Balatonmáriafürdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2017. (V.17.) önkormányzati rendelete

a strandok rendjéről

Hatályos: 2020. 05. 16- 2021. 05. 07

Balatonmáriafürdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2017. (V.17.) önkormányzati rendelete

a strandok rendjéről

Balatonmáriafürdő Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § c) pontjában megjelölt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya

  • a) a strandok tekintetében Balatonmáriafürdő Község Önkormányzatának tulajdonában levő
    • aa) Balatonmáriafürdő 209/2, 209/3, 209/15 hrsz-ú (8647 Balatonmáriafürdő Gróf Széchenyi Imre tér 9. ) Központi Fizető strand,
    • ab) Balatonmáriafürdői 500/11 hrsz-ú Hajóállomási szabad strand,
    • ac) Balatonmáriafürdő 1175/3 hrsz-ú Hullám utcai szabad strand területére,
    • ad) Balatonmáriafürdő 1602, 1612 hrsz-ú Bárdos szabad strand,
    • ae) Balatonmáriafürdő 1594/4 hrsz-ú Őrház utcai szabad strand,
  • b) vízre jutási helyek tekintetében Balatonmáriafürdő Község Önkormányzatának tulajdonában levő
    • ba) Balatonmáriafürdő 1596/3 hrsz-ú Polgár utcai,
    • bb) Balatonmáriafürdő 02/3 hrsz-ú Szabadság utcai,
    • bc) Balatonmáriafürdő 1593/4 hrsz-ú Őz utcai területre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a strandi szolgáltatásokat igénybevevőkre, a strand üzemeltetésével és működtetésével megbízott szervezetre, a kereskedelmi, vendéglátó-ipari és egyéb szolgáltatást biztosító jogi és nem jogi személyekre, továbbá alkalmazottaikra terjed ki.

(3) A rendelet alkalmazásában

  • a) előszezon: május 15-31.
  • b) utószezon: szeptember 1-15.
  • c) üdülési szezon: június 1-augusztus 31.
  • d) gyermek: 18. életévét be nem töltött személy
  • e) strand: az 1. § (1) bekezdés a) és b) pontjában felsoroltak,
  • f) mozgásszervi fogyatékos: a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet1.§ (5) bekezdése szerinti személy.

2. A központi fizető strand, szabad strandok, vízre jutási helyek nyitva tartása

2. § (1) A fizető strand elő- és utószezonban 8 órától 20 óráig, üdülési szezonban 18 órától 20 óráig szabad strandként üzemel, a szolgáltatások igénybevételének lehetősége és díjfizetés nélkül.

(2) A fizető strand üdülési szezonban 8 órától 18 óráig díj megfizetése ellenében vehető igénybe.

(3) Fürdésre alkalmatlan időben a pénztár zárva tart.

(4) A nyitvatartási időben a vendégek a fizető strand bármelyik pénztárral ellátott hivatalos bejáratát vehetik igénybe. Nem minősül hivatalos bejáratnak a kereskedelmi és vendéglátó egységek átjárója, azt kizárólag a kereskedők és alkalmazottaik használhatják bejárás és árufeltöltés céljára. A nem hivatalos bejáratok igénybevételének megakadályozásáért az egység tulajdonosa, üzemeltetője felelős.

(5) Nyitvatartási idő után, a fizető és szabad strandokat a vendégek csak saját felelősségükre vehetik igénybe.

(6) Az 1. §. ab)-ae) pontjában felsorolt szabad strandok és az 1. § b. pontjában felsorolt vízrejutási helyek május 15-től szeptember 15-ig 9-18 óra között tartanak nyitva.

(7) A nyitvatartási idő alatt az üzemeltető a strand működési feltételeit a fürdőhely kijelölési eljárás során kiadott szakhatósági hozzájárulásokban és engedélyekben meghatározottak szerint biztosítja.

3. A központi fizető strand szolgáltatási díjai

3. § (1) A strandbelépő, szolgáltatások díjainak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A szolgáltatások díjairól az önkormányzat internetes honlapján, a strand bejáratánál jól látható helyen elhelyezett árjegyzék kihelyezésévet tájékoztatja az igénybevevőket.

(3) Az árjegyzéket magyar, német, angol nyelven is közzé kell tenni.

(4) A belépéskor megváltott belépőjegyet, bérletet, egyéb belépésre jogosító igazolványt a strandon tartózkodó személy köteles megőrizni, az önkormányzat megbízásából arra jogosult személy részére ellenőrzés céljából felmutatni.

(5) Amennyiben a strandon tartózkodó személy belépési jogosultságát igazolni nem tudja, úgy az 1. mellékletben meghatározott pótdíjat köteles fizetni.

(6) A megváltott, de fel nem használt belépőjegyek érvényessége nem hosszabbítható, vissza nem válthatók.

