Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (X. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 22- 2021. 04. 29

Kötegyán  Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2020. (X.21.) önkormányzati rendelete 

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól


Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kötegyán Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen a településen élnek.


(2) A rendelet célja a 2020. évi kiegészítő szociális célú tüzelőanyag támogatás BMÖGF/46-42/2020. számú támogatói okiratban foglalt 227 erdei m3 mennyiségű keménylombos tűzifa, rászorultak részére történő támogatás rendjének szabályozása.


(3) A támogatásban részesített kérelmezők részére a szociális célú tüzelőanyag biztosítása térítésmentes, az önkormányzat a támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.


(4) A szociális célú tüzelőanyag szállításából - ide értve a támogatásban részesülőkhöz való eljuttatást is - származó költségek az önkormányzatot terhelik.


2. § (1) Szociális célú tüzelőanyag támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, és lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelő berendezéssel biztosítja.


(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként térítésmentes tüzelőanyag – tűzifa illetve barnakőszén – támogatást állapíthat meg annak az igénylőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át 85 500,- Ft-ot, egyedül élő esetén annak 400%-át 114 000,- Ft-ot nem haladja meg.


(3) A jövedelemszámításnál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.


3. § (1) A kérelmek elbírálása során előnyt kell biztosítani az: 

- aktívkorúak ellátására jogosultak,

- időskorúak járadékában részesülők,

- lakhatással összefüggő települési támogatásra jogosultak,

- halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,


(2) Ingatlanonként egy jogcímen nyújtható be kérelem, támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg legfeljebb 2 erdei m3 mennyiségű tűzifa.


(3) Amennyiben egy ingatlanra vonatkozóan több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


(4) A szociális célú tüzelőanyag támogatásról a Képviselő-testület átruházott hatáskörében a polgármester jogosult dönteni, a kérelem benyújtására nyitva álló határidőt követő 8 napon belül, a kérelmek benyújtásának sorrendjében a rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározott mennyiség tekintetében.


(5) A  rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározott mennyiségen túl érkezett kérelmeket el kell utasítani.


(6) A támogatás iránti igényeket 2020. november 2. és 2020. december 4. között lehet benyújtani e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon. E határidő jogvesztő.


(7) A szociális célú tüzelőanyagot a rászorultak részére 2021. február 15-ig juttatja el az Önkormányzat, melynek átvételét a támogatásban részesített e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon igazolja.


4. § Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba és 2021. április 30-án hatályát veszti.


            Dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia sk.                               Szokai Dániel sk.

                             polgármester                                                          aljegyző


Kihirdetési záradék:

A rendeletet 2020. október 22. napján  16.00 órakor kihirdettem.


Kötegyán, 2020. október 22.


                                                                                                             Szokai Dániel sk.

                                                                                                                    aljegyző

Mellékletek