Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2019. 04. 01- 2020. 04. 06



(Egységes szerkezetben a 6/2019. (III. 29.) önkormányzati rendelettel)


Csákvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92.§ (1) bekezdés b) pontjában (2) bekezdés kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a feladatellátásban társult helyi önkormányzatok – Bodmér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Gánt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Vértesboglár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – 1-3. §-hoz, 4. § (1) bekezdés b-d) ponthoz, 9-16. §-hoz, 18-19. §-hoz, 22. §-hoz, 28. §-hoz való hozzájárulásával a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed:

  1. a családsegítés és a házi segítségnyújtás tekintetében Csákvár város, Bodmér község, Gánt község és Vértesboglár község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a Szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1) - (3) bekezdésében meghatározott személyekre;
  1. az étkeztetés és a nappali ellátás tekintetében Csákvár város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a Szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1) - (3) bekezdésében meghatározott személyekre,
  2. az idősotthoni szakosított intézményben történő ellátás tekintetében az Szt. 3. § (1) - (3) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. § Az önkormányzat a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése, az önkormányzati szociális feladatok hatékony ellátása céljából külön önkormányzati rendeletben meghatározott Szociálpolitikai Kerekasztalt működtet.


2. A szociális alapszolgáltatás és a szociális szakosított ellátás formái és biztosítása


3. § (1) A kérelmező igényének megfelelően, a személyes gondoskodás keretén belül biztosítja a szociális alapszolgáltatást, valamint a szociális szakosított ellátást a Társulás.

(2) A Társulás a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat a Gondozási Központ és Idősek Otthona (továbbiakban: Központ) (székhelye: 8083 Csákvár, Szent István u. 13.) útján nyújtja.

4. § (1) A szociális alapszolgáltatások közül a Központ az alábbi feladatokat látja el:

  1. étkeztetés
  2. házi segítségnyújtás
  3. családsegítés
  4. nappali ellátás

(2) Szociális szakosított ellátásként a Központ ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátást biztosít.


3. Étkeztetés


5. § (1) Az étkeztetés a Központon keresztül történik, a személyi térítési díj ellenében.

6. § (1) Étkeztetés szempontjából szociálisan rászoruló

  1. az egyedül élő 62 év feletti személy, feltéve, hogy havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 250%-át,
  2. az egyedül élő súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, feltéve, hogy havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 250%-át, és egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását,
  3. a szenvedélybeteg, feltéve, hogy havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 250%-át,
  4. az egyedül élő súlyos beteg, aki önmaga részére az étkezést tartósan vagy átmeneti jelleggel nem tudja megoldani, feltéve, hogy havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 250%-át,
  5. az egyedül élő, mindenkori nyugdíjminimum alatti jövedelemmel rendelkező személy.

(2) Nem tekinthető szociálisan rászorultnak az a személy, aki aktív korú és kereső tevékenységet folytat, vagy tartásra köteles hozzátartozója van.

7. § Az étkeztetést az igénybe vevő döntése alapján az étel helyben történő fogyasztásával, elvitelének lehetővé tételével, illetve lakásra szállításával biztosítja a Központ.

8. § (1) Az étkeztetés intézményi térítési díja 535,- Ft+ÁFA/nap/adag.

(2) Az étel házhoz szállítása térítésmentes.


4. Házi segítségnyújtás


9. § A házi segítségnyújtás a személyi térítési díj ellenében történik.

10. § A házi segítségnyújtás keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott ellátásokat biztosítja a Központ a jogosultak részére a napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában.

[1]11.§ A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja 200,-Ft/óra, mely nem foglalja magában az étkeztetést.

5. Családsegítés


12. § A családsegítés keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott ellátásokat biztosítja a Központ a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat szervezeti egysége útján a jogosultak részére.

13. § A családsegítés körében nyújtott szolgáltatások térítésmentesek.


6. Nappali ellátás


14. § (1) A nappali ellátás keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott ellátásokat biztosítja a Központ a jogosultak részére.

(2) A nappali ellátás keretében a Központ lehetőséget biztosít a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá a napközbeni étkeztetésre.