4. A központi fizető strand díjainál igénybe vehető kedvezmények

4. § (1) Balatonmáriafürdő és Balatonkeresztúr településeken székhellyel vagy telephellyel rendelkező szállásadó vállalkozás vagy magánszemély, aki tárgyév július 15-ig vásárol gyermek-, felnőtt-, családi szezonbérletet, az

  • a) 5 db esetén 10 %
  • b) 20 db esetén 20 %
  • c) 40 db esetén 50 % kedvezményre jogosult.

(2) Napi jegy megváltása esetén 30 fő feletti szervezett csoport a mindenkor fizetendő díjból 30 % kedvezményre jogosult.

(3) A gyermekjegy a 6 év felett, de 18. életévet be nem töltött személyekre vonatkozik.

(4) A családi bérlet azonos lakcímen élő maximum két felnőttre és 3 gyermekre vonatkozik.

(5) A balatonmáriafürdői állandó bejelentett lakcímmel rendelkező gyermekek a fizető strandot díjazás nélkül – személyazonosságuk igazolásával – vehetik igénybe.

(6) A szezonbérlet árából 60 % kedvezményre jogosult a Balatonmáriafürdőn állandó vagy üdülőingatlannal rendelkező tulajdonos és állandó lakos, akiknek a helyi adókról szóló rendelet alapján az Önkormányzat felé nem áll fenn adótartozása.

(7) A kedvezményes szezonbérlet kiváltására az az ingatlan tulajdonos és/vagy állandó lakos jogosult, aki személyazonosságát fényképes igazolvány, lakcímkártya felmutatásával, és az önkormányzat adóhatósága által a tartozásmentességről szóló igazolást benyújtja.

(8) A kedvezményes szezonbérlet kiállításához fotó szükséges. Az igazolvány Balatonmáriafürdő Önkormányzatán igényelhető, amelyet évente meg kell újítani.

5. § (1) A központi fizető strandot ingyenesen veheti igénybe:

  • a) 6 éven aluli gyermek,
  • b) 80 év feletti személy,
  • c) Balatonmáriafürdőn állandó bejelentett lakcímmel rendelkező gyermek – 18 éves korig,
  • d) mozgásszervi fogyatékos személy,
  • e) Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata alkalmazásában álló dolgozó,
  • f) az ellenőrzésre jogosult szerv képviselője ellenőrzés céljából,
  • g) az önkormányzat által támogatott civil szervezetek tekintetében szervezetenként 4 fő.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy - utólagos tájékoztatással - kivételes esetekben napi „Látogatói belépő”-t biztosítson, az önkormányzat vendégei számára.

(3) A látogatói belépő a kiállítás napján érvényes, és névre szól.

4.

4/A. A strandok működtetése, használatuk szabályai

6. § (1) A strandok általános felügyeletét Balatonmáriafürdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete látja el, működtetéséért az önkormányzat műszaki menedzsere a felelős.

(2) A strandok üzemeltetési és fenntartási feladatait Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata látja el.

(3) A fizető strand strandpénztárának működtetését Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata végzi pénztáros és jegyellenőr alkalmazásával.

(4) A strandok területén kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet csak a Képviselő-testület hozzájárulásával és az általa megállapított feltételek szerint, területbérleti szerződés és egyéb polgárjogi szerződés alapján lehet folytatni.

(5) A strand területén kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató tevékenységek üzemeltetői folyamatosan és rendszeresen kötelesek gondoskodni az üzlet, a kerthelyiség 3 méteres körzetének takarításáról és rendben tartásáról. A keletkezett hulladék elszállítására kötelesek hulladékszállításra jogosult szolgáltatóval szolgáltatási szerződést kötni.

7. § (1) A strandok területén, épületein reklám céljára plakát, hirdetmény elhelyezése csak a polgármester előzetes engedélyével lehetséges a közterületi reklámtáblákra vonatkozó önkormányzati rendelet szerinti díj megfizetésével.

(2) A fizető strandon üzemelő hangosbemondó a fürdővendégek által - díjazás nélkül - csak rendkívüli körülmény, esemény miatt vehető igénybe, egyéb esetben vagy reklám céljára az 1. melléklet szerinti díjat kell fizetni. Rendkívüli körülmény, esemény: különösen eltűnt személy keresése, rendőrségi felhívás, jelzés, terület kiürítésére felhívás.

(3) A hangosbemondón reklámszöveget 13-15 óra közötti időn kívül, óránként legfeljebb 10 perces időtartamban lehet közölni.

(4) A vízi mentőszolgálat és az elsősegélynyújtó hely szolgálati idejének meg kell egyeznie a strand nyitva tartási idejével.

(5) A Központi strandra és a szabad strandokra vonatkozó fürdőhelyi rendtartást a rendelet 1. függeléke tartalmazza. A vízre jutási helyekre vonatkozó fürdőhelyi rendtartást a rendelet a 2. függeléke tartalmazza.

(6) Az 1. § (1) bekezdés szerinti strandok működéséről az üzemeltető strandüzemeltetési naplót (strandnaplót) köteles vezetni, melybe köteles bejegyezni a fürdőhelyen történt rendkívüli eseményeket (baleset, káresemény, környezetszennyezés, stb.) és észlelt balesetveszélyt, a tett intézkedéseket.

