történő kifüggesztéssel a jegyző gondoskodik.


Kötegyán 2015. március 31.


      Nemes János                                                                    Dr. Tóth Albert    polgármester                                                                             jegyző



Kihirdetési záradék:

Ezen rendelet 2015. április 1-én kihirdetésre került


                                                                                                                    Dr. Tóth Albert                                                                                                                             jegyző