Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (XII.15.) önkormányzati rendelete

az ebtartásról

Hatályos: 2012. 05. 01- 2022. 02. 23

Nagyberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (XII.15.) önkormányzati rendelete

az ebtartásról1

2012.05.01.

A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeltet alkotja:

1. § Ez a rendelet Nagyberény község közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosaira, továbbá az ebek felügyeletével megbízott más személyekre terjed ki.

Bejelentési kötelezettség és nyilvántartás

2. § (1) Az eb tulajdonosa nyilvántartásba vétel végett köteles Nagyberény község jegyzőjének 30 napon belül bejelenteni, ha az állat

a) a 3 hónapos kort elérte,

b) elhullott vagy elveszett,

c) tartási helye 3 hónapnál hosszabb időre megváltozott,

d) új tulajdonoshoz került.

(2) A bejelentési kötelezettség nem terjed ki a fegyveres erők, a rendőrség, a vám- és pénzügyőri szervek, a határőrség által tartott ebekre.

Eb tartási szabályok

3. § (1) Minden három hónaposnál idősebb ebet – tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból tartott állatok kivételével – a tulajdonosa vagy tartója köteles évenként – a három hónapos kort elérteket harminc napon belül, majd hat hónapon belül ismételten – a saját költségére hatósági állatorvossal veszettség ellen beoltatni.

(2) A veszettség elleni oltás megszervezéséről a polgármesteri hivatal gondoskodik.

(3) Amennyiben a tulajdonos elmulasztja az eb kötelező oltását vagy ennek igazolását és azt a hivatal által meghatározott időpontig nem pótolja, az eb kiirtását korlátozás nélkül el kell rendelni.

(4) Aki veszett vagy veszettségre gyanús kóbor ebet észlel, köteles azt elsősorban az állatorvosnak vagy a jegyzőnek bejelenteni.

4. § (1) Közterületen, közös használatú udvaron vagy más, bárki által igénybe vehető egyéb területen az ebet pórázon kell vezetni.

(2) Az ebet sétáltatni olyan közterületen lehet, ahol ezt tábla nem tiltja.

5. § (1) Az ebet a nap minden szakában a kiszabadulását, illetve elszabadulását biztonságosan megakadályozó módon köteles tulajdonosa, illetve az eb felügyeletével megbízott személy tartani.

(2) A telek, ház (lakás) bejáratán harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát (pl. harapós kutya) kell szembetűnően elhelyezni.

6. § (1) Nem szabad ebet beengedni, bevinni, illetve megtűrni

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, élelmiszert árusító helyiségbe, piac területére, vágóhídra, élelmiszert feldolgozó üzembe,

b) oktatási, egészségügyi, művelődési intézmények területére,

c) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmények épületébe,

d) játszótérre,

e) temetőbe,

f) egyházi ingatlanokra,

g) parkokba.

(2) Nagyberény közigazgatási területén egyedi beépítésű lakótelken 3 hónaposnál idősebb kutyából 2 db tartható.

(3) A fenti tilalmak indokolt esetben nem terjednek ki a vakvezető, a rendőrségi és az őr ebekre (szolgálati idejében őrzés-védelmet hivatásszerűen folytató szervezet tulajdonában lévő eb).

Gazdátlan és kóbor ebeknél követendő eljárások

7. §2

Átmeneti rendelkezések

8. § Az ebtartók a rendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül kötelesek olyan helyzetet teremteni, hogy a rendelet előírásainak megfeleljenek.

9. § Ez a rendelet 2001. január 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nagyberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 24. napjával.

2

Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (IV. 24.) önkormányzati rendelet, hatályos 2012. május 1. napjától.