Márianosztra Község Önkormányzata Képviselő-testület 11/2013 (XII.23) számú rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról

Hatályos: 2014. 07. 22

Márianosztra Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról


Márianosztra Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésének b./ pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 37/A § (3) bekezdésében, 43/B §-ában, 46. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §


A rendelet hatálya kiterjed az Sztv. 3. §-ában felsorolt személyek közül azokra, akik Márianosztra község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és életvitelszerűen Márianosztra községben élnek.


2. §


(1) A rendeletben nem szabályozott esetben az Sztv. szerint kell eljárni.


(2) E rendelet alkalmazása során szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki az e rendeletben az egyes ellátási formáknál meghatározott jövedelemhatárokat nem lépi túl.


3. §


(1) A támogatások iránti kérelmeket az e célra biztosított formanyomtatványon lehet benyújtani elsősorban a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatalában, (továbbiakban: hivatal), ezen kívül kirendeltségein, ügyfélszolgálatain.


(2) A kérelemhez csatolni, illetve nyomtatványon igazolni kell a jövedelemre, munkaviszonyra, tanulói jogviszonyra (kivéve általános iskolás gyermek esetén), szükség esetén vagyoni helyzetre, egészségi állapotra, havi rendszeres gyógyszerköltségre, munkaképesség megváltoztatására, tb. Jogviszony időtartamára, közmű-kiadásokra, az együtt élő családtagok személyi adataira, jövedelmére, családi állapotra, lakáskörülményekre és azzal kapcsolatos adatokra, valamint az ellátásra vonatkozó jogosultság érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó igazolásokat és nyilatkozatokat, halotti anyakönyvi kivonatot, temetés költségeit igazoló számlákat.


(3) Amennyiben  a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vitathatók és a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.


(4) Beiskolázási segély kérelem minden évben július 1. napjától október 1. napjáig nyújtható be.


(5) A beérkezett kérelmeket a hivatal a körülmények alapos vizsgálata után döntésre előkészíti és a döntésre jogosult szerv elé a jegyző előterjeszti. A támogatásra való jogosultságot figyelemmel kíséri és az ellátások módosítására, megszüntetésére, a jogtalanul felvett összeg visszafizetésére javaslatot tesz.


(6) Az eljárás során a döntést hozó szerv dönt az egyes támogatások esetlegesen természetben történő nyújtásáról is.


(7) Támogatások nem állapíthatók meg, illetve a megállapított támogatást meg kell szüntetni annak a személynek:

            

-aki az általában elvárható lépéseket nem teszi meg helyzetének javítása érdekében,

-aki valótlan tényt állít, illetve megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltat,

-aki olyan ingó, ingatlan vagyonnal rendelkezik, amely szükség esetén hasznosítható, és amelynek hasznosításából, értékesítéséből szociális gondjait maga is képes lenne megoldani, - kivéve a törvényben meghatározott eseteket – feltéve, hogy az értékesítés helyrehozhatatlan kárt nem okoz,

-aki a szükséges okmányokat a megadott határidőig nem nyújtja be.


(8) Önkormányzati segély több formában és a rendszeres segélyek mellett is megállapítható, ha e rendeletben foglalt feltételeknek a kérelmező megfelel.


4. §


(1) A rendszeres támogatásokat havonta utólag kell folyósítani úgy, hogy a jogosult azt legkésőbb a következő hónap 5. napjáig megkapja.


(2) A pénzbeli támogatásokat a hivatal pénztárából a határozat kézhezvételét követően lehet felvenni.


5. §


Az ápolási díj megállapítása határozatlan időre szól, de a fennállásának feltételeit évente felül kell vizsgálni.


Pénzbeli ellátások

Rendszeres szociális segély

6. §


(1) Az aktív korú rendszeres szociális segélyben részesülő személy részére az önkormányzat együttműködési szervként a Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot (a továbbiakban: Szolgálat) jelöli ki.

(2) A beilleszkedést segítő program típusa: munkavállalásai-, álláskereső tanácsadás, a Szolgálat által szervezett program.


(3) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy


a) a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül köteles felkeresni az együttműködésre kijelölt szervet, és


b) a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül köteles írásban megállapodást kötni a beilleszkedést segítő programról.


(4) Ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy a segély folyósításának időtartama alatt együttműködési kötelezettségét megszegi, a megszegést követően hónap elsejétől a segély folyósítását meg kell szüntetni.


(5) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül:


a./ a R. 6. § (3) bekezdésének a./ pontjában foglalt határidőt elmulasztja,

b./ a R. 6. § (3) bekezdésének b./ pontjában foglalt határidőt elmulasztja,

c./ neki felróható okból nem teljesíti a beilleszkedést segítő programban foglaltakat.


Ápolási díj

7. §


(1) A döntést hozó szerv ápolási díjat állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni gondozását, ápolását végzi, és a családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetén ennek 300 %-át.


(2) A feltételek fennállása esetén az ápolási díj havi összege az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.


(3) Ápolási díj csak egy fő után állapítható meg, függetlenül a gondozottak számától.


(4) Az ápolást végző személy nem teljesíti ápolási kötelezettségét, ha


-napi 4 óránál kevesebb időt tölt az ápoltnál,

-nem gondoskodik napi szükségleteinek ellátásáról.