8. § (1) A strandok vendégei számára szolgáló autóparkolókban a gépjárműveket úgy kell elhelyezni, hogy a forgalmat és a parkolók rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák.

(2) A parkolók őrzését az Önkormányzat nem biztosítja, így a parkolókban elhelyezett gépjárművekért, és azokban hagyott értékekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.

(3) A strandi kerékpártárolók nem őrzött tárolók, így az abban elhelyezett kerékpárokért, azokon, vagy azokban elhelyezett értékekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.

(4) A strandok területén talált, elveszett tárgyakat a strand pénztáránál vagy az önkormányzat hivatali kirendeltségénél kell leadni, kezelésükre vonatkozó jogszabályi előírásokat kell alkalmazni.

(5) Az a személy, aki a strandfürdők berendezéseiben, felszereléseiben, növényeiben szándékosan kárt okoz, anyagi felelősséggel tartozik. A gyermek által okozott kárért a gyermek felügyeletével megbízott személy felel.

(6) A strand területére bármilyen állatot – őrkutyás biztonsági szolgálat és a vakvezető kutya kivételével – bevinni, a Balatonban fürdetni tilos.

(7) A strand területére bármilyen gépjárművet bevinni, azokat használni – az üzemelési időn kívül is – tilos, kivéve a strand rendeltetésszerű használatát, fenntartását szolgáló járműveket. A kerékpárt kizárólag a fizetőstrand területén elhelyezett kerékpártárolóig lehet bevinni és elhelyezni.

(8) A strand területén tartózkodó személy köteles e rendeletben szabályozottakat betartani. Aki a jogszabályokat megszegi, attól a strandfürdői szolgáltatás megtagadható, súlyosabb szabályszegés esetén a strand területéről el lehet távolítani, és e célra rendőri segítség is igénybe vehető.

9. § Az üzemeltetési feladatokat ellátó feladata különösen:

  • a) A strandok szezonnyitásra történő felkészítési munkáinak elvégzése, és folyamatos, problémamentes üzemelés, működtetés biztosítása.
  • b) A szezon, a strandnyitás előtti medervizsgálat elvégzése, adminisztrálása, ellenőrzéskor a felvett jegyzőkönyv bemutatása az illetékes hatóságok felé.
  • c) A strandüzemeltetési jogszabályoknak megfelelő üzemelés biztosítása.
  • d) Nyitás előtti területbejáráson való részvétel, az azon feltárt hiányosságok határidőre történő elvégzése.
  • e) A strandok szakhatósági előírásoknak megfelelő felkészítése.
  • f) Az üzemeltetési szerződésben előirt munkák, napi feladatok elvégzése,
  • g) A fizető strandon, a pénztár nyitva tartásának időszakában mentőövök, mentőfelszerelés, elsősegélyhely rendelkezésre állásának biztosítása.
  • h) Strandüzemeltetési napló naprakész vezetése, annak helyszínen tartása, ellenőrzéskor bemutatása.
  • i) Fürdőhelyi rendtartás magyar, német, angol, nyelven történő jól látható helyen való közzététele.
  • j) A tulajdonos képviseletében eljáró műszaki menedzser által előirt feladatok határidőre történő elvégzése.
  • k) A strandi bejárati kapuk zárása, kerítések állapotának figyelemmel kísérése, közreműködés a rendtartás betartatásában.
  • l) A rendeltetés szerinti üzemelést zavaró események műszaki menedzser felé történő azonnali jelentése.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a községi strandok és vízre jutási helyek szabályairól szóló 14/2012.(V.23.) önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet az Európai Közösség jogszabályaival összeegyeztethető, azokkal összhangban készült szabályozást tartalmaz.

1. melléklet

A KÖZPONTI FIZETŐ STRAND SZOLGÁLTATÁSI DÍJAI

Belépő megnevezése

Felnőtt

Gyermek

Családi

Érvényesség

1.

Napi jegy
napi többszöri belépésre jogosít

900 Ft

600 Ft

2600 Ft

érvényes a megvásárlás napján 8:00 – 18:00 óráig

2.

Heti bérlet

4 500 FT

3 000 Ft

13 000 Ft

érvényes a megvásárlás napjától számított 7 napig

3.

Havi bérlet

13 500 Ft

9 000 Ft

31 000 Ft

érvényes a megvásárlás napjától számított 30 napig

4.

Szezon bérlet

27 000 Ft

18 000 Ft

55 000 Ft

érvényes a megvásárlás napjától számított 90 napig

5.

Értékmegőrző

400 Ft/nap + 1000 Ft kaució

Csomagmegőrző

500 Ft/nap + 1000 Ft kaució

6.

Pótdíj jogosulatlan belépés esetén

4 000 Ft

7.

Hangosbemondó használata reklámszöveg bemondására

2000 Ft/perc

8.

Mozgáskorlátozott beemelő készülék használata

Kulcs és távirányító 5000 Ft kaució ellenében a pénztár nyitvatartási idejében igénybe vehető