Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01

Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2014.01.01.

Mezőnyárád község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Mezőnyárád község közigazgatási területén lévő azon ingatlanok tulajdonosaira, használóira, természetes és jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban együtt: tulajdonos) terjed ki, akinek az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elvezetése és ártalommentes elhelyezése szennyvíz-csatornahálózat útján nem megoldott.

A közszolgáltatás ellátásának rendje

2. § (1) A közszolgáltatás ellátásáról az önkormányzat – közbeszerzési eljárás szükségességének hiányában – legalább három árajánlat megkérését követően, a legalacsonyabb ajánlati árat ajánló közszolgáltatóval köt szerződést.

(2) A közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell különösen:

1. közszolgáltatási szerződés tárgyát, időtartamát és a közszolgáltatás kizárólagosságát,

2. a közszolgáltató kötelezettségét,

3. az önkormányzat kötelezettségét,

4. a közszolgáltatási díjjal kapcsolatos kitöltéseket.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltató 2014. december 31. napjáig Gomba Kálmán egyéni vállalkozó (továbbiakban: közszolgáltató) 3441 Mezőkeresztes, Kazinczy út 4. II/1.

(4) A települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a hatósági engedéllyel rendelkező ÉRV Rt. Által üzemeltetett szentistváni szennyvíztisztító telepen kell elhelyezni.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és az ártalmatlanítás céljából történő átadásra vonatkozó közszolgáltatást.

(2) A közszolgáltató köteles – a munkanapokat figyelembe véve – a tulajdonos bejelentésétől számított 48 órán belül a közszolgáltatást elvégezni.

(3) A folyékony hulladék szállítása az erre a célra biztosított különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódóan az igénybevevő adatait (név, születési dátum, valamint lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli.

(5) A közszolgáltató a jogszabályban meghatározott közszolgáltatás elvégzését nem tagadhatja meg.

Az ingatlan tulajdonosának kötelezettségei

4. § (1) A tulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséről, környezetkárosítás nélküli ideiglenes tárolásáról és annak szükségszerinti elszállításáról a 2. § (3) bekezdésében megnevezett közszolgáltató igénybevételével gondoskodni.

(2) A megrendelés történhet írásban (levél, elektronikus levél) vagy telefonon.

(3) A tulajdonos köteles a kötelező munkák végzését tűrni, e célból a közszolgáltatót – annak előzetes értesítése alapján – az ingatlanába beengedni, és a munka akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, elszállítására irányuló helyi közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszony a tulajdonos és a 1. § (3) bekezdése szerinti közszolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(5) A tulajdonos a közszolgáltatás ellenértékeként az 1. mellékletben meghatározott díjat köteles a közszolgáltatónak megfizetni.

(6) A tulajdonos a díjat a szolgáltatás elvégzését követően számla alapján köteles megfizetni.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.