Kaposkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019 (IV.12.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 13- 2019. 04. 13

  Kaposkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény  a 10. § (1) bekezdésében,  a 32. § (1) bekezdés b) pontjában, a  32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) és (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, a  132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján  az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli elő:  


1.§.

Kaposkeresztúr Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 4. §. (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.§. (2) A képviselő-testület dönt az e rendeletben megállapított jogtalanul felvett ellátás visszafizetéséről, részletfizetésről, elengedésről,  a települési krízis támogatásról,  állami támogatásként adott szociális célú tűzifa települési kiegészítő támogatásról, időskorúak települési támogatás összegéről, települési ösztöndíj pályázati támogatás összegéről, települési beiskolázási támogatás összegéről, települési ápolási díjról, települési kamatmentes kölcsönről.

(3) A polgármester átruházott hatáskörben dönt e rendeletben megállapított települési rendkívüli támogatásról, települési temetési támogatásról,   települési beiskolázási támogatás megállapításáról, települési ösztöndíjtámogatás megállapításáról,  települési szabadulási támogatásról, települési mikuláscsomagi támogatásról, települési lakásfenntartási támogatásról,  települési időskori támogatás megállapításáról, települési rendkívüli rendszeres támogatásról,  települési szünidei nyári gyermekétkeztetés biztosításáról, köztemetés elrendeléséről, köztemetés költségeinek részletfizetési kötelezettségéről , települési születési támogatásról, települési gyermeknevelési támogatásról, települési táborozási és kirándulási támogatásról. „


2. §

Az Ör. 11. §. (2) –(3) bekezdése  helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 11. §. (2) Az eseti települési pénzbeli és természetbeni támogatásként adható:

a) települési rendkívüli támogatás,

b) települési temetési támogatás,

c) települési krízis támogatás,

d) települési kamatmentes kölcsön,

e)  települési időskorú támogatás,

f) települési beiskolázási támogatás

g) települési ösztöndíjtámogatás,

h) települési gyermeknevelési támogatás

i) települési születési támogatás,

j) települési kirándulási és táborozási támogatás,

k) települési szabadulási támogatás

l) települési  mikuláscsomag  támogatás,

m) állami támogatásként adott  szociális célú tűzifa települési kiegészítő támogatás,

(3)A rendszeres települési támogatás adható pénzbeni és természetbeni támogatásként:

a)települési lakásfenntartási támogatás,

b) települési rendkívüli támogatás

c) települési ápolási támogatás,

  1. települési ösztöndíj pályázati támogatás
  2. települési szünidei nyári gyermekétkeztetés támogatás. „


3. §.

Az Ör. 14. §. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. §. (3) Az (1) bekezdésben megállapított települési temetési támogatás összege: 40.000 Ft. „


4. §.

Az Ör. 15. §. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „ 15. §.  (1) Települési krízis önkormányzati támogatásban részesíthető az, akinek családjában elemi kár történt. A települési krízis  önkormányzati támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíj hétszereséig terjedhet és háztartásonként adható kivételes méltányosságból.”


5. §.

Az Ör. 17. §. (3) –(7) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép és a korábbi (7) bekezdésének számozása (8) bekezdésre módosul:

„17. §.  (3) A beiskolázási támogatás maximum összege 30.000,-Ft, amely két részletben kerül biztosításra első részletet augusztus 30-ig  a második részletet november 30-ig kapják meg a jogosultak.

(4) A (3) bekezdésben foglalt beiskolázási támogatáson túl további települési beiskolázási támogatásra jogosultak a közép- és felsőfokú intézmények nappali iskolarendszerű oktatásában részesülő tanulók az adott tanévben a  tankönyvet árának összegéig, de maximum 20.000 Ft-ig. A jogosultság és a támogatás kifizetésének a feltétele az adott tanév tankönyveiről a tanuló, vagy szülő nevére szóló számla bemutatása. 

(5) Az  óvodások,  általános iskolásoknak, középiskolásoknak és felsőfokú intézményekben tanulók után járó (3) bekezdésben foglalt támogatás  pontos összegéről a képviselő-testület minden év július 15-ig határozatban dönt. 

(6) A támogatások kifizetésére július 15 – november  30-a között kerül sor.

(7) A beiskolázási támogatás  kifizetésének további feltétele a közép és felsőfokú közoktatási intézmény által kiállított a gyermek iskolalátogatási bizonyítványának bemutatása. Óvodás esetében az óvoda igazolása az óvodába járásról.

(8)Az egyedi támogatási kérelmekről a képviselő-testületi határozatban foglalt támogatási összeg figyelembevételével átruházott hatáskörben a polgármester dönt."


6. §.

Az Ör. 17/A. §. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:  

„ 17/A. §. (6)A települési ösztöndíjtámogatás maximális összege gyermekenként 40.000 Ft.


7.§.

Az Ör. az alábbi 10/B. ponttal és 17/B. §.-al egészül ki:

„10/B. Települési születési támogatás

17/B. §.

 (1) A polgármester átruházott hatáskörben gyermek születése esetén bármelyik a gyermekkel együtt élő szülő kérelmére települési születési támogatást állapít meg, amennyiben a megszületett gyermek lakóhelye Kaposkeresztúron van.

 (2) A települési születési támogatást a polgármester átruházott hatáskörben  jövedelemvizsgálat nélkül  állapítja meg

(3) A települési születési támogatás iránti kérelmet a születés követő 60 napon belül lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A települési születési támogatás  folyósításához a gyermek születési anyakönyvi kivonatát

be kell mutatni.

(5) A települési születési támogatás egyszeri összege  30.000,-Ft.”


8. §.

