Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (V.26.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2020. 02. 27- 2024. 03. 31

Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (V.26.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2020.02.27.

Nagyberény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nagyberény Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések létesítésére, házassági évforduló megtartására, házasságkötés megerősítésére, névadó tartására (a továbbiakban: anyakönyvi esemény).

2. § E rendelet alkalmazásában: a) hivatali helyiség: Nagyberény Község Önkormányzat tanácsterme (8656 Nagyberény Fő u. 12.) és Nagyberény Község Önkormányzat házasságkötő terme (8656 Nagyberény, Fő u. 8.), b) hivatali munkaidő: az Ádándi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

II. Fejezet

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény engedélyezését a rendelet 1. melléklete, illetve 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(3) Anyakönyvi eseményt lebonyolítani - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Aetv.) 27. § (2) bekezdésében megállapított időpontok kivételével - munkanapokon és szombaton 10 és 19 óra között lehet.

(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A külső helyszínen zajló anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel. 3. Az anyakönyvi események díjazása

4. § (1) Az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget kiegészítő szolgáltatások nélkül.

(2) Hivatali helyiségen kívülre tervezett anyakönyvi esemény szolgáltatási díja: 15.000 Ft. Rendkívüli körülmény esetében, különös tekintettel a házasulók valamelyikének – orvosilag igazolt - közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(3) Hivatali munkaidőn kívül lebonyolított anyakönyvi esemény szolgáltatási díja:

a) ha legalább az egyik fél nagyberényi állandó lakos: 0 Ft.

b) ha egyik fél sem nagyberényi állandó lakos: 20.000 Ft.

(4) Amennyiben az esemény hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történik, a szolgáltatások díját össze kell adni.

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményért a szolgáltatási díjfizetési kötelezettséget az anyakönyvvezető által biztosított készpénz-átutalási megbízással, vagy a hivatal pénztárába történő befizetéssel lehet teljesíteni.

(2) A szolgáltatási díjnak a befizetését a feladóvevény vagy a számla bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A szolgáltatási díjat legkésőbb az anyakönyvi esemény létesítését megelőzően 3 nappal kell teljesíteni.

(3) Amennyiben az anyakönyvi esemény az Önkormányzat hibájából meghiúsul, a kérelmező részére a befizetett szolgáltatási díjat vissza kell fizetni.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

6. § [¹]

Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 15.000 Ft díjazás/alkalom vagy az anyakönyvvezető választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő illeti meg.

III. Fejezet

5. Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett, e rendelet szerinti anyakönyvi események létesítése iránti eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egy időben hatályát veszti Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és szolgáltatási díjáról szóló 7/2011. (VI. 28.) önkormányzati rendelete.

1 Módosította a 3/2020. (II.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos:2020. február 17-től.