Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (VIII.14.) önkormányzati rendelete

önkormányzati kitüntetések, díjak alapításáról, adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 10. 28

(Egységes szerkezetben a 15/2013. (XI. 04.) 20/2015. (IX.30.) rendelettel)


Csákvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőeket rendeli el:


Általános rendelkezések

                                                                                                    

Csákvár település önkormányzata a település gazdasági gyarapodását, továbbfejlődését, kulturális és művészeti értékeinek megőrzését és annak tiszteletben tartását csak az együttmunkálkodó polgárokkal tudja és kívánja megvalósítani. Vannak olyan személyiségek, akik a település közéletének valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, illetve nyújtottak, olyanok, akiknek személye vagy tevékenysége érdemben és elválaszthatatlanul kapcsolódik Csákvár településhez.

A kitüntetések, díjak adományozásával az önkormányzat adózni kíván e személyeknek, kifejezve a település elismerését példamutató magatartásukért, maradandó alkotásaikért, a település szellemi és anyagi gyarapodásához való hozzájárulásukért. 

Az ifjúsági díj alapításával és adományozásával az önkormányzat elismerését fejezi ki azoknak, akik a tanulás, a sport, és szabadidős programok kulturált, hasznos eltöltése terén kimagasló eredményeket értek el, s e teljesítményükkel Csákvár Város jó hírét öregbítették és követendő példát állítottak a jövő generációk számára.

„Csákvár díszpolgára”


1. § (1) Csákvár Város Képviselő-testülete "Csákvár díszpolgára" címet alapít.

(2) Évente legfeljebb egy élő és egy elhunyt személy részére adományozható "Csákvár díszpolgára" kitüntető cím.

2. § E kitüntető címre javaslatot tehetnek: az önkormányzat tisztségviselői, bizottságai, bármely települési képviselő, a településen működő civil szervezet, egyház, intézmény és magánszemélyek.

3. § A díszpolgári címet a település lakossága nevében a képviselő-testület annak az élő, vagy elhunyt magyar, vagy külföldi állampolgárságú személynek adományozza, aki az általános rendelkezésben foglaltak szerint arra érdemes.

4. § (1) A díszpolgári címben részesítetteknek az adományozáskor a polgármester díszpolgári oklevelet és emléktárgyat ad át.

(2) Csákvár díszpolgára címmel adományozandó diploma a város címerével ékesített, díszes kivitelű, kétoldalas, bőrkötésű okirat.


(3) Az okiratnak tartalmaznia kell:

             - az adományozás megjelölését

            - a kitüntetett nevét, személyi adatait,

            - a tevékenység tömör leírását, amelyért a díszpolgári címet kapta,

            - a Képviselő-testület határozatának számát, keltezését,

            - az adományozó pecsétjét.

(4) A díszpolgári oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

(5) Külföldi állampolgárnak a cím adományozásakor saját államának nyelvén, ha ez nem lehetséges, német, angol, vagy francia nyelven kell kiállítani az okiratot. A díszpolgári oklevél hiteles fordításáról készült szövegét is mellékelni kell.

5. § A díszpolgári cím elhunyt személy részére történő adományozásakor a díszoklevelet az elhunyt családja képviselőjének kell átadni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az oklevelet a település múzeumában kell elhelyezni.

6. § A díszpolgár nevét a "Díszpolgári Névkönyv" tartalmazza.  A bejegyzésről a polgármester gondoskodik, a polgármester és a jegyző írja alá.

7. § A díszpolgári címmel kitüntetett személyt:

- az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségre meg kell hívni.

- esetenkénti felkérés alapján, képviselő-testületi határozat szerint a települést képviselő delegáció résztvevőjének felkérhető,

- a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet,

- díjtalanul látogathatja az alapító önkormányzat művészeti és közművelődési rendezvényeit, létesítményeit.

8. § (1) A díszpolgári címet a kitüntetés kezdeményezésére jogosultak javaslatára kizárólag méltatlanság címén vissza lehet vonni.

(2) Méltatlan a kitüntetésre különösen az a személy,

  • akit köztörvényes bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek,
  • aki a község jó hírnevét viselkedésével, magatartásával csorbítja,
  • akinek magatartása, tevékenysége a község érdekei ellen irányul,
  • akinek magatartása, viselkedése embertársai jogait sértik.

(3) Visszavonás esetén a díszpolgár nevét, adatait törölni kell a "Díszpolgári Névkönyv”-ből, amelyről az érdekeltet értesíteni kell.

Csákvár Ifjúsági díja”


9. § (1) Csákvár Város Képviselő-testülete "Csákvár Ifjúsági díját" alapítja.

(2) Ifjúsági díj évente legfeljebb kettő adományozható.

10. § (1) Ifjúsági díjban a képviselő-testület azt a 25. életévét be nem töltött magyar állampolgár csákvári lakosokat részesíti, aki a preambulumban foglalt elvárásoknak megfelel, arra érdemes.

(2) Ifjúsági díjban részesíthető az a szervezet, csoport is, amelynek tagjai a javaslattételre rendelkezésre álló határidőig a 30. életévüket még nem töltötték be, és az általános rendelkezésekben foglalt elvárásoknak a szervezet, csoport megfelel, arra érdemes.  

11. § (1) Az ifjúsági díjjal jutalmazottaknak a polgármester oklevelet és emléktárgyat adományoz.

(2) Csákvár település Ifjúsági díja címmel adományozandó Oklevél a község címerével ékesített díszes kivitelű –két oldalas bőrkötésű- okirat.

(3)  Az okirat tartalma e rendelet 5.§ (3) bekezdése szerinti.

