Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 04. 21


Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének


3/2017. (IV.20.) önkormányzati rendelete


a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő

engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről



Mezőnyárád Község Önkormányzatának képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény  96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. §


A rendelet hatálya Mezőnyárád község közigazgatási területén történő házasságkötések tekintetében az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint a közreműködő anyakönyvvezetőkre terjed ki.


Értelmező rendelkezések

2. §


E rendelet alkalmazásában:

(1) hivatalos helyiség: a Házasságkötő Terem (3421 Mezőnyárád Szent István király út 109.), valamint a Mezőnyárádi Közös Önkormányzati Hivatal (3421 Mezőnyárád Szent István király út 105.) tanácskozó terme.

(2) hivatali munkaidő: a Mezőnyárádi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.


Hivatalos helyiségen kívüli házasságkötés

3. §


(1)  Hivatali munkaidőn kívül a házasságkötés a Házasságkötő Terem 3421 Mezőnyárád Szent István király út 109. sz. alatt illetve, szűk körű - 10 fő alatti – esküvő esetén a  Mezőnyárádi Közös Önkormányzati Hivatal tanácskozó termében –3421 Mezőnyárád Szent István király út 105.– is tartható.


(2) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése iránti kérelmet írásban a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.


(3) A kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják. A feltételek meglétét az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.


(4) Szabad téren tervezett esküvő esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.




A házasságkötés szolgáltatási díjai

A szolgáltatási díjak mértéke

4. §


 (1) Rendkívüli körülmény esetén a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés térítésmentes. Rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló számára mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne a hivatali helyiségben való megjelenés.

(2) A hivatalos helyiségben munkaidőn túl megtartott házasságkötés díja eseményenként: 15.000,- Ft

(3) A hivatalos helyiségen kívüli külső helyszínen megtartott házasságkötés díja eseményenként: 15.000,- Ft

(4) Amennyiben az anyakönyvi esemény legalább egyik tagja mezőnyárádi állandó lakos, a (2) bekezdésben foglalt szolgáltatást díjmentesen vehetik igénybe.


A szolgáltatási díjak megfizetésének módja

5. §


 (1) A szolgáltatásokért a kérelmezők által fizetendő díjat a Mezőnyárádi Közös Önkormányzati Hivatal Pénztárában kell befizetni – az erről kiállított számla alapján - legkésőbb az eseményt megelőző munkanapon.

(2) Amennyiben az esemény elmarad, és azt előtte 3 nappal korábban bejelentik, a már befizetett szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.



Az anyakönyvvezető díjazása

6. §


(1) Az anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy része helyett eseményenként

A hivatali munkaidőn  és hivatalos helyiségen kívül történő közreműködés esetén eseményenként 15.000,- Ft díjazás illeti meg.


Záró rendelkezés

7. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 7/2011.(V.31.).önkormányzati rendelete.


Mezőnyárád, 2017. április 19.




Bárdos József Szabolcs                                                                                Várnai Róbert

         polgármester                                                                                                jegyző