Zalavár Község Képviselőtestületének 2/2011.(III.31.) számú rendelete

A település szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról, és a települési szilárd hulladék szállítási díjáról

Hatályos: 2011. 07. 23- 2014. 01. 29

Zalavár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV tv. 16.§ (1) bekezdésében, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. (a továbbiakban: Hgt.) 23. §.-ában, valamint az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv. 2.§-ában  kapott felhatalmazás  alapján, a az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet hatálya


1. §


(1)A rendelet Zalavár község közigazgatási területére terjed ki.

(2)A rendeletet alkalmazni kell valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára,    használójára függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(3) Nem alkalmazható a rendelet a veszélyes hulladékra, valamint a települési folyékony  hulladékra és a velük összefüggő tevékenységre.


Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:


1. Települési szilárd hulladék: A háztartásokból származó, jogszabályi előírásoknak megfelelő zárt rendszerű célgéppel szállítható szilárd hulladék (pl. a konyhai hulladék, papír, üveg, csomagolóeszköz, háztartási edény, kézi eszköz, rongy, söpredék, salak, hamu, korom, kerti és járdatakarítási hulladék, kisebb mennyiségű falomb, nyesedék, karácsonyfa, valamint a lakásban folytatott vállalkozás gyakorlásából keletkezett nem veszélyes hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék.)

2. Lomtalanítás alá tartozó háztartási szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott háztartási szilárd hulladék, amely a közszolgáltatást végző szolgáltató által rendszeresített gyűjtőedényzetben mérete vagy mennyisége miatt nem helyezhető el, amelynek elszállításáról és ártalmatlanításáról a szolgáltató gondoskodik.

3. Egyéb települési szilárd hulladék: a gazdasági vállalkozásoknál keletkező, háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, veszélyesnek nem minősülő hulladék.

4. Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek, illetőleg amelynek a tulajdonában, birtokában vagy használatában lévő ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik.

5. Hulladékkezelő telep: a települési hulladék begyűjtésére, átvételére és az egyes hulladékfajták további tárolására, átrakására, előkezelésére, hasznosítására vagy ártalmatlanítására szolgáló telephely.

6. Hulladékgyűjtő udvar (hulladékudvar): az elkülönítetten (szelektíven) begyűjthető települési szilárd, valamint külön jogszabályban meghatározottak szerint a veszélyes hulladék átvételére és az elszállításig elkülönített módon történő tárolásra szolgáló, felügyelettel ellátott, zárt begyűjtőhely.

7. Hulladékgyűjtő sziget (gyűjtősziget): a háztartásokban keletkező, hasznosításra alkalmas, különböző fajtájú, elkülönítetten gyűjtött, háztartási hulladék begyűjtésére szolgáló, lakóövezetben, közterületen kialakított, felügyelet nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló begyűjtőhely szabványosított edényzettel, amely edényzet kizárólag a rajta egyértelműen megjelölt fajtájú települési szilárd hulladék szelektív begyűjtésére szolgál, a közszolgáltatást igénybe vevők részére.

8. Hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birtokosától átveszi, tárolja, hasznosítja, kezeli és ártalmatlanítja.

9. Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.


10. Gyűjtés: a települési szilárd hulladék rendezett összeszedése, válogatása, a további kezelésre történő elszállítás érdekében.

11. Begyűjtés: a települési szilárd hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosának vagy a begyűjtőnek a telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén.

12. Szolgáltató: a település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.

13. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a szolgáltatónak fizetendő, az e rendeletben meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj, amely tartalmazza a települési szilárd hulladék kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezésének díjhányadát is.


Hulladékkezelési közszolgáltatás


3. §


(1) Zalavár Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) e rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervez és tart fenn. Az Önkormányzat közigazgatási területén a települési szilárd és a lakossági hulladék rendszeres összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését a Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft. ( a továbbiakban: Szolgáltató) végzi. Szolgáltató gondoskodik a szilárd  nem veszélyes hulladék környezetvédelmi hatóság által engedélyezett összetételű és mennyiségű elhelyezéséről és ártalmatlanításáról.

     Szolgáltató a kötelező közszolgáltatás teljesítésére 2013. december 31. napjáig jogosult, iletve kötelezett, az Önkormányzat és a Szolgáltató között 2003. október 5. napján kötött szerződés alapján.

