Mezőnagymihály községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(VII.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2014. 07. 16- 2023. 04. 02

Mezőnagymihály községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(VII.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól

2014.07.16.

Mezőnagymihály Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 2. § vonatkozásában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Mötv. 108-110 §-ai, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI törvény (továbbiakban: Nvtv.) rendelkezéseire, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, a Mötv. 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló, a nemzeti vagyon részét képező forgalomképtelen törzsvagyon körét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes, a nemzeti vagyon részét képező törzsvagyonának körét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat üzleti vagyonát vagyonkörönként a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) Az (1) – (3) bekezdésben jelölt vagyonkörökbe tartozó vagyontárgyakat tételesen az önkormányzati hivatal által – kormányrendeletben szabályozott módon - vezetett vagyonnyilvántartás (vagyonkataszter) tartalmazza.

2. § (1) Azon vagyontárgyak körét, melyre vagyonkezelői jog létesíthető, a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) Amennyiben az önkormányzat képviselő-testülete újabb vagyontárgyat jelöl ki, melyre vagyonkezelői jog létesíthető, ezzel egy időben meg kell határozni a vagyonkezelői jog esetleges ellenértékét, megszerzésének módját.

(3) A vagyonkezelői jog gyakorlásának ellenőrzésének szabályait a vagyonkezelői szerződésben kell meghatározni. A vagyonkezelői szerződés jóváhagyására a Képviselő-testület jogosult.

3. § (1) Az önkormányzat vagyontárgyai üzemeltetőit, használóit a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(2) Amennyiben az üzemeltetés és használat szerződés útján történik, az üzemeltetésre, használatra vonatkozó, jogszabályban nem szabályozott kérdéseket a szerződésben kell rögzíteni.

(3) Az önkormányzat vagyontárgyait külön szerződés kötés nélkül üzemeltetik, használják az önkormányzat által alapított költségvetési szervek, az önkormányzat által alapított, 100 %-ban önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervek.

(4) A (3) bekezdésben jelölt szervezetek létesítő okiratában meg kell jelölni az általuk használt vagyontárgyakat.

(5) Az üzemeltetésre, használatra vonatkozó szerződés jóváhagyása a Képviselő-testület hatásköre.

4. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő vagyon tekintetében a tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő vagyonnal történő gazdálkodás a vonatkozó jogszabályok, a képviselő-testület által alkotott rendeletek, a jogszabályokon alapuló szabályzatok, a vagyongazdálkodási terv, az egyes vagyontárgyak, vagyonelemek használatára vonatkozó szerződésekben foglaltak szerint történik.

(3) Az önkormányzati vagyon hasznosítására, elidegenítésére irányuló, az Nvtv. szabályai szerint kötelező versenyeztetés esetén a vagyontárgy vagyonkataszterben szereplő becsült értékét kell alapul venni.

5. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti a 4/1998.(VII.22.), 7/2003.(V.26.), 8/2011.(VI.28.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

1-5 melléklet