RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2017 (VIII.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2017. /VIII. 15./ önkormányzatai rendelete Rigács község településfejlesztési koncepciójával, integrált településfejlesztési stratégiájával és a településrendezési eszközök, valamint településarculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetési szabályzatról.

Hatályos: 2017. 08. 16

Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


  1. §


/1/ Rigács község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának és településrendezési eszközeinek, települési arculati kézikönyvének és településképi rendelete készítésének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, egyházzal történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet és a partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.


/2/ E rendelet alkalmazásában partnerek:

  1. a település lakossága,
  2. a településen működő egyház, valamint Rigács község Képviselő-testületénél a véleményezési eljárásokba bejelentkezett érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek.


/3/ Az érdekképviseleti, a civil és gazdálkodó szervezet az adott véleményezési eljárásba, - a polgármesterhez az önkormányzat SZMSZ-ben meghatározott honlapján az eljárás indításáról szóló tájékoztató közzétételétől számított 8 napon belül benyújtott írásbeli kérelemmel jelentkezhet be. A kérelemben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét és e-mail címét.


  1. A településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégiája és településrendezési eszközök, települési arculati kézikönyv és településképi rendelet véleményezéséhez szükséges partneri egyeztetés szabályai


  1. §


/1/ A polgármester a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelettekintetében a társadalmi bevonás keretében /3/ bekezdés szerint tájékoztatja a partnereket (előzetes tájékoztató), de legalább:

  1. a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,
  2. az önkormányzat SZMSZ-ben meghatározott honlapon,
  3. lakossági fórumon.


/2/ A polgármester az elkészült koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet tekintetében – a széleskörű nyilvánosság biztosításával – partnerségi véleményezésre bocsájtja a /3/ bekezdés szerinti helyes és módon (munkaközi tájékoztató), de legalább:

  1. az önkormányzat SZMSZ-ben meghatározott honlapon,
  2. lakossági fórumon.


/3/ A polgármester az elkészült koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet az /1/ és /2/ bekezdésben foglalt tájékoztatási forma a következő:

  1. az /1/ bekezdés szerinti tájékoztatási követelményeket, a kézikönyv, a településképi rendelet készítésénél, módosításánál, a koncepció, a stratégia készítésénél, valamint a településrendezési eszközök teljes eljárásában történő készítésénél, módosításánál teljes körűen,
  2. a /2/ bekezdésben foglalt követelményeket

ba) a koncepció és stratégia készítésénél teljes körűen, módosításánál a /2/ bekezdés a) vagy b) pontja szerinti módon,

bb) a településrendezési eszközök teljes eljárásban vagy egyszerűsített eljárásban történő készítésénél, módosításánál a véleményezési szakaszban teljes körűen,

bc) településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásában történő készítésénél, módosításánál a végső véleményezési szakasz kezdeményezése előtt a partnerekkel történő véleményeztetés során teljes körűen, a kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén a /2/ bekezdés a) vagy b) pontja szerinti módon,

bd) a településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő módosításánál záró vélemény megkérése előtt /2/ bekezdés a) vagy b) pontja szerinti módon,

be) kézikönyv, településképi rendelet készítésénél, módosításánál teljes körűen kell teljesíteni.


/4/ A polgármester az elkészült koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséről vagy módosításáról a partnerek az előzetes tájékoztatóval és az elkészült tervezettel kapcsolatos javaslatokat, észrevételeket az alábbi módon tehetik meg:

  1. a /3/ bekezdés szerint van lakossági fórum, azt megelőzően legalább 8 nappal korábban az elkészült tervezetet ugyanezen bekezdés szerint a hirdető felületen, honlapon meg kell jeleníteni,
  2. az észrevételeket, javaslatokat:

ba) a lakossági fórumon szóban, illetve a lakossági fórumtól számított 8 napon belül,

bba) ha a /3/ bekezdés szerint nincs lakossági fórum, a /2/ bekezdés a) vagy b) pontja szerinti közzétételtől számított 8 napon belül lehet papír alapon vagy elektronikusan megtenni.


  1. §


/1/ A beérkező javaslatokat, véleményeket a Gógánfai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője megküldi a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt megküldi a Gógánfai Közös Önkormányzati Hivatal  jegyzőjének.


/2/ Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a polgármester képviselő-testületi ülésen ismerteti. Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indokolását a főépítész összesíti és a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésének ügyiratához csatolja.


/3/ Az elfogadott koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet az önkormányzat SZMSZ-ben meghatározott honlapján történő közzétételéről a Gógánfai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője gondoskodik.

  1. Záró rendelkezések


  1. §

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Tóth Józsefné                                                                                                                                 Bencze Gyöngyi

 polgármester                                                                                                                                            jegyző



Kihirdetési záradék:

E rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Gógánfa, 2017. augusztus 15.

                                                                             Bencze Gyöngyi

                                                                                     jegyző