Csákvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2015. (XI.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és egyéb helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 11/2015. (VI. 01) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 01

Csákvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) – (2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 17. § (2) bekezdésében, a 19. § (1) – (2) bekezdésében, a 20.§ (3) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, a 23. § (3) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében, a 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1)-(3) bekezdésében és a 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) – (3) bekezdésében és az 58. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és egyéb helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 11/2015. (VI. 01) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 4. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Bérleti szerződés csak határozott időre, legfeljebb 5 évre köthető, kivéve, ha a bérlő folyamatos településen tartózkodása, Csákváron lakása közérdeket szolgál, vagy a bérleti jogviszony fennállása az önkormányzat gazdasági érdekeivel indokolható.”


2. § Az Ör. 18. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„18. § (1) A közérdekű célból, szakemberek biztosítása érdekében bérbe adható lakások köre megegyezik a piaci alapon bérbe adható lakások körével (2. melléklet).

(2) Bérlőkijelölésre a Képviselő-testület, valamint az önkormányzattal kötött megállapodás alapján bérlőkijelölési joggal rendelkező egyéb szervezet vezetője, vagy legfőbb döntéshozó szerve jogosult.

(3)  A bérlakás megüresedését követően bérlőkijelölésre jogosult egyéb szervezet bérbeadó felhívásától számított 30 napon belül köteles az új bérlő személyét közölni.  Amennyiben jogosult e kötelezettségének nem tesz eleget, a határidő lejártát követően köteles megfizetni az esedékessé váló lakbért és viseli a lakással kapcsolatos valamennyi költséget.

(4) A Képviselő-testület Csákvár Város Önkormányzatának intézményei, továbbá a Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai számára – amennyiben a letelepedéséhez önkormányzati érdek fűződik - önkormányzati lakást biztosíthat.

(5) Bérleti szerződés a bérlőkijelölésre jogosult szervezetnél fennálló közszolgálati jogviszony, vagy munkaviszony fennállásának időtartamára, valamint bérlő településen történő lakástulajdon-szerzéséig tartó időtartamra köthető.

(6) A bérleti jogviszony a 18.§ (5) bekezdése szerinti jogviszony megszűnésétől, valamint tulajdonszerzés napjától számított 30 napon belül megszűnik.

(7) A város érdekében kiemelkedően fontos közérdekű célra biztosított bérlakás költségalapú lakbére összegét a polgármester azon bérlők esetében, akik az egy főre eső jövedelmük alapján szociális bérlakásra is jogosultak lennének, maximum 50 %-kal mérsékelheti, de a megállapított díj nem lehet kevesebb az ugyanezen lakástípusra megállapított szociális bérlakás lakbérénél.

(8) A bérleti díj mérsékléséről egyéb annak indokául szolgáló ok, vagy körülmény esetén, bérlő kérelmére a Képviselő-testület jogosult dönteni. Ebben az esetben a bérleti díj összege a rendelet 22. §-ában foglaltaktól eltérően is meghatározható, annak felülvizsgálatát, a mérséklést megalapozó ok, vagy körülmény fennállását a Képviselő-testület évente köteles felülvizsgálni.”


3. § (1) Az Ör. 22. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A lakbér mértéke a lakás alapterületéhez és szociális bérlakás esetén a komfort-fokozathoz igazodik az alábbiak szerint:

a) Szociális bérlakás:

     aa) komfortos                                 427,- Ft/m2/hó, de legalább 22.855 Ft/lakás,

     ab) komfort nélküli                           77,- Ft/m2/hó, de legalább 5.150 Ft/lakás,

b) költségelvű bérlakás                        570,- Ft/m2/hó

c) piaci alapú bérlakás                                  5.615,- Ft/m2/hó.”

(2) Az Ör. 22. §-a a következő (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A lakbér mértékét közérdekből történő bérlőkijelölés esetén a Képviselő-testület a 22. § (1) bekezdésének c) pontjában előírttól eltérően szabályozhatja, annál alacsonyabb mértékben is meghatározhatja.

(4) A lakbér mértéke az önkormányzat gazdasági érdekeire tekintettel a 22. (1) bekezdésének c) pontjában meghatározottnál magasabb mértékben is meghatározható.”


4. § Az Ör. 24. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Bérbeadó az e rendelet hatályba lépését megelőzően kötött, meghatározott közérdeket szolgáló jogviszony tartamára szóló határozott idejű, valamint a hatályba lépést megelőzően kötött határozatlan idejű bérleti szerződésekből származó szerzett jogokat tiszteletben tartja. Az e szerződésekből eredő kötelezettségeket kizárólag a bérleti díj – szerződésben meghatározott módon – történő aktualizálása érdekében változtatja meg.”


5. § Ez a rendelet a 2016. január 1-jén hatályba.


6. § E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.




Illés Szabolcs                                                                                  Tóth Jánosné

 polgármester                                                                                  címzetes főjegyző


Z Á R A D É K :

A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Csákvár, 2015. november 25.

 Tóth Jánosné

címzetes főjegyző