Kaposkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016 (IV.18.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 19- 2016. 04. 19

Kaposkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.)  az Szt. 10. § (1) bekezdésében a 6. §-9. §. tekintetében,  az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 6§.  (1) bekezdés tekintetében, az Szt. 32. § (3) bekezdésében a 8. §. -9. §. tekintetében,  az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében a 13. §-25. § tekintetében,  az Szt. 132. § (4) bekezdés g) pontjában a 13. §-25. §.  tekintetében, felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

Kaposkeresztúr Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 2. §. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:  

„2. §. (2)A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a közösen fenntartott intézményeknél a gesztor önkormányzat rendelete tartalmazza az igénybevétel és a fizetendő térítési díjra vonatkozó szabályokat. Családsegítés vonatkozásában a feladatellátásra kötelezett a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal gesztor önkormányzata Baté, aki a feladatellátást az Igali Alapszolgáltatási és Szociális Központban Igal gesztor önkormányzatánál biztosítja.  Az étkezés, nappali ellátás, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás vonatkozásában gesztor önkormányzat Kercseliget. „

2. §.

Az Ör. 4. §. (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. §. (2)A képviselő-testület dönt az e rendeletben megállapított jogtalanul felvett ellátás visszafizetéséről, részletfizetésről, elengedésről,  a települési krízis támogatásról,  állami támogatásként adott szociális célú tűzifa települési kiegészítő támogatásról, időskorúak települési támogatás összegéről, települési ösztöndíj pályázati támogatás összegéről, települési beiskolázási támogatás összegéről, települési ápolási díjról, települési kamatmentes kölcsönről.

(3) A polgármester átruházott hatáskörben dönt e rendeletben megállapított települési rendkívüli támogatásról, települési temetési támogatásról,   települési beiskolázási támogatásról, települési szabadulási támogatásról, települési mikuláscsomagi támogatásról, települési lakásfenntartási támogatásról, települési rendkívüli rendszeres támogatásról,  települési szünidei nyári gyermekétkeztetés biztosításáról, köztemetés elrendeléséről, köztemetés költségeinek részletfizetési kötelezettségéről.”

3. §

Az Ör. 8. §. (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. §. (4)Amennyiben a kérelmező életkörülményei azt igazolják, a megállapított  természetbeni támogatást az Igali  Alapszolgáltatási Szociális Központ családgondozója, Kercseligeti Integrált Központ házigondozója közreműködésével kerül kiosztásra, pl. élelmiszerre, ruhára. Ebben az esetben a támogatás felhasználásáról a családgondozó köteles számlával elszámolni az önkormányzat felé a határozatban megállapított természetbeni ellátás megvásárlásáról és a jogosult részére történő átadásáról”

4. §.

Az Ör. 11. §. (2) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép és az alábbi h) ponttal egészül ki.

„11. §. (2) (Az eseti települési pénzbeli és természetbeni támogatás adható:)

  1. települési szünidei  nyári gyermekétkeztetés,

j) települési ösztöndíjtámogatásra. „

5. §.

Az Ör. 14. §. (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. §. (3) Az (1) bekezdésben megállapított  települési temetési támogatás összege 30.000,-Ft.” 

6. §.

Az Ör. 15. §. (1) és (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 15. §. (1) Települési krízis önkormányzati támogatásban részesíthető az, akinek családjában elemi kár történt. A települési krízis  önkormányzati támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíj ötszöröséig terjedhet és háztartásonként adható kivételes méltányosságból.

(5)A támogatáshoz csatolni kell a krízis helyzet igazolását szolgáló bizonyítékokat (pl: szakértői vélemény, szolgáltató felé benyújtott kérelmet a részletfizetésről).”

7. §

Az Ör. az alábbi 15/A. §-al és 8/A címmel egészül ki:

„8/A Települési kamatmentes kölcsön

15/A §.

 (1) A települési kamatmentes kölcsön adható pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő, kamatmentes kölcsön formájában is, ha a kérelmező baleset, betegség, elemi kár vagy más előre nem látható ok miatt került rendkívüli élethelyzetbe, s az összeg a gyógykezeléshez,  az elemi kárral sújtott ingatlana felújításához szükséges.

(2) Települési támogatás kamatmentes kölcsönként akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában   az 1 főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét nem haladja meg és vagyontalan.

(3) A kérelemhez kell csatolni a kamatmentes kölcsön indoklásában felsorolt bizonyítékokat (Pl. számlák, szakértői vélemények, háziorvosi igazolás.)

(4) A települési kamatmentes kölcsön összege 10.000,-Ft-tól – 100.000,Ft-ig terjedhet, egy évben maximum egyszer igényelhető háztartásonként.

(5) A települési kamatmentes kölcsönt 10 hónap alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni, a felvételét követő hó 10-től kezdve, amelynek visszafizetését a kérelmezőnek a kérelemben kell vállalnia.

(6) A települési kamatmentes kölcsön igénybevételének visszafizetésének feltételeiről megállapodást kell kötni, amelyben a kérelmező és az együtt élő családtagokat egyetemleges adóstársként kell feltüntetni.

(7) A kölcsönszerződésben biztosítékul ki kell kötni azt, hogy amennyiben az adós, vagy egyetemleges adóstársa bármekkora havi törlesztő részlet befizetését elmulasztja, vagy azzal késedelembe esik a hátralévő teljes kölcsönösszeg egy összegben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:154. §. ban meghatározott kamattal együtt esedékessé és behajthatóvá válik.(8) Amennyiben a kölcsön összegét a kérelmező bizonyíthatóan nem a kérelemben feltüntetett célra használta fel úgy az ellátást jogtalanul igénybevettnek kell tekinteni és egy összegben 30 napon belül vissza kell fizetni.

