Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017.(III.31.) önkormányzati rendelete

Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017.(III.31.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 06. 29

Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének


7/2017. ( III.31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről


Szabadkígyós Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Szabadkígyós Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésre, (továbbiakban: anyakönyvi esemény).


2. §


(1)       Az anyakönyvi események helyszínéül szolgáló hivatali helyiség, Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal, 5712 Szabadkígyós, Kossuth tér 7.


(2)       A hivatali munkaidőt a Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.


3. §


(1)       A 2. §-ban meghatározott hivatali helyiségen-, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezését, a házasságkötési szándéknak az elektronikus anyakönyvben történő rögzítésekor kell kezdeményezni, az elektronikus anyakönyvben rendszeresített nyomtatványon.


(2)       A hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal Jegyzője engedélyezi, ha az anyakönyvvezető meggyőződése szerint a házasságkötés helyszínén, a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülményei, illetve az okirat védelme biztosított.


4. §


(1)       A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseménnyel összefüggésben a többletszolgáltatás ellentételezéseként, nettó 8.000. Ft díjat kell fizetni.


(2)       Amennyiben a munkaidőn kívül tartott házasságkötés alkalmával versmondó közreműködését kérik úgy a fizetendő díj nettó 10 000 Ft


(3)       Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként eseményenként az (1)-(2) bekezdésben meghatározott díj kétszeresét kell megfizetni.


5. §


(1)       A díjat a házassági szándék bejelentésekor kell befizetni az önkormányzat házipénztárába.


(2)       A házasságkötés elmaradásakor, a jegyespár a befizetett díj visszatérítésére igényt tarthat, ha a házasságkötés lemondására, legalább a tervezett időpontot megelőző 3. napon írásban került sor.


(3)       Indokolt esetben, egyedi kérelemre, Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal Jegyzőjénél a 4. §-ban meghatározott díjak mérséklése vagy elengedése kérhető.


6. §


Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításakor


a)         hivatali helyiségben nettó 8. 000 Ft, vagy az anyakönyvvezető választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő,

b)         hivatali helyiségen kívül nettó 10. 000 Ft, vagy az anyakönyvvezető választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő.


7. §


(1)       Ez a rendelet 2017. április 1-én lép hatályba, és a hatálybalépést követően induló eljárásokban kell alkalmazni.


(2)       E rendelet hatálybalépésével szabadkígyós Község Önkormányzat Képviselő-testületének a munkaidőn, valamint hivatali helyiségen kívül tartandó házasságkötésekért járó díjazásról szóló 5/2011.(II. 17.) számú önkormányzati rendelete hatályát vesz


Szabadkígyós, 2017. március 30.



Balogh József                                                            Balog Gábor

polgármester                                                              aljegyző



Záradék:


A rendelet az önkormányzat hirdetőtábláján kihirdetve: 2017. március 31.



Balog Gábor

aljegyző