Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 47/2008. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a vízgazdálkodási közfeladatok ellátásáról

Hatályos: 2013. 01. 01- 2022. 12. 31

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 47/2008. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a vízgazdálkodási közfeladatok ellátásáról1

2013.01.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

1. § Jelen rendelet hatálya kiterjed:

a) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata illetékességi területére,

b) az önkormányzat illetékességi területén közműves ivóvízellátást és szennyvízelvezetést igénybe vevő természetes és jogi személyekre,

c) az önkormányzat illetékességi területén található ingatlanok tulajdonosaira, használóira,

d) a jelen rendeletben meghatározott közszolgáltatóra, valamint önkormányzati közfeladatot ellátó szervezetre.

2. §3 Jelen rendelet alkalmazásában a vízgazdálkodással összefüggő közfeladatok ellátása magában foglalja a közműves ivóvízellátás és a közműves szennyvízelvezetés közüzemi szolgáltatással kapcsolatos feladatokat.

3. §4

4. § (1) Az önkormányzat a 2. §-ban meghatározott csapadékvíz-elvezetés és szennyvízelvezetés közfeladat ellátása érdekében elválasztó rendszerű vízelvezető hálózatot működtet.

5. §5 (1) A közkifolyók vizét – háztartási szükségletük kielégítése céljára – a közműves vízellátásba be nem kötött ingatlanok lakói vehetik rendszeresen igénybe.

(2) A szolgáltató és a polgármester hozzájárulása szükséges a közkifolyóknak nem háztartási vízszükséglet kielégítésére (így például építkezés, gépkocsi mosás céljára), illetőleg a víznek a közterületen lévő tűzcsapról nem tűzoltási célra történő rendszeres igénybevételéhez. A felhasznált víz díját ez esetben a hozzájárulást kérő köteles megfizetni a szolgáltató részére. A tevékenység ellenőrzését a szolgáltató végzi.

(3) A közkifolyóról fogyasztott víz díját a (2) bekezdésben foglaltak kivételével az önkormányzat fizeti meg.

(4) A (2) bekezdés szerinti vízfogyasztás mennyiségét vízmérő hiányában arányosítással, átalánnyal vagy műszaki számítással kell megállapítani. A mennyiség megállapítás módjáról a polgármester a hozzájárulásban határoz.

(5) Hatósági előírás alapján, illetve a fogyasztó igénye szerint a Zalavíz Zrt. – ivóvíz szolgáltatásával – tűzivíz szolgáltatást nyújt, amelyet – műszaki indokoltság esetén – külön mérőórával mér.

6. § (1)6 A hálózaton a szolgáltató ellenőrzést végezhet. Szabálytalan közműhasználat megállapítása esetén a szolgáltató felszólítja a fogyasztót a szabálytalanság megszüntetésére, amelynek a fogyasztó köteles haladéktalanul eleget tenni. Fogyasztó a szabálytalanul vételezett ivóvíz, illetve a szabálytalanul elvezetett szennyvíz ivóvíz- és csatornadíját a mindenkor hatályos díj ötszörösének megfelelő összegben a szabálytalan közműhasználat kezdetétől a szabálytalanság megszüntetéséig terjedő időszakra köteles megfizetni a szolgáltató számlája ellenében. A rendszerben okozott kárt a szolgáltató jogosult külön érvényesíteni.

Szabálytalan közműhasználatnak minősül, ha a fogyasztó
- ivóvízbekötést (csatlakozást) létesít a szolgáltató hozzájárulása nélkül; továbbá ivóvizet vételez a vízmérő megkerülésével vagy kiiktatásával, továbbá a mérés befolyásolásával. A mérés befolyásolását valószínűsíti, ha a vízmérőn az illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából felszerelt zár (plomba) sérült;
- az ivóvízközmű hálózatba kapcsolt házi ivóvízhálózatot helyi (egyedi) vízbeszerzéshez kapcsolt vezetékkel (hálózattal) összeköti;
- szennyvízbekötést létesít a szolgáltató hozzájárulása nélkül, vagy az ingatlanon keletkező szennyvizet más módon a szennyvízelvezető közműbe vezeti;
- a házi vízellátó rendszerből, vagy a szolgáltató hozzájárulásával felszerelt locsolási célú vízmérőn át vételezett vízből keletkezett szennyvizet a szolgáltató hozzájárulása nélkül a szennyvízelvezető közműbe juttatja;
- csapadékvizet a szennyvízelvezető rendszerbe vezet;
- a szennyvízelvezető rendszerbe a hatályos jogszabály által meg nem engedett minőségű szennyvizet vezet be.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott összeg számításának időalapja: a legális szolgáltatás helyreállítását megelőző 5 év.
(3) 7 Amennyiben a fogyasztó a szabálytalan közműhasználat kezdetét hitelt érdemlően nem bizonyítja, a szabálytalan használatot a közmű kiépítése és a rácsatlakozási lehetőség megnyíltának időpontjától, de legfeljebb a PTK szerinti elévülési idő tartamára visszamenőleg kell megállapítani.
(4) Az emelt díj számításának mennyiségi alapja: az illegális ivóvíz szolgáltatás igénybevételének megszüntetését követő legális vízfogyasztás első három hónapja alapján mért átlagfogyasztásnak (átlag mennyiségnek) az illegális igénybevétel időtartamára vonatkozó arányos része, míg illegális szennyvíz szolgáltatás igénybevétele esetén a vízmérőn mért mennyiség.

