RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2016 (V.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A hivatali munkaidőn túli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről és az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2016. 05. 27- 2017. 05. 29

Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének az 1. § tekintetében az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) pontjában, a 2-3.§ tekintetében az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § b) pontjában, a

4. § tekintetében az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (2) bekezdésében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 154. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

 

1. §


(1) Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali munkaidőben történő létesítése és az esemény méltó körülményeinek biztosítása céljára Rigács (Rigács, Kossuth utca 19.) házasságkötésre alkalmas hivatali helyisége, a tanácskozó terem szolgál.

 (2) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető közreműködése Rigács Község Önkormányzata tulajdonában levő, vagy a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban levő ingatlanon is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.

(3) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén, az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség (esőhelyszín) rendelkezésre áll.

(4) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.



2. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatás igénybevevői által az önkormányzat részére fizetendő díj mértékét 20.000,- Ft-ban határozza meg.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díjat a szolgáltatást igénybe vevők a házasságkötésre irányuló szándékuk bejelentésével egyidejűleg kötelek megfizetni.

(3) A szolgáltatás igénybevevői által fizetendő díj tartalmazza:

a) az 1. §- ban meghatározott helyiség használati díját,

b) a közreműködői szolgáltatás díját,

c) az anyakönyvvezető céljuttatását és járulékait, helyszínre és a hivatali helyiségbe történő utazásának költségeit.


3. §


(1) A szolgáltatás igénybevevői a 2. § (1)-(3) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat tervezett időpontját megelőzően legalább 10 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2) A szolgáltatás igénybevevői a 2. § (1)-(3) bekezdéseiben foglaltak szerint megállapított díj 50 %-ának visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(3) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői a házasságkötési szándékra, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a (2) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza, és a házasságkötésre, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj visszatérítésére nem jogosultak.

(4) A 3. § (1)-(2) bekezdésében foglaltat visszatérítés mértékéről a jegyző határozattal dönt.

(5) A szolgáltatás igénybevevői a 2. § (1)-(3) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj megfizetése alól mentesülnek, amennyiben a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget.


4. §


(1) Amennyiben a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötésben, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezető nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, őt – az illetményén felül - céljuttatás jogcímén díjazás illeti meg.

(2) A célfeladat eredményes végrehajtásáért megállapítandó céljuttatás mértékét bruttó 10.000,- Ft-ban és járulékainak erejéig állapítja meg.

(3) A rendelet 2. § (3) bekezdés c) pontjában – a szolgáltatási díj részét képező költség, valamint a 4. § (2) bekezdésben szereplő céljuttatás kifizetését a Gógánfai Közös Önkormányzati Hivatal teljesíti és 15 napon belül átszámlázza az önkormányzat részére.


Záró és hatályba léptető rendelkezések


5. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjazásairól szóló 6/2013. (IX. 23.) önkormányzati rendelete. 


Rigács, 2016. május 23.



Tóth Józsefné                                                                                                 Bencze Gyöngyi

polgármester                                                                                                        jegyző



Kihirdetve: Rigács, 2016. május 27.


                                                                 Bencze Gyöngyi  

                        jegyző