15. § A Szolgálat nyitvatartási rendjét a Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzata, a közösségi együttélés szabályait pedig a Házirend tartalmazza.

16. § A nappali ellátás intézményi térítési díja:

  1. étkezéssel: 543,-Ft+ÁFA/nap
  2. étkezés nélkül: 10-Ft/nap.


7. Ápolást, gondozást, szakosított ellátást nyújtó intézmény


17. § (1) Ápolás, gondozás keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott idősotthoni ellátásokat biztosítja a Központ az Idősek Otthona szervezeti egysége útján a jogosultak részére.

[2](2) Az idősotthoni ellátás intézményi térítési díja:

  1. 3.100,-Ft naponta
  2. 93.000,-Ft havonta.


8. A szociális alapszolgáltatások és a szociális szakosított ellátás igénybevételére és megszüntetésére vonatkozó szabályok


18. § (1) A szociális alapszolgáltatások iránti kérelmet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM. rendelet (továbbiakban: SzCSM. rendelet) szabályai szerint a Központhoz kell benyújtani Az ellátás igénybevételéről a Központ vezetője dönt. Amennyiben a kérelmező igénye elutasításra kerül, az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett, de a Központnál benyújtott fellebbezéssel élhet.

(2) A szakosított ellátás iránti kérelmet az SzCSM. rendelet szabályai szerint a társulás munkaszervezeti feladatait ellátó Csákvári Közös Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani. A szociális intézményi jogviszony keletkezéséről – a gondozási szükséglet megállapítása után – átruházott hatáskörben a Csákvári Önkormányzat Humán Erőforrások Bizottsága dönt. Amennyiben a kérelmező igénye elutasításra kerül, az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett, de a Hivatalnál benyújtott fellebbezéssel élhet.

(3) A szakosított ellátás esetén az intézményvezető az igények beérkezésének sorrendjében gondoskodik az ellátást igénylők elhelyezéséről 22. § - 26. §-ban foglaltakra figyelemmel.

(4) A szakosított ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, családi körülményeiben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül az intézmény vezetőjének bejelenteni.

19. § (1) Az e rendeletben szabályozott alapellátások megszűnnek vagy megszüntethetők, ha az ellátott:

  1. szociális rászorultsága megszűnik,
  2. további ellátásra nem tart igényt,
  3. lakóhelye vagy tartózkodási helye az ellátott önkormányzatok illetékességi területén kívülre esik, kivéve a (3) bekezdésben foglaltak esetén,
  4. az ellátást indokolatlanul, 4 hétnél hosszabb ideig nem veszi igénybe,
  5. több mint 2 havi térítési díj hátralékkal rendelkezik,
  6. a közegészségügyi-járványügyi szabályokat megszegi,
  7. elhalálozik.

(2) E rendeletben szabályozott szakosított ellátás megszűnik, vagy megszüntethető az Szt. 100-102. §-a szerinti esetekben.

(3) Az intézményvezető külön eljárás keretében köteles az arra rászorulóknak étkeztetést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászoruló életét, testi épségét veszélyezteti.

20. § (1) Ha a szociális alapszolgáltatás megszüntetésével a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Csákvári Önkormányzat Humán Erőforrások Bizottságához fordulhat. Az megszüntetés ügyében átruházott hatáskörben a Csákvári Önkormányzat Humán Erőforrások Bizottsága határozattal dönt.

(2) Ha az alapszolgáltatás megszüntetése díjhátralék miatt történt, további szolgáltatásra a 18. § (3) bekezdésben foglaltak érdekében kerülhet sor.

21. § Ha a szakosított ellátás megszüntetésével a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Csákvári Önkormányzat Humán Erőforrások Bizottsága fordulhat. A megszüntetés ügyében átruházott hatáskörben a Csákvári Önkormányzat Humán Erőforrások Bizottsága határozattal dönt.

(2) Ha a szakosított ellátás megszüntetése díjhátralék miatt történt, további szakosított ellátásra

a 18. § (3) bekezdésben foglaltak érdekében kerülhet sor.


