Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2016. (X.28.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2016. 10. 29- 2023. 03. 03

Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2016. (X.28.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámozás rendjéről1

2016.10.29.

Csákvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2016. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 35. § b) pont 2. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Jogi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja a közterület- és településrész-nevek, valamint a házszámozás megállapításának szabályozása a város működéséhez szükséges tájékozódás elősegítése érdekében.

(2) A rendelet hatálya az ingatlanok tulajdonosaira, kezelőire, illetve azokat bármely jogcímen használókra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. épület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 10. pontjában meghatározott építmény,

2. házszám: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet szerinti megjelölés,

3. közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben meghatározott közterület.

4. közterületnév: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet szerinti megjelölés,

5. településrésznév: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet szerinti megjelölés.

2. A közterületek elnevezésének általános szabályai

3. § (1) A település belterületén, vagy beépítésre szánt területén – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - minden közterület önálló névvel rendelkezik.

(2) Nem rendelkeznek önálló névvel az olyan zsákutcák, kiszolgáló utak, amelyekhez a kapcsolódó ingatlanok számozása másik közterületen már megtörtént, illetve a mezőgazdasági jellegű dűlőutak.

(3) Új közterületet a bejegyzését követő 90 napon belül el kell nevezni.

(4) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új közterületi szakasz a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

(5) Közterületnek csak egy elnevezése lehet.

3. Személyről történő közterület-elnevezés

4. § (1) A közterületnév előtagja megegyezik a személy által használt családi- és utónévvel.

(2) Családi név önmagában akkor alkalmazható, ha a névadó családnevéről is ismert, illetve az elnevezés egy családról történik.

(3) A névadó személy hivatása, foglalkozása a közterület nevében akkor jelenik meg, ha ez szorosan kapcsolódik a személynévhez.

(4) A személyről szóló elnevezés előtt a névadó ismert közeli hozzátartozójának hozzájárulása szükséges.

5. § Közterület olyan elhunyt személyről nevezhető el, aki

a) a magyar nép történetében kiemelkedő tettet vitt végbe, vagy életpályája alapján emlékének megörökítésére érdemes

b) a település életében, történetében kiemelkedő jelentőségűt alkotott, vagy tevékenységével jelentősen hozzájárult Csákvár fejlődéséhez

c) az emberiség egyetemes történetében munkássága, tevékenysége alapján nemzetközi hírnévre tett szert.

6. § (1) A közterület bármely okból történő megszűnésével a közterületnév is megszűnik.

(2) A megszűnt közterület nevét a hatályos jogszabályok alapján vezetett címnyilvántartás továbbra is tartalmazza a megszűnés okának és idejének feltüntetésével.

7. § (1) A közterület nevét a tájékozódást segítő közterületnév tábla tünteti fel.

(2) A közterületnév tábla kihelyezése, karbantartása és pótlása önkormányzati feladat.

8. § (1) A közterületnév tábla a közterület kezdetén és végén, a betorkolló utca mindkét oldalán, továbbá az egy oldalról betorkolló utca tengelyében az átellenes oldalon kerül elhelyezésre.

(2) A közterületnév tábla épületen, kerítésen vagy egyéb tartószerkezeten kerül rögzítésre.

(3) A közterületnév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos tevékenységet az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy használója azt köteles eltűrni, valamint jogosult a közterületnév tábla elhelyezésével okozott kárának megtérítésére.

(4) A lakótelek területén elhelyezett közterületnév tábla láthatóságát, tisztaságát az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója köteles biztosítani.

(5) A közterületnév táblán és annak egy méteres körzetében reklám nem helyezhető el.

9. § A közterület nevének megváltozása esetén a régi közterületnév tábla az elnevezés megváltozásától számított két évig piros vonallal áthúzva a helyén marad az új elnevezést jelző közterületnév táblával

együtt.

4. Az ingatlanok számozása

10. § (1) A névvel ellátott közterületekhez tartozó belterületi építési telkeket és épületeket számozással kell ellátni. Azonos közterülethez tartozó ingatlanok azonos házszámmal nem jelölhetők.

(2) Az (1) bekezdés alól kivételt képeznek a garázs céljára kialakított telkek.

(3) Az ingatlan házszámának megállapításáról a jegyző határozatban rendelkezik, amelyet az érintett ingatlan tulajdonosa köteles ingatlan-nyilvántartási átvezetésre továbbítani.

