Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének 10 / 2020 (VI.8.) Önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 06. 10

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének 10 / 2020 (VI.8.) Önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2020.06.10.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Szirmabesenyő Nagyközség Polgármestere a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. §

1. Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a közművelődési jog mindenki által történő gyakorlása lehetőségének biztosítását alapvető feladatának, ennek megfelelően a közművelődés értékhordozó, helyi társadalomépítő, életminőséget, életérzést javító tényező, amelynek színvonala a település szellemi, kulturális arculatának fontos értékmérője. A nagyközség minden lakója, az önkormányzat és az együttműködő intézmények, szervezetek egyaránt érdekeltek abban, hogy ez az arculat minél kedvezőbb legyen.
2. A rendelet célja, hogy meghatározza
- a közművelődés tartalmának körét, a várható, jövőbeli törekvéseket,
- az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások körét, az abban közreműködő partnereit,
- az önkormányzat finanszírozási kötelezettségét.
3. A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén a közösségi színterekre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.
4. Az önkormányzat közművelődési intézményei nem lehetnek elkötelezettek sem vallási, sem politikai tekintetben, a közművelődésben való részvétel folyamán senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés.

A helyi közművelődés tartalma, jövőbeni szerepe

2. § A közművelődés olyan ön- és társadalomfejlesztő tevékenységi rendszer, amelynek során a művelődésszervezés, kultúraközvetítés célja, tartalma az életminőség javítása, a humán erőforrás fejlesztése. Szabadidőben végzett művelődési folyamat, amely alkalmat teremt tudás- és képességfejlesztésre, az információs szellemi tőke növelésére, a helyi kultúra, hagyományok megismerésére, értékeinek ápolására, továbbvitelére, együttes élményszerű tevékenységi formákra, alkotásra közösségi kapcsolatok teremtésére, a helyi közélet gyakorlására, a környezeti – test- és egészségkultúra tevőleges alakítására. A közművelődés átfogja az iskolarendszeren kívüli művelődés teljes vertikumát.

A település kulturális jövőbeni modelljének tehát a fent vázolt közművelődési folyamat lehető legteljesebb megvalósítását tekintjük, amely a múltban kialakult gyakorlatra támaszkodva a mainál szélesebb körű társadalmi részvételre, önszerveződésre, céltudatos művelődésszervezésre és finanszírozásara, a folyamatban résztvevő felek hatékonyabb együttműködésére számítva éri el kitűzött célját.

Az önkormányzat által biztosított alapszolgáltatások

3. § Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül a helyi lehetőségeket és sajátosságok figyelembevételével a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

(1) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:

a. biztosítja a rendszeres és alaklomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a 4. § (2) bekezdésében meghatározott közösségi színtereken.
b. bemutatkozási lehetőséget teremt a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából számukra, a helyi programokon, esetenként a település közigazgatási határain kívül rendezett eseményeken, valamint támogatja a bemutatókon, versenyeken való részvételüket.
(2) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése. Ennek keretében:
a. gondoskodik az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek megismertetéséről, az ünnepek kultúrájának gondozásáról, a Nemzeti Ünnepek, a települési megemlékezések méltó megtartásáról,
b. biztosítja a gyermekek- és ifjúsági korosztály számára a művelődésüket elősegítő családi napokat, interaktív játszóházat, valamint életkori sajátosságuknak megfelelő rendezvények (Gyerekfarsang, Majális, Gyereknap, Mikulás stb.) megszervezését,
c. biztosítja a nagyközség lakosságának művelődéséhez, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a könnyű- és komolyzenei koncertek, előadói estek megszervezését,
d. támogatja az önkéntes tevékenységként megvalósuló programokat.
(3) Az önkormányzat a (2) bekezdésbe felsorolt feladatok megvalósítása során kiemelt figyelmet szentel:
- az ifjúsági korosztály igényeinek kielégítésére,
- a helyi identitást növelő tevékenységekre,
- a civil társadalmi kezdeményezések tudatos támogatására, erősítésére,
- a közművelődési folyamat mindenki általi elérhetőségére, nyilvánosságára,
- a közvélemény mindenkori meghallgatására és figyelembevételére.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4. §

