Zalavár község önkormányzata képviselő testületének 18/2014 (XI.11.) önkormányzati rendelete

a szociális természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól szóló 6/2000.(IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2014. 11. 12- 2014. 11. 14

Zalavár község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény 43/B (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól szóló 6/2000.(IV.12.) önkormányzati rendelete (továbbiakban:R.) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:


1.§


A R. 2.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(6) A Képviselő-testület -

a.) a polgármesterre ruházza át a következő szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét:

- újszülöttek támogatása

- köztemetés

- étkeztetés

b.) a Szociális és Ügyrendi Bizottságra ruházza át a következő szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét:

- önkormányzati segély,

- méltányossági közgyógyellátás

- szociális célú tűzifa támogatás.

                                                                      

2.§


A R. 9.§ helyébe a következő rendelkezés lép:

9.§

Önkormányzati segély

(1) A Képviselő-testület önkormányzati segélyt nyújt az Szt. 45. §-ban foglaltak alapján.

(2) Az önkormányzati segély megállapításának feltétele, hogy

a.) a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg   az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  200 %-át.

b.) az a.) ponttól eltérően amennyiben az önkormányzati segélyt elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kéri az eltemettetésre kötelezett, a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.

(3) Az önkormányzati segély megállapítható alkalmanként és havi rendszerességgel, maximum 3 havi időtartamra is, valamint kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.

(4) a.) Az alkalmanként és a havi rendszerességgel adott önkormányzati segély egyszeri összege nem lehet kevesebb 1.000,- Ft-nál, de nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

b.) Az alkalmanként és a havi rendszerességgel adott önkormányzati segély egyszeri összege a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45.§ (4) bekezdésében meghatározott esetekben nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át.

c.) A (2) bekezdés b.) pontja szerint megállapított önkormányzati segély összege legalább a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ával megegyező összeg, de elérheti annak teljes összegét. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 170.000,- Ft. A segély megállapítása iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani, a kérelemhez csatolni kell az e rendelet 3. §-ában meghatározottakon túl a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és a temetés költségeiről a segélyt kérő, vagy vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számlák eredeti példányát.

d.) A kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély legalább 15.000,- Ft, de legfeljebb 60.000,- Ft lehet.

e.) A kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély összege, amennyiben elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kéri az eltemettetésre kötelezett, a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegéig terjedhet, melynek visszafizetését és feltételeit minden egyedi esetben külön megállapodás tartalmazza.

5) Egy család részére egy naptári éven belül legfeljebb három alkalommal állapítható meg önkormányzati segély, melyből legfeljebb egy alkalommal lehet havi rendszerességgel nyújtott vagy kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segélyt megállapítani.

(6) Egy család részére egy naptári éven belül az önkormányzati segély együttes összege – a (4) bekezdés b.) és d.) pontja kivételével - nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

(7) Az önkormányzati segély pénzbeli és természetbeni ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha:

               a.) a kérelem erre irányul,

               b.) az ellátásban részesülő életvitele alapján az ellátás természetben történő nyújtása   

               indokolt.

 (8) A természetben nyújtott átmeneti segély lehet élelmiszercsomag, vásárlási utalvány, tüzelőanyag, vagy a segély meghatározott célra történő kifizetése – pl. közműdíjak, térítési díj.

(9) Az önkormányzati segély iránti kérelmekről a Képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a Szociális és Ügyrendi Bizottság dönt.


3.§


A R. 10.§-a hatályát veszti.


4.§


A R. 20/A.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Az Önkormányzat a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatással kapcsolatos feladatokat

a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ útján látja el.


5.§


A R. 20/D.§ helyébe a következő rendelkezés lép:

20/D.§

Szociális célú tűzifa támogatás

(1) A Szociális és Ügyrendi Bizottság kérelemre szociális célú tűzifa támogatást biztosíthat annak a szociálisan rászoruló személy részére, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(2) Előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

a.) aktív korúak ellátására,

b.) időskorúak járadékára,

c.) lakásfenntartási támogatásra jogosult.

Előnyben kell részesíteni továbbá azt a kérelmezőt, akinek háztartásában kiskorú gyermek él.

(3) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.

(4) A kérelmet a Sármelléki Közös Önkormányzati Hivatal Zalavári Kirendeltségén kell benyújtani. A tűzifa támogatás megállapításához szükséges a háztartás tagjai kérelem benyújtását megelőző havi jövedelmének hitelt érdemlő igazolása.


6.§


(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő 3. napon hatályát veszti.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.



Zalavár, 2014. november 10.




Horváth Ildikó                                                                                Hetesi Krisztina

polgármester                                                                                    jegyző



Kihirdetve:

Zalavár, 2014. november 11.



                                                                                                          Hetesi Krisztina

                                                                                                          jegyző