(2)A települési szilárd hulladék elhelyezésére és ártalmatlanítására kijelölt hely  a

     Nyugat-Balaton és Zala folyó medence Nagytérségi Települési Szilárd Hulladékai

     Kezelésének Korszerű Megoldására Létrehozott Önkormányzati Társulás

     – továbbiakban Társulás – tagjainak közös tulajdonában lévő zalabéri 3096/12.

     hrsz-ú ingatlanon elhelyezkedő hulladékártalmatlanító létesítmény,

   

     melyet Szolgáltató, az általa összegyűjtött és elszállított települési szilárd hulladék

     elhelyezésére és ártalmatlanítása céljából köteles igénybe venni.

(3)Az (1) bekezdésben körülírt a települési szilárd hulladék elhelyezésre és 

    ártalmatlanításra kijelölt zalabéri 3096/12. hrsz-ú ingatlanon lévő

    hulladékártalmatlanító létesítmény üzemeltetésére irányuló kötelező közszolgáltatás

    kizárólagos teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett a lerakót üzemeltető

    közszolgáltató, aki/amely köteles a Szolgáltató által összegyűjtött és a kijelölt

    hulladékártalmatlanító helyre beszállított települési szilárd hulladék elhelyezését és

    ártalmatlanítását elvégezni.


A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


4. §


(1) Az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Szolgáltató a közszolgáltatást az ingatlantulajdonos számára felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a szolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.

(3) A települési szilárd hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét (gyakoriságát, időpontját, az ellátott területet) e   rendelet  1. számú melléklete tartalmazza.



5. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására a szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényt, a külön gyűjtendő (papír, műanyag, Tetrapack-dobozok, Pet-palackok, alumínium doboz) hulladék gyűjtéséhez a szolgáltató által biztosított sárga színű műanyag zsákot, valamint – a gyűjtőedény űrtartalmát meghaladó, alkalmanként keletkező többlet mennyiségű hulladék gyűjtésére – a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott, azonosító jellel ellátott műanyag zsákot igénybe venni.



(2)[1] Zalavár községben a közszolgáltatás ellátásához rendszeresített gyűjtőedények 

      mérete:

  • 110 literes
  •   60 literes
  •   35 literes.

A 110 literes gyűjtőedény használható 60 liter vagy 35 liter hulladék gyűjtésére is.


6. §


(5) A nem lakossági települési szilárd hulladékot az ingatlan tulajdonosával egyedileg kötött     megállapodásban foglaltak szerint szállítja el a Szolgáltató.

(6)  A nem lakossági települési szilárd hulladék szállításának díját a Szolgáltató állapítja meg.



7. §


A közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés tartalmi elemei:

   a) a felek megnevezése és azonosító adatai,

   b) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja,

   c) a teljesítés helye,

   f) a megrendelő által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező hulladék

         mennyisége, amelyre a közszolgáltatást a megrendelő igénybe veszi,

   h) a közszolgáltatás díja és alkalmazásának feltételei,

   i)    a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatás igénybevételének módja

   j)   a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,


Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


8. §


 (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot az e rendeletben meghatározott módon vagy helyen gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodni. E kötelezettség teljesítése során az ingatlantulajdonos köteles:

        a) az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartani.

        b)a települési  szilárd hulladékot – különös tekintettel a hulladék további kezelésére és újrahasznosítására – az elszállításra való átvételig gyűjtőedényben, a külön gyűjtendő (papír, műanyag, Tetrapack-dobozok, Pet-palackok, alumínium doboz) hulladékot pedig a Szolgáltató által rendelkezésre bocsátott sárga színű műanyag zsákban gyűjteni illetve tárolni. A hulladék gyűjtése és tárolása során megfelelő gondossággal köteles eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

      c) az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe venni, illetve a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított Szolgáltatónak átadni.

(2)    Ha az ingatlantulajdonos a tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, köteles ezt a tény keletkezését követő 30 napon belül írásban bejelenteni a szolgáltatónak. Meg kell jelölnie  nem rendszeres szilárd hulladék esetében  a várhatóan keletkező hulladék mennyiségét.

(3)    Nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az ingatlantulajdonost az olyan beépítetlen ingatlan tekintetében, ahol nem tartózkodik, és ahol hulladék sem keletkezik.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles írásban, 3 nappal korábban bejelenteni a szolgáltatónak, ha ingatlanán az addig szokásos hulladékmennyiséget jelentősen meghaladó mennyiségű hulladék keletkezése várható. A bejelentés alapján a szolgáltató köteles az ingatlantulajdonos által megjelölt időpontra vagy időtartamra a hulladék adott mennyiségének megfelelő gyűjtéséhez, elszállításához alkalmas nagyobb űrtartalmú vagy további gyűjtőedényt, illetve más gyűjtőeszközt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátani és a többletszolgáltatást teljesíteni.