Az Ör. az alábbi 10/C. ponttal és 17/C. §-sal egészül ki:

„10/C Települési gyermeknevelési támogatás

17/C. §.

(1) A képviselő-testület az önkormányzat éves szociális segélykeret összegének figyelembevételével települési gyermeknevelési támogatást állapíthat meg a család jövedelmi viszonyaitól függetlenül a gyermek születésétől a gyermek  három éves koráig.

(2) A települési gyermeknevelési támogatás megállapítására a jövedelemviszonyok vizsgálata nélkül az (1) bekezdésben foglalt jogosultaknak hivatalból  állapítható meg.

(3) Azon gyermek után a szülő nem jogosult települési gyermeknevelési támogatásra, aki után az óvodába járáshoz a beiskolázási támogatást már megkapta az adott évben.

(4) A gyermeknevelési támogatás  maximum összege 20.000,-Ft.

(5)A támogatás  pontos összegéről a képviselő-testület legkésőbb  minden év végéig határozatban dönt, kifizetésre minden év december 31-ig kerülhet sor.  

 (6) A támogatásról a döntést a képviselő-testület határozatában foglalt támogatási összeg figyelembevételével átruházott hatáskörben a polgármester hozza meg. „


9. §.

Az Ör. az alábbi 10/D. ponttal és 17/D. §-sal egészül ki:

„10/D.  Települési táborozási és kirándulási támogatás

17/D. §.

(1) A képviselő-testület az óvodák, általános iskolák megkeresése alapján az intézménybe járó gyerekek (óvodások, általános iskolások) részére az intézmények által szervezett táborokhoz, kirándulásokhoz,  táborozási és kirándulási  támogatást állapíthat meg.

(2) A települési táborozási, kirándulási támogatás egy gyermeknek egy évben maximum csak egy táborozáshoz vagy kiránduláshoz állapítható meg, elsősorban a tábort, kirándulást szervező, és a táborozást, kirándulást kérelmező intézmény részére történő közvetlen átutalásához.

(3)A települési táborozási és kirándulási  támogatás összege a táborozás és kirándulás költsége, de maximum  10.000,-Ft.

(4) A települési táborozási és kirándulási  támogatásról átruházott hatáskörben a polgármester dönt. „


10. §.

A Ör. 19. §. (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 19. §. (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete hivatalból a Kaposkeresztúron lakóhellyel rendelkező 0 éves korú gyermekektől az  általános iskoláskorú gyermekekig települési „Mikulásnap” és települési „Karácsonyi” rendezvényen összesen 4.000,-Ft/fő  – rendezvényenként 2.000 Ft/fő értékű - települési mikuláscsomagot biztosít természetben, elsősorban élelmiszer csomag formájában. „

11. §.

Az Ör. 21. §. (2) bekezdés, (5)-(7) bekezdései helyébe a következő rendelkezés lép:

 „ 21. §. (2) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.”

„21. §. (5) A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell biztosítani a közüzemi díjtartozásokra és  közüzemi díjakra történő felhasználás céljából az alábbi szempontok és sorrend alapján:

a) közüzemi vízdíjra a közszolgáltatónak történő utalással,

b) előrefizetős villanyóra esetén a szolgáltatónak történő utalással

c) gáz- és villanyköltségek esetén a közszolgáltatónak történő utalással

d) szemétszállítási díj esetén a közszolgáltatónak történő utalással.

(6) Pénzbeli támogatásra csak abban az esetben van lehetőség, ha nem rendelkezik a kérelmező és a vele egy háztartásban élők egyike sem az adott ingatlanra vonatkozó havi közüzemi számlával, vagy a közüzemi számlákon túlfizetése van.

(7) A lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani. A lakásfenntartási támogatás a jogosultság megszűnésekor az adott hónap utolsó napjával kell megszüntetni. „


12. §.

Az Ör. 27. §.a az alábbi (4)-(5)  bekezdéssel egészül ki:

„ 27. §. (4) A köztemetés költségeinek részletfizetéssel történő átvállalása esetén a köztemetés költségeinek önkormányzatnak történő visszafizetendő összege az e rendeletben adható mindenkori települési  temetési  támogatás összegének mértékével csökken.

(5) A részletfizetésről az önkormányzat és az eltemetésre jogosult megállapodást köt, melyben rögzítik a 10 havi részletfizetés határidejét, a visszafizetés elmaradásának jogkövetkezményeit és a visszafizetendő köztemetés teljes összegét csökkentve a  települési temetési támogatás összegével. „


13. §.  Záró és átmeneti rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2)  Az e rendeletben bevezetett települési születési támogatásra jogosult azon is szülő, aki 2019. január 1-je után született gyermeke a születés időpontjában és a rendelet kihirdetése napján is Kaposkeresztúri lakóhellyel rendelkezik, a támogatások felvételére visszamenőleg a születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya bemutatásával együtt 2019.04.30-ig van lehetőség.

(3) Az e rendeletben megállapított települési temetési támogatás megemelt összegére jogosult az is, aki 2019. 01.01-jétől települési temetési támogatásban részesült, a támogatások kifizetésére hivatalból kerül sor 2019.04.30-ig.

(4) Az e rendelet 12. §. (4)-(5) bekezdésében biztosított kedvezményre jogosult az is, akivel az önkormányzat a köztemetés visszafizetésére 2019. 01.01-jétől megállapodást kötött, a megállapodások módosítására hivatalból kerül sor 2019.04.30-ig.




   (5) Az Ör. 1.  függeléke helyébe ezen rendelet 1. függeléke lép.



Budánné Simonfalvi Katalin                                                         Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                   jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve:  Kaposkeresztúr, 2019. április 12.

  

                                                Patakiné Kercsó Szilvia

                                                                 jegyző

Mellékletek