7. §8

8. § (1) Az ivóvízdíj fizetésének alapjául szolgáló ivóvízmennyiséget vízmérővel kell meghatározni. Az ingatlanon fogyasztott víz mennyisége szempontjából a bekötési vízmérő az irányadó. A bekötési vízmérő és az elkülönített vízhasználatokat mérő mellékmérők mérési különbözetéből megállapított fogyasztási különbözetet a bekötési vízmérő szerinti fogyasztó köteles megfizetni a szolgáltatónak, a szolgáltatót pedig tájékoztatja az épületen belüli belső elszámolás módjáról. A tevékenység ellenőrzését a szolgáltató végzi.

(2) Ha a díjelszámolás alapjául szolgáló bekötési vízmérő nem mér, rendellenesen vagy hibásan működik, illetőleg nem olvasható le, a fogyasztott ivóvíz mennyiségét a megelőző 365 nap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a meghibásodás napjának elfogadott határnapot megelőző legutolsó leolvasás napjától eltelt napok számának szorzataként kell megállapítani.

(3) A házi vízvezeték – a fogyasztó által nem ellenőrizhető vagy nem karbantartható helyen történő – rejtett meghibásodása esetén, illetőleg ha a fogyasztó vízfogyasztása a vízmérő meghibásodását megelőzően 365 napnál rövidebb időtartamra áll rendelkezésre, az vízfogyasztást a 47/1999. (XII. 28.) KHVM rendelet 3. számú melléklete szerinti átalány alapján kell meghatározni. Ha az átalányszámítás sem alkalmazható, a számlázás alapjául szolgáló fogyasztást műszaki becsléssel kell meghatározni.

(4) A szennyvízdíj alapja a mért szennyvízmennyiség, mérés hiányában a szennyvíz-elvezető műbe bekapcsolt ingatlanon felhasznált teljes vízmennyiség, függetlenül attól, hogy annak beszerzése honnan történik.

(5) Az elkülönítetten mért vízhasználatot – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, és a fogyasztói hely egyúttal szennyvízelvezetési hely is - a (4) bekezdés szerint kell szennyvízként figyelembe venni.

(6) Nem vehető figyelembe vízhasználatból keletkező szennyvízelvezető műbe kerülő szennyvízként, ezért nem képezi számlázás alapját:

a.) az a szennyvízmennyiség, amely a vízügyi hatóság engedélye alapján önálló szennyvízelhelyező műben vagy befogadóban nyert elhelyezést,
b.) az a szennyvízmennyiség, amelynek a szennyvízelvezető műbe vezetését minőségi vagy egyéb okok miatt az illetékes hatóság megtiltotta, és elhelyezését a fogyasztó igazolta,
c.)9
d.) az a vízmennyiség, amelyet zöldterületek öntözése, egyéb területek (sportpályák, utak stb.) locsolása céljából kiépített önálló vízellátási hálózatról vízmérőn mérve használtak el a szolgáltatási szerződésben foglalt feltételek szerint,
e.)10 annak a vízmennyiségnek a 10%-a, amelyet családi-házas ingatlanon, vagy lakásonként legalább 100 m2 zöldterületi tulajdonnal rendelkező társasházban április 1-je és szeptember 30-a között fogyasztanak (locsolási kedvezmény), a kedvezményt a Szolgáltató évente egyszer az elszámoló számlában érvényesíti,
f.) az a vízmennyiség, amely a fogyasztó tulajdonában lévő, épületen kívüli vezetékszakasz meghibásodása következtében - a fogyasztó által igazoltan - elfolyt.
(7) 11 Locsolási célú elkülönített vízmérő megléte esetén locsolási kedvezményre a fogyasztó nem jogosult.
(8) 12 Aki az ingatlanon keletkezett szennyvizet a szennyvízelvezető műbe mérés nélkül vezeti, és a vizet nem vagy nem csak közműves vízellátáshoz csatlakoztatva, hanem saját vízműből vagy más vezetékes megoldással szerzi be, a beszerzett valamennyi mennyiség mérésére köteles hitelesített vízmérőt működtetni és a mért mennyiségekről a szolgáltatót tájékoztatni. A szolgáltató jogosult a mért mennyiséget ellenőrizni.
(9) 13 Azon ivóvíz mennyiség után, amelyet a fogyasztó igazoltan technológiai vagy egyéb termelési célra felhasznált, és az a szennyvízhálózatba nem került bevezetésre (a továbbiakban: technológiai ivóvíz), szennyvízdíjat nem kell fizetni. A technológiai ivóvíz mennyiségének mérésére a fogyasztó köteles a saját ivóvíz hálózatán hitelesített külön vízmérőt felszereltetni, ennek kiépítésére gépészeti tervet készíttetni és a szolgáltatóval előzetesen leegyeztetni. A szolgáltató a terv szerinti megvalósulást jogosult a helyszínen ellenőrizni. A fogyasztó és a szolgáltató a technológiai ivóvíz elszámolásával kapcsolatban megállapodást kötnek. A szolgáltató jogosult a helyszínen a felhasználást és a vízmérő állapotát rendszeresen ellenőrizni.