(4) Az ifjúsági díj adományozásáról szóló oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

12. § Az ifjúsági díjban részesítettek nevét "Csákvár Ifjúsági Díjában részesültek" könyve tartalmazza.

A bejegyzést a polgármester és a jegyző írja alá.


„Csákvárért díj”


13. § (1) „Csákvárért díj” adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik folyamatosan, több éven keresztül kifejtett munkásságukkal az egészségügy, szociálpolitika, a sport, a kultúra, a művészet, az oktatás, a község fejlesztése, a környezetvédelem és egyéb területen végzett tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek a település fejlődésében.

2(2) A „Csákvárért díj” évente összesen legfeljebb kettő adható, magánszemély, szervezet vagy csoport részére.

14. § (1) A „Csákvárért díj” emlékplakettből, a hozzátartozó díszes oklevélből és tárgyjutalomból áll.

(2) Az oklevél tartalma e rendelet 4. § (3) bekezdése szerinti.


                                                     „Csákvárért Oklevél”


15. § Hatályon kívül



”Csákvár Tiszteletbeli Polgára” cím


16 .§ (1) „Csákvár Város Tiszteletbeli Polgára” cím annak a nem csákvári, külföldi, vagy magyar állampolgárnak adományozható, aki munkájával jelentős mértékben elősegítette Csákvár és polgárai szellemi és gazdasági fejlődését, gyarapodását.

(2) A tiszteletbeli polgári cím erkölcsi elismerés, mely az önkormányzat és a község lakosságának tiszteletét fejezi ki.

(3) „Csákvár Tiszteletbeli Polgára” cím évente legfeljebb egy élő vagy elhunyt személynek (posztumusz) adományozható.

17.§ (1) A cím adományozásával egyidejűleg kerül átadásra a község címerével ékesített, az adományozott saját államának nyelvén készült oklevél.

(2) Az oklevél tartalma e rendelet 4. § (3) bekezdése szerinti.


„Csákvár Biztonságáért Emlékplakett”


18.§ (1)  „Csákvár Biztonságáért Emlékplakett” cím annak a személynek adható, aki Csákvár település biztonságáért, személyek életvédelméért, a katasztrófa- és bűnmegelőzésben, az ifjúságvédelemben, valamint a közbiztonság javításáért tartósan eredményes munkát végez.

(2) A díj Arany, Ezüst, vagy Bronz Emlékplakett díszdobozban. A díj átadásával együtt a polgármester Csákvár feliratos cserépedény ajándékot adományoz.

3(3) Az Emlékplakett évente összesen legfeljebb kettő adható, magánszemély, szervezet vagy csoport részére.

„Csákvár Közszolgálatáért díj”


119. § (1) „Csákvár Közszolgálatáért” díj elismerés olyan személyek számára adományozható, akik évtizedeket töltöttek el Csákvár Város közszolgálatáért és munkájukat eredményesen, közmegelégedésre végezték.

(2) Az elismerést nyugdíjba vonulás alkalmából ítélheti oda a mindenkori képviselő-testület.

(3) Az elismeréssel emléklap és ajándéktárgy jár.



Vegyes és Záró rendelkezések


20. § E rendeletben megfogalmazott kitüntetések a képviselő-testület tagjainak képviselői megbízatásuk ideje alatt csak kivételesen adhatóak. A kivételességről a képviselő-testület külön határozatban dönt.

21.§ (1) A „Csákvár  díszpolgára”,”Csákvár Tiszteletbeli Polgára” címre, e rendeletben foglaltak szerint tehető javaslat minden év július 15-ig. A díj odaítéléséről a polgármester javaslatára a képviselő-testület minősített többséggel dönt, átadására az augusztus 20-i ünnepségen kerül sor.

4(2) „Csákvár Biztonságáért Emlékplakett”, „Csákvár Közszolgálatáért” díjra javaslat e rendeletben foglaltak szerint minden év szeptember 15-ig tehető. A díj odaítéléséről a polgármester javaslatára a képviselő-testület minősített többséggel dönt, átadására az október 23-i ünnepségen kerül sor.

A díjakra a javaslatot 2015. évben október 10-ig lehet megtenni.

(3) A „Csákvár Ifjúsági díja” díjra e rendeletben foglaltak szerint tehető javaslat minden év december 31-ig. A díj odaítéléséről a Humán Erőforrás Bizottság javaslatára a képviselő-testület minősített többséggel dönt, átadására a Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen kerül sor.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt határidőktől a képviselő-testület indokolt esetben eltérhet.

522.§ (1)  A „Csákvárért díj” kitüntető címre e rendeletben foglaltak szerint tehető javaslat minden év február 15-ig. 

(2) A kitüntetést a Polgármester adja át a március 15.-i ünnepségen.


23. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezései a 2013. augusztus 20-i ünnepségen átadásra kerülő kitüntetésekre vonatkozóan már alkalmazásra kerülnek.

(2) Hatályát veszti a Csákvár Nagyközség Önkormányzatának az önkormányzati kitüntetések, díjak alapításáról, adományozásuk rendjéről szóló 13/2011. (VI. 01.) önkormányzati rendelet.



 Katonáné dr. Venguszt Beatrix                                                            Tóth Jánosné

          polgármester                                                                            címzetes főjegyző 




Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetve: 2013.augusztus 14.

                                                                                                          Tóth Jánosné

                                                                                                         címzetes főjegyző

__________________________________________________________________________________

1 Módosította a 15/2013. (XI. 04.) önkormányzati rendelet 1.§-a.  Hatályos: 2013. november 4-től.

2 Módosította a 20/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2016. január 1-től

3 Módosította a 20/2015. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2016. január 1-től

4 Módosította a 20/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2015. október 1-től október 31-ig

5 Módosította a 20/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2016. január 1 től.