RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2015 (V.20.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. /VI. 31./ önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2015. 11. 18

Rigács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 2011. évi törvényben, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések


  1. §


A rendelet hatálya kiterjed Rigács teljes közigazgatási területére, a jogi és magánszemélyekre, ideértve a magánszemélyek társaságát is.


II. fejezet

Fogalom meghatározás


  1. §


E rendelet szempontjából kerti hulladék: lakó- és üdülőterületen lévő ingatlanok rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan keletkező növényi zöldhulladék. Ezek például: fás szárú növények lehullott lombja, fanyesedék, kerti és dísznövények elszáradt szára, ága száraz állapotban, lenyírt fű, gaz, termelt haszonnövények maradványai, szőlővessző. Nem minősül kerti hulladéknak a kivágott fa törzse, ága, lombja, valamint a mezőgazdasági művelésből keletkező maradványok, ha azok mennyisége meghaladja a kiskertművelés átlagos mennyiségét.



III. fejezet

  1. A kerti hulladék égetése


  1. §


  1. A növényi maradványokat elsősorban komposztálással kell kezelni, és talajjavító anyagként felhasználni. Égetéssel azon anyagok semmisíthetők meg, melyek komposztálásra, újra felhasználásra alkalmatlanok, illetve ha a komposztálásra nincs mód vagy lehetőség.


  1. Égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar semmisíthető meg. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.


  1. Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén szabad végezni.


  1. Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.


  1. Az égetés helyének és idejének megválasztásával a szomszédokra és környezetre figyelemmel kell lenni. Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani és az égetés befejeztével a parazsat el kell oltani.



  1. Az égetés időpontja


  1. §


  1. A kerti hulladék égetése minden hétköznap 15.00-19.00 óráig,

                                                  


  1. Gazdasági szervezet más napokon is égethet, de ez csak engedéllyel végezhető.


  1. Az engedély iránti kérelem írásban, az általános illetékkel ellátva a polgármesteri hivatalba nyújtható be (formanyomtatvány az 1. számú mellékletben).


  1. Az engedélykérelemben meg kell jelölni a kérelmező nevét és lakcímét, valamint elérhetőségét, az égetés helye szerinti ingatlant, az égetés várható időpontját, az égetni kívántkerti hulladék összetételét és mennyiségét, valamint a tűzbiztosításra vonatkozó intézkedést.

            A jegyző határozatban bírálja el a kérelmet, az engedélyező határozat birtokában, az abban   

            foglaltak betartásával végezhető el az égetés.


  1. A kérelem elbírálása során a jegyző a tevékenység tűzveszélyességét, a káros környezeti  hatás mértékét, valamint az égetéssel történő ártalmatlanítás szükségességét, illetve a tűzgyújtás szükségességének, káros hatásainak arányosságát vizsgálja.


  1. Nem lehet nagyobb a tűzgyújtás során keletkezett kár, mint a tevékenység szükségessége, indokoltsága.



  1. §


  1. Az égetést végző köteles az égetés teljes időtartama alatt a helyszínt biztosítani, csak a szükséges ideig végezni az égetést, a tűz terjedését megakadályozni. Emellett az égetést a környezet és levegő lehető legnagyobb kíméletével, a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet előírásait figyelembe véve kell végezni.


  1. Kerti hulladéknak nem minősülő hulladék égetése a teljes naptári évben tilos. Kerti hulladéknak nem minősülő egyéb szilárd hulladék kezelésére a települési szilárd hulladék kezeléséről szóló helyi rendeletben foglaltak az irányadóak.


  1. Vasárnap és ünnepnap mindennemű hulladékégetés tilos!


  1. Kerti szalonnasütő és grillsütő rendeltetési céljának megfelelően használható, különös tekintettel a használt tüzelőanyagra oly módon, hogy használat során be kell tartani a szomszédjogokra és a birtokvédelemre vonatkozó előírásokat


  1. §


IV. fejezet

Záró rendelkezés



 /1/ Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.



Rigács, 2015. május 20.


     Tóth Józsefné                                                                                    Bencze Gyöngyi

      polgármester                                                                                             jegyző



Kihirdetési záradék:

E rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Rigács, 2015. május 31.


Bencze Gyöngyi

      jegyző

Mellékletek