Hajdúszovát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II. 12.) önkormányzati rendelete

a 2015. évi költségvetésről

Hatályos: 2015. 02. 12- 2022. 09. 29

Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva,

Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,

a Hajdúszovát Község Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2011.(II.16.) önkormányzati rendelet 2. mellékletének 1/d. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Hajdúszovát Község Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre.

2. § Az önkormányzat költségvetési szervei:

Hajdúszováti Polgármesteri Hivatal

Hajdúszováti Óvoda

Az önkormányzat és költségvetési szervei 2015. évi költségvetése


3. § (1)  A képviselő-testület az önkormányzat - beleértve a költségvetési szerveit - 2015. évi költségvetésének

a) költségvetési kiadási előirányzatát: 2.082.870 ezer forintban,

b) költségvetési bevételi előirányzatát: 1.940.107 ezer forintban,

c) a költségvetési egyenleg (hiány) összegét   -142.763 ezer forintban állapítja meg a rendelet 1. melléklete szerint.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzmaradvány igénybevétele 75.097 ezer forint.

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló hitel felvétele 67.665 ezer forint.

(4)  A önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatai mérlegszerű bemutatását a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

I. A költségvetési bevételek


4. § Az önkormányzat, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek 2015. évi költségvetési bevételeinek kiemelt előirányzatonként, valamint kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti megbontását a 2. melléklet tartalmazza.

II. A költségvetési kiadások


5. § Az önkormányzat, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek 2015. évi költségvetési kiadásainak kiemelt előirányzatonként, valamint kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti megbontását a 2. melléklet tartalmazza.

6. § (1) Az önkormányzat összesített működési kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

Megnevezés

eFt

Működési kiadások előirányzata összesen:

637.925

ebből:


- személyi juttatások:

277.870

- munkaadót terhelő járulékok, szoc.h.adó

55.745

- dologi kiadások:

197.743

- ellátottak pénzbeli juttatásai

70.315

- egyéb működési kiadások

36.252


(2) Az ellátottak pénzbeli juttatásait a 3. melléklet, az egyéb működési célú kiadásokat a 4. melléklet részletezi.

7. §  (1) Az önkormányzat felhalmozási kiadásai összesen: 1.444.945 ezer forint.

A felhalmozási kiadásokból:

- beruházások előirányzata: 1.443.415 ezer forint,

- felújítások előirányzata: 1.230 ezer forint,

- egyéb felhalmozási kiadások előirányzata: 300 ezer forint,

(2) Az önkormányzat felhalmozási kiadásait részletesen az 5. melléklet tartalmazza.

8. §  Az Önkormányzat tartalék előirányzatot képez :          

- Általános tartalék: 1.000 e.Ft

- Céltartalék: 10.000 e.Ft

IV. A költségvetési létszámkeret


9. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat létszám keretét (létszám előirányzatát) az alábbiak szerint állapítja meg:

56 fő átlagos állományi létszám a költségvetési szerveknél álláshelyen foglalkoztatottakra,

140  fő átlagos állományi létszám a közfoglalkoztatásban részt vevőkre.

(2) az önkormányzat és költségvetési szerveinek létszám-előirányzatát a képviselő-testület az 1. és 2. mellékletben feltüntetettek szerint állapítja meg.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


10. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A helyi önkormányzati költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetben a helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében módosíthatók. A költségvetési szerv kiadási és bevételi előirányzatait saját hatáskörben megemelheti, a kiadási előirányzatokat egymás között átcsoportosíthatja.

(3) A képviselő-testület a (2) és (3) bekezdése szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés, - a helyi önkormányzatot érintő módon – a költségvetési törvény önkormányzatok támogatását tartalmazó fejezetében meghatározott támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

11.§ (1) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok  között átcsoportosítást hajthat végre. Az átcsoportosítás során a személyi juttatások rovatai előirányzatai a Kormányrendeletben foglaltak szerint növelhetők.

(2) A 12.§ (1) bekezdése szerinti intézkedés elrendelésére a költségvetési szerv vezetője jogosult, és az intézkedést a szabályszerűen kijelölt pénzügyi ellenjegyző ellenjegyzi.

(3) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra a képviselő-testület jogosult.

(4) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatain belül a rovatok közötti átcsoportosításra az elemi költségvetés jóváhagyására jogosult személy jogosult.

12. § (1) Az általános és céltartalék felett a képviselő-testület rendelkezik.

(2) A polgármester az általános tartalék előirányzatának módosításáról 500 ezer forintig, a céltartalék előirányzatának módosításáról 500 ezer forintig saját hatáskörben intézkedhet. Ezt meghaladóan a tartalék előirányzatának módosításáról csak a képviselő-testület dönthet rendeletmódosítás során.

13. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja likvid hitel felvétele a számlavezető pénzintézettől.

(2) A rövid lejáratú munkabérhitel felvétellel kapcsolatos szerződés megkötésének jogát a képviselő-testület 20 millió forint értékhatárig a polgármesterre ruházza át. A polgármester a hitelszerződésről annak aláírását követő következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(3) Az (2) bekezdésben meghatározott jogcímen és értékhatáron túli, illetve a fejlesztési célú, hosszú lejáratú hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő-testületet illetik meg.

14. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 30 millió forintig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

15. § A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 68 § (4) bekezdése szerint a forrásfelhasználás értékhatára 10.000.000 Forint.

16. § (1) A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2015 évre 38.650,- forintban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a köztisztviselők 2015. évi cafeteria-keretét 193.250,- Ft-ban állapítja meg.

Záró és egyéb rendelkezések


17. §  A következő évek költségvetései e rendelet mellékleteinek megfelelő formában a hatályos jogszabályok alapján készülnek.

18. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.