Zalavár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13./2013.(XI.27.) önkormányzati rendelete

A szociális természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2013. 12. 31

Zalavár község Önkormányzat Képviselő-testületének

13. /2013.(XI.27.) önkormányzati rendelete

a szociális természetbeni és személyes gondoskodást

nyújtó ellátások helyi szabályairól


 szóló 6/2000.( IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról


Zalavár község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény 43/B (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális természetbeni és személyes gondoskodást

nyújtó ellátások helyi szabályairól szóló 6/2000.( IV.12.) önkormányzati rendelete ( továbbiakban:R.) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:


1.§ A R. 2.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


2.§ (6)  A Képviselő-testület -

     a.) a polgármesterre ruházza át a következő szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét:

           - újszülöttek támogatása

           - köztemetés

           - étkeztetés

      b.) a Szociális és ügyrendi Bizottságra ruházza át a következő szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét:

            - önkormányzati segély,

            - szociális célú tűzifa támogatás.



2.§ A R. 9.§- a helyébe a következő rendelkezés lép:


9. § (1)  A Képviselő-testület önkormányzati segélyt nyújt az Szt. 45.§-ban foglaltak alapján.

(2) Az önkormányzati segély  megállapításának feltétele, hogy

a.) a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg   az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 135 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  150 %-át.

b.) az a.) ponttól eltérően amennyiben az önkormányzati segélyt elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kéri az eltemettetésre kötelezett, a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(3) Az önkormányzati segély megállapítható alkalmanként és havi rendszerességgel, maximum 3 havi időtartamra is, valamint kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.

(4)

a.)Az alkalmanként és a havi rendszerességgel adott önkormányzati segély egyszeri összege nem lehet kevesebb 3.000,- Ft-nál, de nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét

b.)  a kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély legalább 15.000 Ft, de legfeljebb 60.000 Ft lehet.

c.) a (2) bekezdés b.) pontja szerint megállapított önkormányzati segély összege legalább a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ával megegyező összeg, de elérheti annak teljes összegét. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 170.000 Ft. A segély megállapítása iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani, a kérelemhez csatolni kell az e rendelet 3.§-ában meghatározottakon túl  a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és   a temetés költségeiről a segélyt kérő, vagy vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számlák eredeti példányát

(5) Egy család részére egy naptári éven belül legfeljebb három alkalommal állapítható meg önkormányzati segély, melyből legfeljebb  egy alkalommal lehet havi rendszerességgel nyújtott vagy kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segélyt megállapítani.

(6) Egy család részére egy naptári éven belül az önkormányzati segély együttes összege – a (4) bekezdés c.) pontja kivételével-nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

(7) Az önkormányzati  segély pénzbeli és természetbeni ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha:

a) a kérelem erre irányul,

b) az ellátásban részesülő életvitele alapján az ellátás természetben történő nyújtása indokolt.

(8) A természetben nyújtott átmeneti segély lehet élelmiszercsomag, vásárlási utalvány, tüzelőanyag, vagy a segély meghatározott célra történő kifizetése – pl. közműdíjak, térítési díj .


3.§ (1) E rendelet 2014. január 1.-én lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a R. 20/c. §-a , valamint az önkormányzat által biztosított  gyermekvédelmi ellátásokról szóló 9/2004.(VII.28.) önkormányzati rendelet 4.§-a és 5.§-a hatályát veszti.

(2) E rendelet 2014. január 2. napján hatályát veszti.

(3) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Zalavár, 2013. november 26.


Berkenyés István                                     Hetesi Krisztina

polgármester                                                        jegyző


Kihirdetve:

Zalavár, 2013. november 27.                     Hetesi Krisztina

                                                                          jegyző