Sopronnémeti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2020. 01. 01

Sopronnémeti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában és a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. Törvény 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya


1. § A rendelet célja

a) a Sopronnémeti község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőt, a halastavat – őrzését,

b) a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok földmérési jelek védelmét,

c) az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozását és

d) a külterület közrendjének, közbiztonságának erősítését szolgáló mezei őrszolgálat felállítása, valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.


2. § (1) A rendelet területi hatálya a Sopronnémeti község közigazgatási területéhez tartozó, valamely mezőgazdasági jellegű művelési ágba sorolt területekre terjed ki, kivéve az erdőt és a halastavat.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a mezei őrszolgálat feladatait ellátó mezőőrre, a mezőőr feladatainak ellátását irányító polgármesterre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott terület használójára, illetve tulajdonosára, akár természetes személyek, akár jogi személyiséggel rendelkező, vagy nem rendelkező szervezetek.

2. A mezei őrszolgálat


3. § (1) Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott feladatok ellátásról mezei őrszolgálat felállításával gondoskodik.


(2) A mezei őrszolgálati feladatokat az önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott számú mezőőr alkalmazásával látja el.


(3) A mezőőr foglalkoztatása a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltak szerint történik. A munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.


(4) A mezőőr szakmai felügyeletét a megyei földművelésügyi hivatal és az illetékes rendőrkapitányság látja el.



(5) A mezei őrszolgálat, illetve a mezőőr feladatait a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 20-23. §-ában foglaltak alapján, a polgármester utasításai szerint látja el.


3. Mezőőri járulék


4. § A mezei őrszolgálat működési költségeit az önkormányzat saját költségvetéséből, valamint állami finanszírozásból fedezi, ezért mezőőri járulékot nem állapít meg.


4. Záró rendelkezések


5. § (1) Ez a rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.


Sopronnémeti, 2019. november 27.




Bognár Sándor                                                                                          Pálfi Zoltánné

polgármester                                                                                              jegyző