Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (VII.29.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybe vételéről

Hatályos: 2015. 07. 30- 2019. 12. 31

Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (VII.29.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybe vételéről

2015.07.30.

Csákvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E önkormányzati rendelet hatálya kiterjed a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére.

2. A közszolgáltatás ellátása

2 § (1) Csákvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez és tart fenn.
(2) Az Önkormányzat Pataki Lajos egyéni vállalkozó (8073 Csákberény, Petőfi S. u. 32), a továbbiakban: Közszolgáltató) útján látja el a város közigazgatási területén (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatást.
(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatási szerződés az Önkormányzat a Közszolgáltató között jön létre.
(4) A Közszolgáltató a Csákvári Közös Hivatal által átadott adatokról és a nyilvántartásban gyűjtött személyes adatokról más személynek, szervnek adatot nem bocsáthat rendelkezésére.

3. A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

3. § (1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról az e önkormányzati rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

(2) Az ingatlanoknál keletkező bármilyen típusú folyékony hulladékot az ingatlanon belül kilocsolni, közterületre, vízfolyásokba, árkokba vagy - az állati hígtrágya kivételével - egyéb földterületre kiengedni, leengedni nem lehet.

(3) A település azon területein, ahol közcsatorna hálózat nincs, vagy az ingatlan nincs bekötve a közcsatornába, a települési folyékony hulladék összegyűjtésére a tulajdonos, használó által a telken belül létesített zárt szennyvíztárolók szolgálnak.

4. § (1) A 3. § (1) bekezdés szerinti közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató között közszolgáltatásra vonatkozó szerződés a közszolgáltatás igénybevételével jön létre.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező az (1) bekezdésben meghatározott módon keletkező háztartási szennyvizet a Közszolgáltatónak a 8. § (1) bekezdésben megadott szállítási időben átadni, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.

4. A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei

5. § (1) Közszolgáltató az ingatlanhasználóval köteles szerződést kötni.

(2) A közszolgáltatási szerződés a közszolgáltató és az ingatlanhasználó között írásban jön létre.

6. § (1) A közszolgáltatási szerződés tartalmazza a felek megnevezését, a felek jogait és kötelezettségét ezen belül a szolgáltatás tárgyát, a szolgáltatás idejét, rendszerességét, a szolgáltatás igénybevételének módját, az ellenérték megfizetését, a fizetés módját, gyakoriságát, a késedelmes fizetés következményeit, a díjhátralék végrehajtásának szabályait, a panaszok jelzésének, elintézésének módját, határidejét, az egyes jogorvoslati fórumok megnevezését.

(2) A közszolgáltatási szerződés megkötésének bármely félnek felróható magatartása következtében történő elmaradása esetén, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés ráutaló magatartással jön létre az írásos szerződés tartalmával egyezően.

5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, szállítása ártalmatlanítása

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítása a Közszolgáltató által biztosított, erre alkalmas tartály autóval történik.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtése a közegészségügyi környezetvédelmi és egyéb hatósági előírások szerint történik.

(3) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a FEJÉRVÉ Zrt. által üzemeltetett Csákvár 078 hrsz-ú területen található szennyvíztisztító-telepen köteles elhelyezni.

8. § (1) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos megrendelése alapján legkésőbb 72 órán belül köteles elszállítani az ingatlanokon keletkezett háztartási szennyvizet.

(2) Az ingatlantulajdonos nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízhez való hozzáférést az ingatlanán belül köteles biztosítani.

6. A közszolgáltatás ellátásának megtagadása

9. § A Közszolgáltató a közszolgáltatás keretében az elszállítását megtagadhatja, ha:

a) az ingatlantulajdonos az ingatlanán belül megtagadja nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízhez történő hozzáférést,

b) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz körébe nem tartozó egyéb folyékony hulladék került összegyűjtésre az ingatlantulajdonos által, különösen technológiai eredetű szennyvíz és szennyvíz iszap, olajszármazékok, mérgező anyagok, zsírok, ásványolajok, hígtrágya, zsír és olajfogók.

7. A közszolgáltatás díja

10. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos közszolgáltatást a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kötött, valamint engedélyezett házi szennyvíztárolóval nem rendelkező ingatlanok tulajdonosai, használói, bérlői, kezelői kötelesek igénybe venni.

11. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, szállítása, kezelése és ártalmatlanítása kötelező díjfizetés mellett történik. A közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonosnak települési hulladékkezelési közszolgáltatási díjat kell fizetne (a továbbiakban: közszolgáltatási díj).

(2) A közszolgáltatás díj:

a) szállításért fizetendő díj: 1800,- Ft/m3
b) elhelyezésért fizetendő díj: 863,- Ft/m3,
mely az áfa-t nem tartalmazza.
(3) A közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató részére a szállításkor azonnal kell megfizetni.

8. Záró rendelkezések

12. § E önkormányzati rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.