Kaposkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2018 (VI.29.) önkormányzati rendelete

a téli rezsicsökkentés helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 06. 30- 2018. 10. 30

Kaposkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatás és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény  32. §. (3) bekezdésben és 45. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. §.

(1)E rendelet célja   a  Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény  IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet 65. jogcím szerinti A Téli rezsicsökkentés kiterjesztéséről a kiépített gázhálózattal nem rendelkező településeknél elnevezésű előirányzat alapján a 1210/2018. (IV.6.) Kormány határozatban megállapított és Belügyminisztérium által Kaposkeresztúr  önkormányzat részére folyósított  1.308.000 Ft (109 ingatlanra) támogatáselosztási módjának és a lakossághoz történő eljuttatásnak feltételeinek kialakítása.

(2)E rendelet hatálya kiterjed  Kaposkeresztúr Községben 2018. április 6-án bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen élő állampolgárokra.

(3) A jelen rendeletben használt család,  háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

(4)A szociális ellátásra való jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapításra, továbbá a hatósági ellenőrzésre (a továbbiakban : szociális igazgatási eljárás) az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit, illetve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

A támogatás feltételei

2. §.

(1) Kaposkeresztúr község önkormányzata  egyszeri vissza nem térítendő, egyösszegű lakott ingatlanonként 12.000 Ft pénzbeli téli rezsicsökkentési települési támogatást (továbbiakban: támogatás) nyújt az életvitelszerűen az adott ingatlanban az ott élő háztartásban lévő egy jogosultnak függetlenül az ingatlanban  lakó személyek és háztartások számától és a háztartás szociális és jövedelmi viszonyaitól.

(2)A támogatást a rendelet 1. mellékletében meghatározott nyomtatványon kell kérelmezni legkésőbb 2018. augusztus 31-ig, amely határidő elmulasztása jogvesztő.  A kérelmet a Kaposkeresztúr önkormányzathoz (Kaposkeresztúr, Szabadság tér 1. ), vagy Batéi Közös Önkormányzati Hivatalba Baté, Fő u. 7. (továbbiakban. Hivatal) kell leadni. A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket a kérelemhez csatolni.

(3)A kérelemhez csatolni kell az ingatlanra vonatkozóan a 2018. I. negyedévre vonatkozóan befizetett bármilyen közüzemi számlát (pl. villany, víz, szemétszállítás) és lakcímkártyát.

(4)A képviselő-testület a támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármesterre ruházza át, aki dönt a beérkezett kérelmek elbírálásáról. 

(5)A támogatások kifizetésére a jogosultak részére az elbírálást követően folyamatosan kerül sor, minden hónap 15-ig, legkésőbb szeptember 15-ig.   A támogatás átvételét a jogosult a rendelet 1. függelékében meghatározott átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(6)Érvényes bejelentett lakcím esetén sem tekinthető az ingatlan lakottnak, ha az emberi tartózkodásra alkalmatlan, különösen: ha romos, összedőlt, nem található rajta lakóház, jogerős építési engedély alapján épülőfélben van és készültségi foka alapján nem beköltözhető. A lakottság tényére, az ott lakó személyek számának megállapítására vitatott estben környezettanulmányt kell készíteni.

(7)A kérelmet el kell utasítani amennyiben az:

a)határidőn túl érkezik

b)ugyanazon az ingatlanra vonatkozóan már beadásra és megállapításra került a jogosultság

c)nem tudja igazolnia az életvitelszerű helyben lakást,

  1. környezettanulmány készítésében nem működik közre

e)a kérelem nem arra az ingatlanra érkezik amelyben a kérelmezőnek a lakcímnyilvántartás szerinti állandó lakcíme, tartózkodási helye van.

(8) A rendelet (6) bekezdésében meghatározott környezettanulmányt a Hivatal készíti el.

Záró rendelkezések

3. §

(1)E rendelet  a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2018.10.31-én hatályát veszti.

(2)Amennyiben az  augusztus 31-i határidőt követően megállapításra kerül, hogy a településen minden lakott ingatlanra vonatkozón legalább egy jogosult beadta a kérelmet és maradt még a támogatási forrásból, akkor a polgármester átruházott hatáskörben dönt a jogosultak közül, a további fennmaradt összeg kiosztásáról, figyelembe véve az ott lakók számát és az ott lakó gyermekek számát.

(3)Amennyiben az augusztus 31-i határidőt követően megállapításra kerül, hogy a településen minden lakott ingatlanra vonatkozóan legalább egy jogosult beadta a kérelmet és nem volt elég a támogatási forrás, akkor azt az önkormányzat a szociális kerete terhére a települési rendkívüli támogatásból kiegészíti, amelyről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

Budánné Simonfalvi Katalin                                                                   Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                               jegyző

A rendelet kihírdetve: Kaposkeresztúr, 2018. június 29.

Patakiné Kercsó Szilvia

jegyző