Márianosztra Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016 (V.3.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatás odaítélésének feltételeiről

Hatályos: 2016. 05. 12- 2016. 11. 21

Márianosztra Község Önkormányzatának

7/2016.(V.3.) önkormányzat rendelete

a lakáscélú támogatás odaítélésének feltételeiről


Márianosztra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


(1) E rendeletben meghatározott feltételek mellett Márianosztra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete lakáscélú támogatást (továbbiakban: támogatás) nyújt fiatal házasok részére.

(2) A támogatás

  • új vagy használt lakás megszerzéséhez,
  • lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez, felújításához

     nyújtható.

(3) A támogatás fajtája – a kérelemnek megfelelően – lehet:

  • kamatmentes kölcsön,
  • részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatás.

(4) A támogatás költségvetési forrása különösen:

  • a központi költségvetésből biztosított települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása,
  • az előzőekben nyújtott lakástámogatási kölcsön visszafizetett testület által meghatározott része.


2. §


A lakáscélú támogatási kérelmeket a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal), 2629 Márianosztra, Rákóczi út 2., az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani. A nyomtatványt e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


3. §


(1) Támogatás iránti igényt a Márianosztrán legalább 2 éve állandó bejelentett és életvitelszerűen itt tartózkodó fiatal házasok, illetve élettársak nyújthatják be.

(2) Az új vagy használt lakás megszerzéséhez támogatás csak Márianosztra közigazgatási területén történő letelepedés céljából igényelhető.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt feltételeknek a házastársaknak, illetve élettársaknak legalább az egyikének meg kell felelnie.

(4) A testület – amennyiben a támogatás egyéb feltételei fennállnak – egyedi mérlegelés alapján eltekinthet az (1) bekezdés előírásaitól abban az esetben, ha a kérelmező a kérelem benyújtásakor állandó márianosztrai lakos és az ezt megelőző tíz évből legalább öt év időtartamig Márianosztrán – igazoltan – állandó bejelentett lakos volt.


4. §


(1) A támogatás iránti kérelmet csak konkrét megjelölt lakás esetén lehet benyújtani.

(2) A támogatás nyújtható:


a./ lakásépítés, lakásbővítés esetén jogerős építési engedély alapján, a használatbavételi engedély kiadásáig,

b./ lakástulajdon vétellel történő megszerzéséhez érvényes adás-vételi szerződés alapján a vételár teljes összegének kifizetéséig,

            c./ korszerűsítés, felújítás esetén a munkálatok megkezdésétől a befejezésig.


5. §


(1) Támogatásban részesíthető az a kérelmező, akinek és a vele együtt költöző családtagoknak, az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 600 %-át.

(2) A házastársak esetén az egyik házastárs sem töltheti be a 35. életévet.

(3) A jövedelem számításánál irányadó időnek és jövedelemnek kell tekinteni a kérelem benyújtását megelőzően:

  • nyugdíj, nyugdíjszerű szociális ellátás, rendszeres társadalombiztosítási ellátás esetén 1 hónapi jövedelmet,
  • a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén 3 hónap nettó átlagjövedelmet,
  • egyéb jövedelem esetén – 12 hónapra visszamenőlegesen – az egy havi nettó átlagjövedelmet.

(4) A támogatás összeget e rendeletben meghatározott keretet figyelembe véve a testület egyénenként állapítja meg.

(5) Az összeg megállapításánál figyelembe kell venni a lakás árát, lakás bővítése, korszerűsítése, felújítása esetén a bővítés, korszerűsítés, felújítás költségvetését, valamint a kérelmező vagyoni, anyagi helyzetét.

(6) Mentesül a (2) bekezdésben foglalt feltétel az, aki közös háztartásában legalább egy, 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel.


6. §


A kérelemhez a kérelmezőnek be kell csatolni a formanyomtatványon felsorolt igazolásokat és iratokat is.


Kamatmentes kölcsön és részben vissza nem térítendő támogatás

7. §


(1) A kamatmentes kölcsönt és a részben vissza nem térítendő támogatást (továbbiakban: kölcsön) a képviselő-testület legfeljebb tíz évre, legalább havi egyezer forintos törlesztő részletekben történő visszafizetés mellett folyósítja.

(2) A kölcsön összege a 250.000 forintot nem haladhatja meg.

