Szabadkígyós Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2004.(X.26.) önkormányzati rendelete

SZABADKÍGYÓS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 22/2004 (X. 26.) számú rendelete az Anna-napi Búcsú rendjéről

Hatályos: 2012. 05. 17

Szabadkígyós Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2004.(X.26.) önkormányzati rendelete

SZABADKÍGYÓS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 22/2004 (X. 26.) számú rendelete az Anna-napi Búcsú rendjéről

2012.05.17.

A településünkön hagyományosan megtartásra kerülő Anna-napi Búcsú rendjének biztosítása érdekében a vásárokról és piacokról szóló 35/1995 (IV. 5.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján Szabadkígyós Község Képviselőtestülete a következőket rendeli:

I/A. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szabadkígyós község területén hagyományosan megtartásra kerülő Anna-napi Búcsún (továbbiakban: búcsún) résztvevőkre terjed ki.

2. § 1. 1. A búcsú helye: az Ókígyósi úti vásártér, valamint a József Attila utca és a Gorkíj utca közötti közterület.

2. A búcsú ideje: minden év július 26-a (Anna nap) utáni első vasárnap.
3. A búcsú időtartama: 06 – 20 óra között.

3. § A búcsú helyét és időpontját a jegyző köteles az országos vásárnaptárban közhírré tenni.

A búcsú rendje

4. § A búcsún az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával árú- és termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.

5. § 1. A búcsún az árusok, szolgáltatók és mutatványosok (továbbiakban: árusok) helyét a polgármesteri hivatal ezzel megbízott dolgozója jelöli ki a következő telepítési elvek figyelembe vételével:

a) a sorok között legalább három méter széles közlekedőt kell biztosítani;

a) legalább 15 méterenként bejárati ajtókat, bejárati (kijárati) utakat kell létesíteni, melyeket szabadon kell hagyni;

a) a mutatványos tevékenységek az árusoktól biztonságos távolságra, azoktól elkülönítve telepíthetők.

1. A búcsún az árusok az érkezés sorrendjében foglalják el a helyüket, kivéve a helyet legalább két nappal előre megváltókat, akik azonban a megváltott helyet reggel 6 óráig kötelesek elfoglalni.

1. Amennyiben az árus az előre megváltott helyét reggel 6 óráig nem foglalja el, úgy az ismét értékesíthető. Az újraértékesítést követően jelentkező jogosult részére a sorrendben következő helyet kell biztosítani.

6. § (1) A mutatványos tevékenység eszközei a búcsú megkezdése előtt legfeljebb három nappal telepíthetők, s a mutatványos tevékenység a telepítés időpontjától folytatható.

(2) A búcsún végzett tevékenység eszközeit a búcsút követő napon el kell bontani.

7. § (1) A búcsúk rendjét legalább két fő rendezővel kell biztosítani, akik jogosultak a piacokról és vásárokról szóló kormányrendelet, valamint az e rendelet előírásinak betartását ellenőrizni.

(2) A rendezők jogosultak a búcsúról azonnali hatállyal kitiltani azt a személyt, aki a búcsú rendjét megszegi, s e tevékenységét, illetőleg magatartását figyelmeztetés ellenére sem hagyja abba.

(3) Tilos a búcsú

- közlekedési útjait áruval, járművel, vagy göngyöleggel eltorlaszolni;
- területére állatot bevinni;
- területét bármilyen módon beszennyezni.

A helypénz és a helyfoglalási díj

8. §[1]

(1) A búcsún árút, szolgáltatást értékesítő, vagy mutatványos tevékenységet folytató árus helyfoglalási díjat köteles fizetni az általa elfoglalt közterület használatáért.
(2) A helyfoglalási díjat a ténylegesen elfoglalt terület, valamint az igénybevétel napjai alapján kell meghatározni. A helyfoglalási díj a közterület használatáról szóló, mindenkor hatályos helyi rendeletben megállapított díj kétszerese, kivéve a mutatványosokat, akik egyszeres díjat fizetnek.

9. §[2]

(2a) A helyfoglalási díj beszedése a polgármesteri hivatal feladata.

10. §[3] [4]

„(1) Tiltott magatartást követ el, és legfeljebb ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal (igazgatási bírság) sújtható, aki a búcsú
1. közlekedési útjait áruval, járművel, vagy göngyöleggel eltorlaszolja;
2. területére állatot bevisz;
3. területét bármilyen módon beszennyezi.

(2) A tiltott magatartást elkövetővel szemben a Képviselő-testület Szociális, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága jár el.

11. § Ez a rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba, melyjel egyidejűleg hatályát veszti a piacok, vásárok és búcsúk rendjéről, a mérlegelés és helypénzdíjakról szóló, a 12/2000 (III. 27.), valamint a 22/2003 (XII. 19.) számú önkormányzati rendeletekkel módosított 22/1999 (XI. 26.) önkormányzati rendelet.