(5) Az ápolást végző személy ha nem teljesíti a (5) pontban felsorolt kötelezettségét, az ápolási díjat a tudomás szerzést követő hónaptól meg kell szüntetni.


Önkormányzati segély

8. §


(1) Önkormányzati segély annak a személynek nyújtható, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén ennek 180 %-át.


(2) A gyermekszületéssel kapcsolat kiadások enyhítésére alanyi jogon adható önkormányzati segély jövedelemtől függetlenül kerül megállapításra.


(3) A gyermekszületéssel kapcsolatos kiadások enyhítésére adható önkormányzati segély összege 30.000,- Ft.


(4) Elhunyt személy eltemettetései költségeire annak a személynek nyújtható önkormányzati segély, aki a temetésről gondoskodott és a családjában az egy főre jutó havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át, egyedül élő esetében a 300 %-át nem haladja meg.


(5) A temetésre nyújtott önkormányzati segély összege legalább 25.000,- Ft, de legfeljebb 30.000,- Ft lehet.


(6) A temetési segély összegének megállapításánál figyelembe kell venni a jövedelmet és a temetés költségét.


(7) Beiskolázásra nyújtott önkormányzati segély annak a személynek nyújtható, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén ennek 200 %-át.


(8) A beiskolázásra nyújtott önkormányzati segély összege


- általános iskolás gyermek esetén                                                                4.000,- Ft/gyermek

- középiskolás gyermek esetén                                                                     6.000,- Ft/gyermek


(9) A beiskolázási segély tanévkezdéshez: tanszerekre, gyermekruházatra fordítható, számla ellenében.


(10) Gyermekek védelmében nyújtott önkormányzati segély állapítható meg annak a személynek, akinek az egy főre számított családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 180 %-át.


(11) A gyermekek védelmében nyújtott önkormányzati segélyt tárgyév folyamán legfeljebb 6 alkalommal állapítható meg, összege, gyermekenként és alkalmanként 3.000 ,- Ft. 



Természetben nyújtott szociális ellátás

9. §


(1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások és e rendeletben szabályozott ellátások közül természetbeni szociális ellátás formájában


-önkormányzati segély


nyújtható.


(2) A természetbeni nyújtott szociális ellátás formái az Szt.-ben felsorolton kívül különösen:


-gyermek-intézmény díjának átvállalása (fejlesztő, rehabilitációs intézmények),

-gyógyszer kiváltása,

-utazási támogatás.


Köztemetés költségeinek megtérítése

10. §


A köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól a döntésre jogosult részben, vagy egészben felmentheti az eltemetésre köteles személyt az alábbi különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén:



-akinek a családjában az egy főre jutó havi családi jövedelem a nyugdíjminimum 200 %-át nem haladja meg és vagyonnal nem rendelkezik.


Méltányossági közgyógyellátás

11. §


A döntésre jogosult szerv közgyógyellátási jogosultságot állapít meg annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetében a 200 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át meghaladja. 


Szociális szolgáltatás

Étkeztetés

12. §


(1) Az önkormányzat napi egyszeri meleg ételt biztosít (ebéd) azoknak az életvitelszerűen a településen lakóknak, akik idős koruk, egészségi, fizikai állapotuk, vagy egyéb körülményeik miatt azt biztosítani nem tudják.


(2) Az étkezésért térítési díjat kell fizetni, melynek összegét az önkormányzat képviselő-testülete minden évben külön rendeletben állapítja meg. A térítési díjat az étkezést szolgáltatónál készpénzben kell befizetni.


Házi segítségnyújtás

13. §


(1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást a Szolgálat útján biztosítja.


(2)[1] A házi segítségnyújtásért fizetendő térítési díj 130,- Ft /óra, melyből a gondozottnak 100,- Ft/óra díjat kell fizetni.


Családsegítés

14. §


Az önkormányzat a családsegítést a Szolgálat útján biztosítja.


Bursa Hungarica Felsőoktatási önkormányzati Ösztöndíj

15. §


(1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási pályázaton való részvételről minden évben a képviselő-testület dönt.


(2) A pályázatban kiírt feltételek mellett annak a pályázónak állapítható meg a támogatás ahol a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó egy havi nettó jövedelme nem haladja meg az 70.000 Ft-ot.

(3) A feltételeknek megfelelő pályázó esetén a döntést hozó az „A” vagy a „B” típusú pályázat esetén 5.000,- Ft/fő/hó támogatást állapít.

Hatásköri rendelkezések

16. §



A rendeletben meghatározott ellátások elbírálása az Szt.-ben szabályozott hatáskörön kívül az önkormányzati segély a  Szociális és Egészségügyi bizottság hatáskörébe tartozik.


Záró rendelkezések

17. §


(1) Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.


(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátásról szóló 11/2011.(IX.15.) rendelet egységes szerkezetben a 6/2013.(IV.12.) rendelettel.



Márianosztra, 2013. december 17.





                     Kiss László sk.                                                  Bahil Emilné dr. sk.

                      polgármester                                                                jegyző




Márianosztra, 2013. december 23.





                                                                     Bahil Emilné dr. sk.

                                                                                jegyző

[1]

Módosította a 6/2014.(VII.22.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépése: 2014. augusztus 1.

Mellékletek