Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Simontornya Város Polgármestere 1/2021.(II.02.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékégetésről

Hatályos: 2021. 02. 03

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Simontornya Város Polgármestere 1/2021.(II.02.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékégetésről

2021.02.03.

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljárva Simontornya Város Polgármestere az Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII.2.) Korm. rendelet 1. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetésének helyi szabályozása a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása érdekében.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Simontornya város teljes közigazgatási területére, a jogi és magánszemélyekre, ideértve a magánszemélyek társaságát is.

3. § (1) Avart és kerti hulladékot csak állandó felügyelet mellett, a lakókörnyezet zavarása nélkül, a tűzvédelmi előírások betartásával lehet égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális illetve ipari eredetű hulladékot.

(3) Nem égethető kerti hulladék:

a) december 1. és március 1. közötti időszak alatt,

b) vasárnapokon és ünnepnapokon

c) egészségügyi-, szociális-, nevelési és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények és egyházi intézmények 100 méteres körzetében, azok működésének időtartama alatt,

d) ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

(4) A város közterületein egész évben tilos az égetés.

(5) Október és november hónapban az égetés csak 9-15 óra között engedélyezett.

4. § A meghatározott égetési időszakon kívüli kerti hulladék égetés engedélyezése tekintetében méltányossági kérelem nyújtható be a jegyzőnek címezve. A méltányossági kérelem olyan rendkívüli és előre nem látható eseményre való hivatkozással történhet, mely indokolttá teszi a méltányossági jogkör gyakorlását.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.