(4) Az ingatlan számozását megváltoztatni csak abban az esetben lehet, ha:

a) az ingatlan házszáma a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, csak helyrajzi számmal meghatározott, vagy

b) több azonos közterületnév és azonos házszám szerepel a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban, vagy

c) az ingatlan közterület házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található, vagy

d) ingatlan megosztására, vagy

e) ingatlanok egyesítésére kerül sor.

(5) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

11. § (1) Az alátörés nélkül házszámozott ingatlan telekmegosztása után az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában a pozitív egész számból képzett arab számmal megjelölt házszám a „/” jellel és a latin ábécé kisbetűivel alátörést kap.

(2) Telekegyesítés után keletkezett ingatlan az egyesített ingatlanok legkisebb sorszámát tartja meg.

(3) Új névvel ellátott közterület földhivatali átvezetését követő döntés megérkezésétől számított 30 napon belül a jegyző gondoskodik az érintett ingatlanok házszámozásáról.

12. § (1) Házszámozással még nem érintett, elnevezett közterületen a számozás egyes számmal kezdődik, majd az egész számok kihagyás nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó belterületi földrészig, a (2) - (4) bekezdésben foglaltak szerint.

(2) Az ingatlanok számozása út, utca, köz, sétány esetén úgy kerül megállapításra, hogy a számok növekedése a város központjától kifelé haladó irányt követi, és

a) a közterület bal oldalára a páratlan,

b) a közterület jobb oldalára a páros számok kerülnek.

(3) A (2) bekezdésben nem említett közterület jellegek esetében az érintett közterülethez tartozó ingatlanok számozása a magasabb rendű közút irányából kezdődik.

(4) Terek házszámozása a tér közepén állva az óramutató járásával megegyező irányban kerül kialakításra. A számozás a felsőbb rendű úttól kezdődik.

(5) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként nagybetűk is alkalmazhatók.

(6) Ahol már kialakult az ingatlanok számozása, a közterület további részén a házszámozás emelkedő számsorrendben folytatásra kerül.

(7) Saroktelek esetében az ingatlan számozását azon közterületről kell megállapítani, amelyen a gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat van.

(8) A társasházak kivételével egy teleknek csak egy házszáma lehet.

(9) Társasházak esetén minden lépcsőház önálló házszámmal rendelkezik.

5. Házszámtábla kihelyezésének szabályai

13. § A házszámtáblát a gyalogos kapubejáróval szemben állva, közterületről, illetve a magánútról jól látható helyen, a házfalra vagy a közterülettel határos kerítésre kell elhelyezni.

14. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlant a megfelelő házszámtáblával ellátni, és a karbantartásáról a saját költségén gondoskodni. A tábla kihelyezését a használatbavételi engedély jogerőre való emelkedését követő 30 naptári napon belül, a szükséges cserét a hiány vagy megrongálódás észlelésétől számított 15 naptári napon belül a tulajdonos köteles elvégezni.

(2) A házszámtáblán a ház számozásán kívül a közterület neve is szerepelhet, más szót vagy szöveget szerepeltetni tilos. A házszámozás tábláján a közterület elnevezése nem térhet el az önkormányzat határozatában szereplő névtől.

15. § (1) A nem valóságos állapotnak megfelelő, hiányzó, vagy nem a 12. §-ban foglalt módon kifüggesztett házszámtáblák pótlására, lecserélésére a jegyző a tulajdonost kötelezheti.

(2) Az elhelyezett házszámtábla megrongálása, beszennyezése, számozásának megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg eltávolítása – karbantartás, csere és a 8. §-ban szabályozott eset kivételével – tilos.

16. § Közterület elnevezése esetén, vagy házszámozás hivatalból indult megváltozása esetén az állampolgárt lakcím-bejelentési kötelezettség nem terheli, a lakcímkártyába, személyi igazolványba történő bejegyzés költségét az önkormányzat átvállalja.

6. Hatásköri és eljárási szabályok

17. § A képviselő-testület hatáskörébe tartozik a településrésznév megállapítása, a közterületek nevének megállapítása és módosítása.

18. § A közterületi térképek és tájékoztató térképvázlatok, továbbá a közterületnév táblák kihelyezéséről, pótlásáról a házszámozás megállapításáról, az érvénytelen táblák eltávolításáról és annak folyamatos ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

7. Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok – azok megváltoztatásának szükségességéig – továbbra is érvényben maradnak.

20. § Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről, elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámozás rendjéről szóló 21/2014. (XII. 1.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 4. napjával.