9. A szociális alapszolgáltatásokra és a szociális szakosított ellátásra vonatkozó megállapodások


22. § (1) Az intézményvezető a kívánt szociális alapszolgáltatás nyújtásáról, valamint a szakosított ellátás nyújtásáról az igénylővel megállapodást köt. Az intézményvezető a megállapodást 15 napon belül megküldi a fenntartónak. A megállapodást a Hivatalban nyilvántartásba kell venni.

(2) A Központ Szakmai Programja tartalmazza a szolgáltatásokra irányuló megállapodások részletes tartalmi elemeit, feltételeit.


10. Elhelyezés az ápolást, gondozást, szakosított ellátást nyújtó intézményben


23. § (1) Az intézményvezető az igények beérkezésének sorrendjében gondoskodik a szakosított ellátást igénylők elhelyezéséről. Szabad kapacitás esetén a szociálisan nem rászorulók részére is nyújtható ellátás.

(2) Ha a jogosult részére az ellátás férőhely, illetve szabad kapacitás hiányában nem biztosítható, a kérelmet a kézhezvétel napján nyilvántartásba veszi az intézményvezető.

(3) A továbbiakban az ellátás igénybevételének sorrendjét a (2) bekezdésben foglalt nyilvántartás alapján kell meghatározni.

24. § Azonnali elhelyezésről a 18. § (3) bekezdésben foglaltak esetén az intézményvezető gondoskodik.

25. § Ha a jogosult szociális helyzete, egészségi állapota a soron kívüli ellátást indokolja, az intézményvezető a 22.§ szerinti sorrendet figyelmen kívül hagyva gondoskodik az ellátásáról.

26. § (1) A soron kívüli elhelyezés iránti igény sorrendben megelőzi a többi kérelmet.

(2) A soron kívüli elhelyezésre vonatkozó igényt a kérelemben, illetve a beutaló határozatban fel kell tüntetni.

(3) Ha soron kívüli elhelyezési igény merül fel, az intézményvezető dönt a soron kívüliség fennállásáról. Több soron kívüli elhelyezésre vonatkozó kérelem esetén az intézményvezető, az igények kielégítésének sorrendjéről az intézmény orvosának és a Csákvári Önkormányzat Humán Erőforrások Bizottsága bevonásával dönt.

(4) Nem teljesíthető soron kívüli elhelyezési igény azon igénybe vevő férőhelyére, aki a férőhely elfoglalásának időpontjáról már értesítést kapott.

(5) Soron kívüli elhelyezést az intézményben rendelkezésre álló férőhelyeken felül is lehet biztosítani, figyelemmel az Szt.-ben megállapított korlátra.

27. § Soron kívüli elhelyezésről a 18. § (3) bekezdésben foglaltak esetén az intézményvezető gondoskodik.

11. Az intézményi térítési díj és megfizetésének rendje


28. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások intézményi térítési díjait a képviselő-testület külön jogszabály szerint évente felülvizsgálja.

(2) A szociálisan nem rászorulók által fizetendő térítési díj az intézményi térítési díjjal megegyező.

(3) Az intézményi térítési díjat utólag készpénzben, a Központ székhelyén kell befizetni, vagy átutalással a Központ bankszámlaszámára kell teljesíteni minden hónap 10. napjáig.

29. § Ha a jogosult az intézményi térítési díj összegét vitatja, vagy annak mérséklését, illetve elengedését kéri, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Csákvári Önkormányzat Humán Erőforrások Bizottsága fordulhat. A kérelem ügyében átruházott hatáskörben a Csákvári Önkormányzat Humán Erőforrások Bizottsága határozattal dönt.


12. Záró rendelkezések


30. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

31. § E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követő ügyekben alkalmazni kell.

32. § Hatályát veszti Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

  1. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete,
  2. a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról szóló 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete,



Illés Szabolcs                                                                                   Tóth Jánosné

 polgármester                                                                                  címzetes főjegyző


Z Á R A D É K :

A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Csákvár, 2015. július 2-án.

                                                                                                          Tóth Jánosné

címzetes főjegyző:

[1]

Módosította a 6/2019. (III. 29.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2019. április 1-től.

[2]

Módosította a 6/2019. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2019. április 1-től.