Gic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019.(VI.26.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 9/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 07. 03- 2019. 07. 02

Gic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019.(VI.26.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 9/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2019.07.03.

Gic Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 4/2017.(V.9.) önkormányzati rendeletben meghatározott partnerek és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítésze, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

1. § A településkép védelméről szóló 9/2017. (XII.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) és (2) bekezdések helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településkép védelme a természeti és épített környezete által meghatározott jellegzetes településrészek, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatának és térbeli szerkezetének - az építészeti, táji értékek, és az örökségvédelem figyelembevételével történő – megőrzését vagy alakítását jelenti, melyen keresztül az életminőség javítása, az esztétikus környezet kialakítása, és ezek társadalmi elfogadtatását lehet elérni. A település vizuális megjelenése (a település képe) függ a történeti táji- és épített örökség eredeti megtartásától, védelmétől, az építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való formálásától, és a védett értékek helyreállításának minőségétől.”

2. § A R. 18 § (1), (2) helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településkép fokozottabb védelme érdekében a közterületeken, valamint közterületnek nem minősülő magántelkek közterületről látható részein és az itt lévő épületeken reklámhordozó csak úgy és olyan méretben, megjelenési formában helyezhető el, hogy az a településkép megőrzését, érvényesülését vagy kialakítását e rendeletben foglaltak figyelembevételével ne sértse és ne akadályozza.

(2) Útbaigazító tábla, térkép vagy más jelzés közterületen úgy helyezhető el, hogy annak kialakítása, anyaghasználata, formavilága a helyi hagyományokhoz alkalmazkodjon, a táj- és településképet, utcaképet nem bonthatja meg, jogos érdeket nem sérthet, közforgalmat nem akadályozhat és a közbiztonságot nem veszélyeztethet.”

3. § A R. 23 § első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § Településképi kötelezési eljárást von maga után e rendeletben leírt településképi követelmények megszegése valamint:”

4. § A R. 15. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„1. A településkép-védelmi bírság”

5. § A R. 22. § (1) bekezdése kiegészül a következő rendelkezéssel:

A kötelezés előtt, az önkormányzat polgármestere felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre, és végzésben megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.”

6. § A R. 24 (1). § első mellékmondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi rendelet településképi követelményeinek megszegése vagy végre nem hajtása esetén, e magatartás elkövetőjével szemben az önkormányzat képviselő-testülete településkép-védelmi bírságot (a továbbiakban: bírság) szabhat ki,”

7. § A R. 24. § (5) bekezdésében a „településképi bírság” szövegrész helyébe a „bírság” szövegrész lép.

8. § E rendelet a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti az R.

1. I. FEJEZET 1. alcímében a „célja,” szövegrész,

3. 5. § (1) bekezdésében „a jegyzőnél” szövegrész,

4. 15. §,

5. 16. § ea) pontja,

6. 19 § (1) bekezdése

7. 20. § (2) bekezdés 2. és 3. mondata

8. 21. § (2)

9. 24. § (3) bekezdésében a „(átruházás esetén a polgármester)” szövegrész,