(9) Újabb települési kamatmentes kölcsön a kérelmező által addig nem igényelhető, amíg az előző kamatmentes kölcsönt nem fizette vissza.

(10)A települési kamatmentes kölcsön megállapítása a képviselő-testület hatásköre.

(11) A kérelmezővel kötött kölcsönszerződést a polgármester és a jegyző írja alá.”

8. §.

Az Ör. az alábbi 17/A- §-al egészül ki és az alábbi 10/A címmel:

„10/A  Települési ösztöndíjtámogatás

17/A. §.

(1) A Képviselő-testület a szociális segélykeret összegének figyelembevételével a Kaposkeresztúron lakóhellyel  rendelkező az általános iskola 5-8 évfolyamán vagy  középfokú tanulmányi nappali jogviszonnyal rendelkező tanulók részére települési ösztöndíjtámogatást biztosíthat.

(2) A települési ösztöndíjpályázatra  jogosult az (1) bekezdésben meghatározott nappali tanulmányi jogviszonnyal rendelkező tanuló, ha a  magatartás és szorgalom érdemjegyek nélkül számított   érdemjegyeinek évvégi átlaga  legalább 4 vagy ezt meghaladó.

 (3) A települési ösztöndíjtámogatás a jövedelemviszonyok vizsgálata nélkül a  nagykorú tanuló, vagy a gyermek törvényes képviselője által adott év június 30-ig benyújtandó kérelemre állapítható meg. 

(4) A települési ösztöndíjpályázat kérelemhez a tanuló évvégi bizonyítvány másolatát csatolni kell.

(5) A Képviselő-testület a benyújtott kérelmeket tárgyév augusztus 20. napjáig bírálja el.

 (6)A települési ösztöndíjtámogatás maximális  összege gyermekenként maximum 15.000 Ft.

 (7) A  tanulóknak megállapítható ösztöndíjtámogatás  pontos összegéről a képviselő-testület  augusztus hó végéig határozatban dönt. Az egyedi támogatási kérelmekről a képviselő-testületi határozatban foglalt támogatási összeg figyelembevételével átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(8) A támogatások kifizetésére a döntést követő 15 napon belül kerül sor. „

9. §.

Az Ör. 17. §. (4) -(5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. §. (4)Az  óvodások,  általános iskolásoknak, középiskolásoknak és felsőfokú intézményekben tanulók után járó támogatások  pontos összegéről a képviselő-testület minden év november 30-ig határozatban dönt. 

(5) A támogatások kifizetésére július 1. – november  30-a között kerül sor.”

10. §.

Az Ör. 18. §. (6) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. §. (6) A települési szabadulási támogatás összege: 5000,-Ft.”

11. §.

Az Ör. 19. §. (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. §. (1)A települési önkormányzat képviselő-testülete hivatalból a Kaposkeresztúron lakóhellyel rendelkező általános iskoláskorú gyermekek részére a települési „Mikulásnap” rendezvényen 2.000,-Ft/fő értékű települési mikuláscsomagot biztosít természetben, elsősorban élelmiszer csomag formájában.

12. §.

Az Ör. 21. §. (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. §. (4) A települési lakásfenntartási támogatás havi összege: 6.000 Ft. „


13. §.

Az Ör. az alábbi 26/A. §-al egészül ki és a 17/A. címmel

17/A. Települési szünidei nyári gyermekétkeztetés

26/§. A.

(1)Kaposkeresztúr Önkormányzat Képviselő-testülete települési nyári szünidei gyermekétkeztetést biztosít az  iskola és az óvodai nyári zárva tartási idő alatt azon  Kaposkeresztúri lakóhelyű óvodás, bölcsődés  és nappali tanulmányokat folytató 18 év alatti azon gyermek részére is, akik az állam által biztosított szünidei gyermekétkeztetésre nem jogosultak. 

(2)A szünidei nyári gyermekétkeztetést a szülőknek a június 10-ig írásban kell igényelnie az önkormányzatnál.

(3) A szünidei nyári gyermekétkeztetést az önkormányzat a Mosdósi Mackóvár óvodából az önkormányzat székhelyépületéhez történő szállítással biztosítja, amennyiben a szülő mindennap a tiszta éthordót az ebéd szállításához átadja.

(4)A szünidei nyári gyermekétkeztetést átruházott hatáskörben a  polgármester állapítja meg.

14. §.

Az Ör. 29.§. (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„29. §. ((1) Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosíja:)

  1. a családsegítést az Batéi Közös Önkormányzati Hivatal gesztor települése Baté az Igali Alapszolgáltatási és Szociális Központján keresztül biztosítja, „

15. §.

(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Az Ör.ben megállapított települési lakásfenntartási támogatásokat 2016. április 30-ig felül kell vizsgálni e rendelet 10 §-a alapján és a megemelt települési lakásfenntartási támogatást első ízben 2016. április 1. napjától kell folyósítani.

(3) A folyamatban lévő még el nem bírált ügyekben e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

Budánné Simonfalvi Katalin                                      Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                          jegyző

Záradék: A rendelet kihirdetve:  Kaposkeresztúr, 2016. április 18.

                                              Patakiné Kercsó Szilvia -jegyző