1. Az önkormányzat a 3. §-ban foglalt közművelődési feladatainak ellátása érdekében közösségi színtereket biztosít.
2. A közösségi színterek az alábbiak:
a. Petőfi Sándor Művelődési Ház (3711 Szirmabesenyő, Kossuth utca 42.)
b. Községi Könyvtár (fentivel azonos címen)
c. Sportpálya területe és létesítményei (3711 Szirmabesenyő, Állomás utca 1.),
d. Napközi Otthon épülete (3711 Szirmabesenyő, Kossuth utca 22.)
3. A Művelődési Ház fenntartója az Önkormányzat. A Művelődési Ház élén kinevezett/megbízott művelődésszervező, áll.
A művelődésszervező általános feladata a nagyközség közművelődésének irányítása, szervezése, megvalósítása. Az önkormányzat közművelődési feladatait a későbbiekben közművelődési megállapodás, illetve helyi közművelődési feladatokat átvállaló szervezet(ek) támogatásával is elláthatja.
4. Az önkormányzat közművelődési modelljének megvalósításában a 3. §-ban leírtak alapján elvárja az általa fenntartott nem közművelődési intézmények hatékony közreműködését és támogatását, igényli és reméli továbbá mindazon szervezetek, egyesületek, alapítványok, egyének stb. együttműködési készségét, amelyek/akik céljai között közművelődési feladatok is megtalálhatók.
Ennek megfelelően a közreműködő partnerek:
a. az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatot ellátó összes intézménye,
b. a települési római- és görögkatolikus, valamint református egyházai,
c. Szirmabesenyő bejegyzett egyesületei, alapítványai,
d. öntevékeny társadalmi, civil szervezetek,
e. vállalkozások, egyének, amelyek/akik maguk is feladatokat oldhatnak meg, továbbá pénzeszközökkel, szponzorálással is segítenek.
5. Az önkormányzat a hatékony együttműködés érdekében a felsorolt szervezetek képviselőit időközönként tanácskozásra hívja össze, amennyiben pedig a törvény szerint civil szervezetek Közművelődési Kerekasztal létrehozását kezdeményezik, annak megvalósításához készséggel nyújt támogatást.
6. Az önkormányzat erősíti kapcsolatait a hasonló feladatokat ellátó szervező országos, regionális, térségi, szakmai intézményekkel, civil szervezetekkel.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. §

1. Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési feladatok támogatása, az önkormányzatok saját bevétele, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás. Feladatainak finanszírozására az e célra kapott központi költségvetési támogatás összegénél kevesebb összeget nem fordíthat.
2. Ennek megfelelően az önkormányzat finanszírozza:
- a közösségi színterek üzemeltetését, műszaki technikai karbantartását, a szükséges korszerűsítéseket, a feladatok ellátásához szükséges eszközöket, berendezéseket,
- a közművelődés területén dolgozó alkalmazottak (közalkalmazottak és egyéb jogviszonyban lévők) személyi kiadásait (alapilletmény, pótlékok, költségtérítések, járulékok),
- a feladatok ellátását biztosító szakmai munka, rendezvények költségeit,
- a közművelődési pályázatok önrészét.
3. Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységet folytató bejegyzett civil szervezeteket pályázat útján pénzügyi támogatásban részesítheti az éves költségvetésben e célra meghatározott keretösszegig. a támogatás odaítélésről a Képviselő-testület dönt.

Egyéb rendelkezések

6. §

1. A művelődési intézmények és közösségi terek bérbeadásának rendjét külön szabályzat tartalmazza.
2. Az önkormányzat hivatalos (nemzeti) ünnepei:
- március 15. (koszorúzás a művelődési ház udvarán),
- augusztus 20. (díszpolgári cím, egyéb kitűntetések átadása),
- október 23. (koszorúzás a Hősök kertjében, polgármesteri fogadás).
3. Hagyományokból eredő ünnepek:
- Farsangi forgatag
- Majális (falunapi rendezvény)
- idősek napja,
- Szent Mihály napi tűzgyújtás
- Adventi gyertyagyújtások

Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a közművelődésről szóló rendeletet 5 évente felülvizsgálja.