         A többletszolgáltatás tényéről és az ennek megfelelő díj alkalmazásáról a szolgáltató az ingatlantulajdonost egyidejűleg köteles értesíteni.

(5)    Ha az ingatlanon keletkező hulladék mennyisége nem rendszeresen, hanem alkalmilag haladja meg a  gyűjtőedény űrtartalmát, a szolgáltatótól díjfizetés ellenében a szolgáltató jelzésével ellátott műanyag zsák vásárolható. A szolgáltató köteles az így átadott, illetőleg a gyűjtőedényzet mellé kirakott hulladék elszállítására.

(6)  Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásba bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett nem települési szilárd hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra közszolgáltatást igénybe venni, feltéve hogy a települési szilárd hulladék kezeléséről a Hgt. 21. §-ának (2) bekezdése szerint nem gondoskodott.

(7) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonos a közszolgáltatásból nem vonhatja ki magát arra való hivatkozással, hogy a szolgáltatást a hulladéktermelés hiányában nem, illetve csak részben veszi igénybe.


9. §


(1)    Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényeket az ingatlana területén belül köteles elhelyezni. Gyűjtőedényt közterületen tartósan elhelyezni kizárólag az önkormányzat külön rendeletében meghatározott közterület-használati engedély (közterület-használati szerződés) alapján lehet.

(2)    Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényeket a hulladék elszállítása céljából a szolgáltató által megjelölt időpontban, a közterületen a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni. A gyűjtőedényt legkorábban a szállítási napot megelőző napon, 18 órától lehet kihelyezni a közterületre, kivéve a tartósan engedélyezett elhelyezést.

 (4) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének – a közterület szennyezésének elkerülése érdekében- lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza.

(5)    A kihelyezett gyűjtőedényből még használható dolgokat kiválogatni (guberálni) tilos.

(6)    A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű- és gyalogosforgalmat, és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.


10. §


(1)    Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedény tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról és környezetének tisztántartásáról.

(2)    Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt nem lehet kiüríteni, az ingatlantulajdonos a szolgáltató felhívására köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.

(3)    Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét.


A szolgáltató jogai és kötelezettségei


11. §


A Szolgáltató a közszolgáltatás keretében köteles gondoskodni  az ingatlanokon és a közterületeken keletkező, a  szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben

valamint az általa biztosított sárga műanyag zsákban rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék összegyűjtéséről és hulladékártalmatlanító telepre történő elszállításáról.



12. §


(1)    A Szolgáltató köteles a szállítóeszközéhez rendszeresített és a keletkezett hulladék mennyiségének megfelelő méretű és számú gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos kérelmére rendelkezésre bocsátani, a kérelem kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az ingatlantulajdonos vagy meghatalmazottja a gyűjtőedény átvételét aláírásával köteles igazolni.

(2)    A gyűjtőedény a szolgáltatótól megvásárolható.

 (4)   A Szolgáltató köteles szállítási alkalmanként négy darab, a külön gyűjtendő (papír, műanyag, Tetrapack-dobozok, Pet-palackok, alumínium doboz) hulladék gyűjtéséhez rendszeresített sárga színű műanyag zsákot térítésmentesen az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátani.


13. §


(1)    A szolgáltató köteles a gyűjtőedény kiürítését kiméletesen, az elvárható gondossággal végezni.

(2)    A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedény ürítése során esetleg keletkezett szennyeződés takarításáról a szolgáltató köteles gondoskodni.

(3)    A gyűjtőedényben okozott kárt a Szolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, ha a károkozás neki felróható okból következett be. A Szolgáltató köteles az ebből eredő karbantartási munka, és javítás időtartamára helyettesítő gyűjtőedényt biztosítani. Ha a károkozás nem róható fel a Szolgáltatónak, a használhatatlanná vált gyűjtőedény javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlantulajdonost terheli.


Lomtalanítás


14. §


  1. A lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a Szolgáltató évente egy alkalommal a közszolgáltatás keretében – külön díj felszámítása nélkül – gondoskodik.
  2. A Szolgáltató kizárólag a lomtalanítás alá tartozó háztartási szilárd hulladék elszállítására köteles.
  3. A hulladékot az ingatlantulajdonos a Szolgáltató által hirdetmény útján előzetesen megjelölt helyen és időpontban helyezheti ki elszállítás céljából.
  4. Az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy a jármű- és a gyalogosforgalmat ne akadályozza, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen, a zöldterületet és a növényzetet ne károsítsa, továbbá ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.


