Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2008 (VI.27.) önkormányzati rendelete

az elismerő címekről

Hatályos: 2017. 03. 31

Sármellék község Képviselőtestülete attól a céltó vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és munkásságukat megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az útókor elé, így a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény  1.§.(6) bekezdésének a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az elismerő címekről az alábbi rendeletet alkotja:


A díszpolgári cím

1.§.


(1)[1]    „Sármellék község Díszpolgára” cím – Sármellék község legnagyobb elismeréseként – adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki a község gazdasági, társadalmi, tudományos, vagy művészeti életében maradandót alkotott, egész életművével, kiemelkedő munkásságával szolgálta az egyetemes haladás, kultúra, tudomány, vagy művészet ügyét, és ezzel olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez.

 (2)    A díszpolgári címet a Képviselőtestület megbízatásának időtartama alatt kettő alkalommal adományozhatja úgy, hogy egy időben legfeljebb 5 élő személy birtokolhatja a címet.

(3)[2]    A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és Sármellék község címerével, vagy a község jellegzetes épületével ellátott dísztárgy jár. A díszpolgár jogosult a neve mellett a „Sármellék község Díszpolgára” cím viselésére.


2.§.


(1)    A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint    élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2)[3]    A község díszpolgára jogosult:

a.)    a Képviselő-testület ülésén tanácskozási joggal vehet részt,

b.)    a polgármester, a jegyző, a Sármelléki Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői, az önkormányzati intézmények vezetői soron kívül fogadják és részére a szükséges segítséget megadják,

c.)    a Képviselő-testület által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.






„Köszönet Sármelléktől” arany emlékplakett

3. §.[4]

„(1)    „Köszönet Sármelléktől” arany emlékplakett adományozható azoknak a személyeknek, akik, a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén Sármellék értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2)[5]    A „Köszönet Sármelléktől” arany emlékplakett a Képviselőtestület megbízatásának időtartama alatt legfeljebb négy személy részére adományozható.

(3)    A „Köszönet Sármelléktől” arany emlékplakett mellett külön erre a célra készített díszoklevél jár.


„Köszönet Sármelléktől” emlékplakett

3/A. §.[6]

„(1)    „Köszönet Sármelléktől” emlékplakett adományozható azoknak a személyeknek, akik, a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában jelentős tevékenységet végeztek.

(2)[7]    A „Köszönet Sármelléktől” emlékplakett a Képviselőtestület megbízatásának időtartama alatt legfeljebb négy személy részére adományozható.

(3)    A „Köszönet Sármelléktől” emlékplakett mellett külön erre a célra készített díszoklevél jár.”


A címek adományozásának rendje

4.§.


(1)   A cím és emlékplakett odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatása az Ügyrendi Bizottság hatáskörébe tartozik.

(2)[8]   A cím és emlékplakett adományozására írásban javaslatot tehetnek:

a.)    a Képviselő-testület tagjai,

b.)    az önkormányzati intézmények vezetői,

      c.)   az emlékplakettek esetében legalább 30 sármelléki lakóhellyel rendelkező választópolgár, a díszpolgári cím esetében legalább 60 sármelléki lakóhellyel rendelkező választópolgár.

(3)[9]   Az Ügyrendi Bizottság a javaslatokat megtárgyalja, véleményezi és rangsorolja. Az Ügyrendi Bizottság mérlegelési jogkörében javaslatot tesz az emlékplakett, illetve arany emlékplakett adományozására.

(4)   A címek odaítéléséről a Képviselőtestület zárt ülésen, az Ügyrendi Bizottság által készített rangsor szerinti sorrendben minősített többséggel, nyílt szavazással határoz.

(5)   Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz cím is adományozható. Ebben az esetben a cím átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(6)   A címeket a Képviselőtestület által szervezett községi rendezvényen, ünnepélyes keretek között kell átadni.

(7)   A cím visszavonható, ha az elismerésben részesítet személy arra érdemtelenné válik Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. A visszavonás módjára az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Vegyes rendelkezések

5.§.


(1)[10]   Az elismerésben részesített személyekről a Sármelléki Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2.§. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2)   A kitüntető címben részesült személyek nevét közzé kell tenni. Ezt a rendelkezést alkalmazni kell a cím megvonása esetén is.

(3)   A címek költségeinek fedezetét a Képviselőtestület éves költségvetésében kell biztosítani.

(4)   E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Sármellék, 2008. június 27.





Szabó Vendel                                                                                               Hetesi Krisztina

polgármester                                                                                               körjegyző


Kihirdetve:

Sármellék, 2008. június 27.


                                                                                                                                                                                                                                                                    Hetesi Krisztina

                                                                                                                      körjegyző

[1]

Módosította: 3/2010. (III. 5.) önkormányzati rendelet

[2]

Módosította: 3/2010. (III. 5.) önkormányzati rendelet

[3]

Módosította: 4/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelet

[4]

Módosította: 3/2010. (III. 5.) önkormányzati rendelet

[5]

Módosította: 4/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelet

[6]

3/2010. (III. 5.) önkormányzati rendelet

[7]

Módosította: 4/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelet

[8]

Módosította: 4/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelet

[9]

3/2010. (III. 5.) önkormányzati rendelet

[10]

Módosította: 4/2017. (III. 30.) önkormányzati rendelet