Szabadkígyós Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017.(I.26.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2008.(III.18.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 27- 2017. 01. 26

SZABADKÍGYÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


 2/2017. (I.26.) önkormányzati rendelete


a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2008. (III. 18.) sz. önkormányzati rendeletének módosításáról


1. § (1) Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2008. (III. 18.) számú önkormányzati rendeletének 15. § (1) bekezdésének c) pontja az alábbiképp módosul:


„c) családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás”


(2) Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2008. (III. 18.) számú önkormányzati rendeletének 15. § (1) bekezdésének e) pontja törlésre kerül.


2. § Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2008. (III. 18.) számú önkormányzati rendeletének 18. §-a az alábbiképp módosul:


„Családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás


18. §


A családsegítő szolgáltatás általános és speciális segítő szolgáltatása keretében a települési önkormányzat segítséget nyújt a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.


A gyermekjóléti szolgáltatás feladatait tájékoztatás nyújtásával, szociális segítőmunkával, valamint más személy, illetve szervezet által nyújtott szolgáltatások, ellátások közvetítésével látja el.”


3. § Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2008. (III. 18.) számú önkormányzati rendeletének 20. §-a törlésre kerül.


4. § Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2008. (III. 18.) számú önkormányzati rendeletének 21. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) A fenntartó ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat, aki jövedelemmel nem rendelkezik.”


Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2008. (III. 18.) számú önkormányzati rendeletének 2. sz. melléklete a házi segítségnyújtás tekintetében az alábbiképp módosul:


Házi segítségnyújtásért fizetendő személyes térítési díjak


Házi segítségnyújtás alap esetben térítésmentes.


Házi segítségnyújtás keretében a gondozási szükséglettel nem rendelkező személy is ellátható, ha az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy írásban vállalja a szolgáltatási önköltséggel azonos mértékű személyi térítési díj megfizetését. Ha az ellátott állapota indokolj az intézményvezető döntése alapján elvégezhető a gondozási szükséglet vizsgálata.




Záró rendelkezések


5. §. E rendelet 2017. január 27-én lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



                                   Balogh József                                    Balog Gábor

                                   polgármester                                         aljegyző



Záradék: Kihirdetve 2017. január 27-én



Balog Gábor

       aljegyző