Közszolgáltatási díj


15. §


(1)    A települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésével, elszállításával valamint ártalmatlanításával kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos díjat köteles fizetni.

(2)   A közszolgáltatási díjat az önkormányzat egyéves díjfizetési időszakra állapítja meg,

(3) A rendszeres hulladékszállításért az ingatlantulajdonos köteles a díjat évente négy alkalommal, egyenlő részletekben a Szolgáltató által kibocsátott számla alapján utólag, a  számlán megjelölt időpontig megfizetni. 

 (4) A díjat ingatlanonként, amennyiben az ingatlanon egynél több lakás van, akkor lakásonként kell megállapítani.

(5)  Az ingatlan tulajdonosának változása esetén az új tulajdonos a tulajdonosváltozás bejelentését követő hónap első napjától köteles a szolgáltatás díját megfizetni.

(6)    Az új építésű ingatlanok esetében a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő hónap első napjától kell a szolgáltatás díját megfizetni.

(7)   A közszolgáltatási díj megfizetésére az az ingatlantulajdonos köteles, aki jelen rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére kötelezett.

(8)    A közszolgáltatás díját az ingatlanon használt szabványos gyűjtőedény számának, az adott típusú gyűjtőedény egyszeri ürítési díjának és az ürítések számának szorzataként kell megállapítani. A hulladékkezelési közszolgáltatás ürítési alkalmakra vonatkoztatott egységnyi díjait e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(9)    Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy részére a közszolgáltató a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(10)  A hulladékkezelési közszolgáltatással kapcsolatban felmerült díjhátralék adók módjára behajtandó köztartozás.


(11)  A jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék elhelyezésére,  - feltéve, hogy arról a Hgt. 21.§-ának (2) bekezdése szerint nem gondoskodott – külön díjköteles szerződést köteles kötni a Szolgáltatóval.



Adatkezelés


16. §


(1) A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a Hgt. 23. § g) pontja alapján és e rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(2) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(3) A Szolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles, különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(4) A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, a közszolgáltatási díj hátralék behajtására használhatja fel.

(5) A Szolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.



A közszolgáltatás szünetelése


17. §


A közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető vagy korlátozható.



18. §


  1. A közszolgáltatás igénybevétele szüneteltethető azon az ingatlanon, amelyen legalább 30 napig senki sem tartózkodik és emiatt hulladék sem keletkezik.
  2. A szüneteltetésre vonatkozó igényt az ingatlantulajdonos írásban köteles bejelenteni a szolgáltatónak, legalább 30 nappal a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt.
  3. Ha a szünetelés feltételeiben változás következett be, az ingatlantulajdonos ezt írásban, haladéktalanul köteles bejelenteni a szolgáltatónak.

(4) Ha a szünetelés időtartama alatt hulladékkezelési közszolgáltatás alá tartozó hulladékot helyeztek ki, a Szolgáltató az ingatlantulajdonos egyidejű értesítése mellett köteles a hulladékot elszállítani, és követelheti a (2) bekezdés szerinti nyilatkozat benyújtásának időpontjáig visszamenőleg a közszolgáltatási díj egyösszegű megfizetését. Ez a rendelkezés nem vonatkozik arra az esetre, ha a tulajdonos a hulladékát a Szolgáltató azonosító jelével ellátott zsákban helyezi ki.


A gazdálkodó szervezetre vonatkozó külön szabályok


19. §


(1) Gazdálkodó szervezetek számára a kötelező közszolgáltatás igénybevétele, a Hgt. 21.§ (2) bekezdésében foglalt esetekben.

(2) Gazdálkodó szervezet hulladékszálltási tevékenységet csak a külön jogszabályokban meghatározott feltételekkel, a környezetvédelmi hatóság engedélyével folytathat.

(3) A gazdálkodó szervezet és a Szolgáltató között a jogviszony az erre vonatkozó írásba 

     foglalt – a 7. §-ban meghatározott tartalmú – szerződés megkötésével jön létre.



A közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos rendelkezések


20. §


  1. A közszolgáltatás nem terjed ki a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékára, ha nem kötelezett a közszolgáltatás igénybevételére. E hulladékfajták esetében az ingatlantulajdonosnak a Hgt. 13. §-a (1) bekezdésében megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.
  2. A hulladék termelője, birtokosa a tevékenységének gyakorlása során keletkezett vagy más módon birtokába került hulladékot köteles gyűjteni, továbbá az ártalmatlanításáról vagy hasznosításáról gondoskodni.
  3. Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettségét a hulladék termelője, birtokosa
  1. a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy
  2. az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.
  1. Az (1) bekezdésben megjelölt hulladékot környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyre vagy hasznosító helyre a hulladék termelője, birtokosa külön engedély nélkül maga is elszállíthatja.
  2. Az ingatlantulajdonos jogosult az (1) bekezdés szerinti hulladékának begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanítása vagy hasznosítása céljából a Szolgáltató közszolgáltatását igénybe venni, de a Szolgáltatón kívüli, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetet is igénybe vehet.