9. §14

10. §15

11. § (1) Jelen rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba.

(2) Abban az esetben, ha a díj változása és a vízmérő leolvasása nem esik egybe, a számlázás alapjául szolgáló mennyiséget időarányosan kell megosztani a díjváltozás előtt és utáni időszakra.

(3) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti

- a közműves ivóvízellátás és szennyvízelvezetés díjának megállapításáról szóló 35/1999. (XII.3.) sz. önkormányzati rendelet, valamint az ezt módosító
- 57/2000. (XII.29.) sz. önkormányzati rendelet,
- 39/2001. (XII.21.) sz. önkormányzati rendelet,
- 34/2002. (XI. 29. ) sz. önkormányzati rendelet,
- 35/2003. (XI.28.) sz. önkormányzat rendelet,
- 23/2004. (V.05.) sz. önkormányzati rendelet,
- 54/2004. (XII.03.) sz. önkormányzati rendelet,
- 30/2005. (VI.17.) sz. önkormányzati rendelet
- 46/2005. (XI.25.) sz. önkormányzati rendelet,
- 31/2006. (VII.14.) sz. önkormányzati rendelet,
- 45/2006. (XI.24.) sz. önkormányzati rendelet,
- 16/2007. (III.09.) sz. önkormányzati rendelet,
- 55/2007. (XI.30.) sz. önkormányzati rendelet.
(4) Az 52/2009. (XI.27.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. január 1-jén lépnek hatályba.
(5) A 39/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2011. január 1. napján lépnek hatályba.
(6) A 32/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2011. december 3. napján lépnek hatályba. A rendelet melléklete 2012. január 1. napján lép hatályba.
(7) A 2/2012. (I.27.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2012. január 28. napján lépnek hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2012. január 1. napjától kell alkalmazni.
(8) A 68/2012. (XII.27.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. január 1. napján lépnek hatályba.

Melléklet a 47/2008. (XI.28.) önkormányzati rendelethez a 47/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez16

1

A 68/2012. (XII.27.) önk. rend. 2. § (2) bek. mód. Az önkormányzati rendeletet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.

2

A 68/2012. (XII.27.) önk. rend. mód.

3

A 68/2012. (XII.27.) önk. rend. 1. § mód.

4

Hatályon kívül helyezte a 68/2012. (XII.27.) önk. rend. 2. § (2) bek.

5

A 2/2012. (I.27.) önk. rend. 1. § mód.

6

Az 52/2009. (XI.27.) sz. rendelet 1. §-a mód.

7

Az 52/2009. (XI.27.) sz. rendelet 1. §-a mód.

8

Hatályon kívül helyezte a 2/2012. (I.27.) önk. rend. 2. § (2) bek.

9

Hatályon kívül helyezte a 32/2011. (XII.02.) önk. rend. 3. § (3) bek.

10

Az 52/2009. (XI.27.) sz. rendelet 2. §-a mód.

11

Az 52/2009. (XI.27.) sz. rendelet 2. §-a mód.

12

Az 52/2009. (XI.27.) sz. rendelet 2. §-a iktatta be.

13

A 32/2011. (XII.02.) önk. rend. 1. § iktatta be.

14

Hatályon kívül helyezte a 2/2012. (I.27.) önk. rend. 2. § (3) bek.

15

Hatályon kívül helyezte a 2/2012. (I.27.) önk. rend. 2. § (4) bek.

16

Hatályon kívül helyezte a 2/2012. (I.27.) önk. rend. 2. § (5) bek.