(3) A részben vissza nem térítendő támogatásnál 100.000,- Ft visszatérítendő, 150.000 Ft vissza nem térítendő.

(4) A kölcsön első törlesztő részletét a szerződéskötést követő hónap, majd azt követően minden hónap 15. napjáig kell befizetni.

(5) A testület különös méltánylást érdemlő esetekben a támogatást részben vagy egészben elengedheti illetve annak megfizetésére – kérelemre – halasztást engedélyezhet, melynek ideje az 1 évet nem haladhatja meg.

(6) Különös méltánylást érdemlő eseteknek minősül:

  • ha a kölcsönben részesülő és a hozzátartozói létfenntartását a tartozás megfizetése veszélyeztetné,
  • ha a kölcsönben részesülő meghal és az örökös és hozzátartozói létfenntartását a tartozás megfizetése veszélyeztetné,
  • elemi kár esetén.

(7) A kölcsöntartozás fedezetére elsősorban arra az ingatlanra, amelyre a kölcsön folyósításra került, - ennek tulajdonjoga hiányában az igénylő vagy harmadik személy által biztosított ingatlanra – jelzálogjogot és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell az önkormányzat javára bejegyezni. Ingatlan – fedezet hiányában a kölcsön igénylőnek – legalább egy évi folyamatos munkaviszonnyal /nyugdíjjal/ rendelkező, kettő személyt kell készfizető kezesnek állítani.


8. §


(1) A kölcsöntartozás késedelmes fizetése esetén a kérelmezőt a Ptk. 6:48. §-ában foglalt kamatfizetési kötelezettség is terheli.

(2) Amennyiben az igénylőnek 4 hónapot meghaladó késedelmes tartozása keletkezik, a testület a kölcsönszerződést azonnali hatállyal felmondhatja. Ebben az esetben az igénylő a még nem törlesztett tartozást az (1) bekezdésben foglalt kamatfizetési kötelezettség mellett, egy összegben köteles visszafizetni.


9. §


(1) A képviselő-testület a kölcsön folyósítására vonatkozó határozata alapján, a kézhezvételtől számított 30 napon belül az igénylőnek az önkormányzattal szerződéskötési kötelezettsége keletkezik.

(2) A szerződést az önkormányzat képviseletében a polgármester írja alá. Amennyiben az igénylő a szerződést a határozat kézhezvételétől számított 60 napon belül nem írja alá, az önkormányzat a megítélt kölcsönt visszavonja.

(3) A kölcsön kifizetéséről – a szerződéskötést követően -, valamint a kölcsönfolyósítással összefüggő földhivatali eljárás megindításáról a Hivatal gondoskodik.


Vissza nem térítendő támogatás

10. §


(1) A vissza nem térítendő támogatás összege a 150.000,- Ft-ot nem haladhatja meg.

(2) A megállapított vissza nem térítendő támogatást a határozat kézhezvételétől számított 1 hónapon belül kell kifizetni.

(3) A vissza nem térítendő támogatás e rendelet 1.§ (2) bekezdésébe foglaltakra történő felhasználását a támogató ellenőrizheti.


11. §


Aki valótlan adat közlésével indokolatlanul jutott a támogatáshoz és annak kifizetésétől számított 5 év még nem telt el, köteles a támogatást egy összegben visszafizetni, valamint köteles a kölcsön felvételétől számított időtől kezdődően megfizetni a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeres szorzatának megfelelő kamatot is.


12. §


(1) Ez a rendelet 2016. május 12. napján lép hatályba.


(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a lakáscélú támogatás odaítélésének feltételeiről szóló 12/2007.(IX.15.) rendelet és az azt módosító 9/2008.(VIII.2.) önkormányzati rendelet.

(3) A (2) bekezdésben hatályon kívül helyezett rendelet alapján kötött szerződésekből eredő jogokat és kötelezettségeket a jelen rendelet hatályba lépése nem érinti.

(4) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő és még el nem bírált kérelmek esetében is alkalmazni kell.



Márianosztra, 2016. május 2.




                        Kiss László                                                             Bahil Emilné dr.

                       polgármester                                                                     jegyző



A rendelet kihirdetve: 2016. május 3.




                                                               Bahil Emilné dr.

                                                                       jegyző






Mellékletek