21. §


  1. A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon, és más környezetterhelést se idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés mentesítéséről és az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.
  2. Gazdálkodó szervezet igénybevételével történő szállítás esetén a gazdálkodó szervezet, saját szállítás esetén pedig a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos az átvett, illetve átadott hulladék mennyiségét és összetételét – a külön jogszabályban meghatározott módon és tartalommal – köteles fajtánként nyilvántartani és erről a hatóságoknak bejelentést tenni.
  3. A (2) bekezdésben előírt kötelezettség – a külön jogszabályban meghatározottak szerint a hulladék lerakóhely üzemeltetőjét az egyéb ártalmatlanító hely tulajdonosát (üzemeltetőjét, használóját) terheli.
  4. Ha a hulladék termelője, birtokosa a hulladékot saját maga szállítja kijelölt hulladék lerakóhelyre, a hulladék átadásával egyidejűleg, számla ellenében köteles a meghatározott elhelyezési díjat megfizetni az üzemeltető részére.


22. §


  1. Ha az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállításával a Szolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodásuk alapján  a Szolgáltató a megjelölt időpontra vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű és összetételű hulladéknak megfelelő gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja, a hulladék elszállítását elvégzi, és gondoskodik a kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezéséről.
  2. Az ingatlantulajdonos a Szolgáltató részére a megállapodásukban rögzített díjat köteles megfizetni.
  3. Az ingatlantulajdonos a Szolgáltató részére a szerződés vagy megállapodás megkötéséhez saját személyes adatait (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve) köteles megadni.


23. §


  1. A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni az önkormányzat külön rendeletében meghatározott közterület-használati engedély (közterület-használati szerződés) megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a hulladékgyűjtő konténer környezetének folyamatos tiszántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállíttatásáról.
  2. A gazdálkodó szervezet hulladékgyűjtő konténert közterületen a közúti és a gyalogosforgalom biztonságát nem veszélyeztető módon, az alábbi rendelkezések megtartásával helyezhet ki:
  1. főútvonalon hulladékgyűjtő konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki, a szállító jármű helyszínen tartásával annak érdekében, hogy az elszállítás a telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen,
  2. tömegközlekedési útvonalon, ha a hulladékgyűjtő konténer kihelyezése csak a közúti forgalom zavarásával oldható meg, az a) pontban foglaltak szerint kell eljárni.
  3. Egyéb útvonalakon a hulladékgyűjtő konténert a telítődést követő 8 órán belül el kell szállítani.



Szabálysértés


24. §


Szabálysértést követ el, és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet

a.)  8. §-ában az ingatlantulajdonos kötelességére,

b.)     9. §-ának (3)-(5) bekezdésében és 10. §-ának (3) bekezdésében a hulladékgyűjtő edényre,

c.) 14. §-ának (4) bekezdésében az elszállítandó hulladéknak a közterületen való elhelyezésére,

d.)   20 . §-ának (1) és (4) bekezdésében a gazdálkodó szervezet kötelességeire,

e.)   21 . §-ának (2) bekezdésében a hulladék termelőjének és birtokosának feladataira,

f.)   22.§-ának (1) bekezdésében a hulladék szállítására.

g.)   23 . §-ában a hulladékgyűjtő konténerre

       vonatkozólag megállapított rendelkezéseket megszegi.


Hatálybalépés


25. §


  1. E rendelet 2011. április 1. .napján lép hatályba.
  2. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 7/2000.(VII.20.) számú rendelet 12/A §-a, 12/B §-a, 12/C §-a , valamint 1. számú melléklete hatályukat vesztik.


Jogharmonizációs záradék


26. §


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



                                                                    


Gönczné Majoros Ildikó sk.                                                                 Berkenyés István sk.

körjegyző                                                                                                   polgármester



A rendelet kihirdetve:


Zalavár, 2011. március  31.                                                                 


                                                                              


                                                                                                                              Gönczné Majoros Ildikó sk.

                                                                                                                  körjegyző

[1]

Módosította a 11/2011. (VII. 22.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011.07.23-tól.