Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2013. 11. 05

Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

2013.11.05.

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének a mindenkori költségvetési rendeletének célelőirányzatai terhére nyújtandó támogatások feltételrendszeréről szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó támogatásokra, a külön önkormányzati rendeletben szabályozott pályázati programok alapján megítélt támogatásokra.

2. Az átadott támogatás forrása

2. § Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási vagy működési célú támogatás nyújtható.

3. A támogatás nyújtásának alapelvei, a támogatás odaítélése

3. § (1) Önkormányzati támogatás pályázat vagy kérelem alapján nyújtható. A kérelemre történő támogatás nyújtása esetén elsősorban az önkormányzat érdekében végzett tevékenység támogatására kell törekedni.

(2) Önkormányzati támogatásban az részesülhet

a) aki vagy amely szervezet a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot vagy írásbeli kérelmet nyújt be, és valamennyi szükséges mellékletet csatol, vagy

b) akinek javára a képviselő-testület a mindenkori költségvetési rendeleti előirányzatában címzett támogatást állapít meg.

(3) Nem részesülhet támogatásban az a kérelmező, akivel szemben a mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályi előírásban foglalt kizáró feltételek bármelyike is fennáll.

(4) Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének bizottságai (a továbbiakban: bizottságok) az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében megállapított előirányzat mértékéig az ott meghatározott feltételekkel, amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik – alapítványi forrás átadása kivételével – döntenek a hatáskörükbe utalt előirányzatok terhére történő támogatásról.

(5) Alapítványi forrás átadásáról Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

(6) Az önkormányzat politikai tevékenységet, politikai pártokat nem támogat, veszélyhelyzetet kivéve politikai pártoktól nem vesz át pénzt.

4. § (1) A pályázatot a kiíróhoz, a kérelmet a polgármesternek címezve kell benyújtani.

(2) A támogatási kérelmet kizárólag írásban, a rendelet 1. melléklete szerinti támogatási kérelem űrlap kitöltésével lehet benyújtani.

(3) A támogatási kérelemmel egyidejűleg kell benyújtani az összeférhetetlenség, illetve az érintettség fennállásáról szóló nyilatkozatot (2. melléklet), amennyiben az érintettség fennáll, a közzétételi kérelem benyújtása is kötelező (3. melléklet). A köztartozásokról, illetve a munkaadói – munkavállalói rendezett jogviszonyról szóló nyilatkozatot (4. melléklet) is a támogatási kérelemmel egyidejűleg kell benyújtani.

(4) Nem adható támogatás a rendelet előírásainak nem megfelelően előterjesztett kérelmekre, valamint a mulasztástól számított egy éven belül annak a támogatás kérőnek, aki a korábban megkötött támogatási szerződésben meghatározott feltételeket az abban megjelölt határidőre nem teljesítette, annak a támogatást kérőnek, aki a visszafizetésre vonatkozó felszólítástól számított 30 napon belül a támogatást nem fizette vissza, vagy 30 napon belül a támogatás visszafizettetésére irányuló beszedési megbízás nem vezetett eredményre.

4. A támogatási szerződés

5. § (1) A támogatottal – a rendelet 5. és 6. melléklete szerint – szerződést kell kötni, melyben a pályázatban vagy a döntéshozó által meghatározottak szerint a támogatás célját, vissza nem térítendő támogatás esetén a elszámolás határidejét és formáját, visszatérítendő támogatásnál a visszafizetés ütemezését rögzíteni kell.

(2) A támogatási szerződés aláírásának feltétele, hogy a támogatásban részesülő valamennyi – jelen rendelet megfelelő melléklete szerinti – nyilatkozatot, igazolást, dokumentumot benyújtson a polgármesteri hivatalhoz.

(3) Az elszámolás a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően történik a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztályának közreműködésével.

(4) Amennyiben az elszámoltatás során a támogatási céltól eltérő felhasználás állapítható meg vagy valószínűsíthető, a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya köteles azt a helyszínen ellenőrizni, és bizonyított eltérésnél a támogatás visszafizetéséről intézkedni.

5. Támogatási szerződés módosítása

6. § (1) A támogatási szerződés módosítására a felhasználás célja és az elszámolási határidő vonatkozásában kerülhet sor egy alkalommal, a támogatott elszámolási határidő lejárta előtt benyújtott írásbeli kérelmére.

(2) A módosításról – a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel – feltéve, hogy ezt a pályázati kiírás lehetővé teszi, az elbíráló dönt.

(3) Az alapítványi forrás átadása esetén a támogatási szerződés, egyéb támogatott szervezetek esetén a támogatás céljának működési és felhalmozási célok közötti módosításáról a képviselő-testület dönt.

6. Államháztartáson kívüli forrás átvétele

7. § (1) Államháztartáson kívüli forrás átvételéről a képviselő-testület dönt.

(2) Átvételre felajánlott ingó- vagy ingatlanvagyon esetében a képviselő-testületi döntés meghozatalához be kell mutatni annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket legalább három évre vonatkozóan, továbbá javaslatot kell tenni a hasznosítás mikéntjére és a vagyontárgy besorolására.

(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt, ingó esetében tárgyszakértői véleményt kell beszerezni.

7. Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően

a) benyújtott támogatási kérelmekre,

b) kiírt pályázatokra,

c) kezdeményezett támogatási szerződés módosítására,

d) felajánlott államháztartáson kívüli forrás átvételére kell alkalmazni.