Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelete

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 08. 28


  1. §


A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, melyek meghatározzák Szihalom Község közigazgatási területén keletkezett települési folyékony hulladék elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét, ezzel összefüggő feladatok eredményes végrehajtását a község termőtalajának és ivóvízkészletének védelme érdekében.


  1. §


A rendelet hatálya Szihalom Község közigazgatási területén lévő azon ingatlanok tulajdonosaira, használóira, természetes és jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban: tulajdonos) terjed ki, melyek ingatlanjain keletkező folyékony hulladék nem a közterületen meglévő szennyvízelvezető hálózatba van bevezetve.


3. §

A rendelet hatálya nem terjed ki:

  1. az ipari szennyvizek azon részére, melyek összetételük alapján a közcsatorna hálózatba nem vezethetők be,
  2. egyéb jogszabályok alapján az emberre és a környezetre veszélyes hulladékok, szennyvizek, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására, ártalmatlanítására.


A TELEPÜLÉSI FOLYÉKONY HULLADÉK GYŰJTÉSE

ELHELYEZÉSE ÉS ÁRTALMATLANÍTÁSA



4. §


Szihalom Község Önkormányzata közigazgatási területén keletkező települési folyékony hulladék begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja.


5. §


  1. Az az ingatlantulajdonos, aki a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés alapján történő szennyvízelhelyezést alkalmaz, az ingatlanán keletkező vagy onnan származó települési folyékony hulladékot e rendeletben, valamint a külön jogszabályban meghatározott vízügyi, környezetvédelmi, műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint zárt, vízzáró szennyvízgyűjtő aknában köteles gyűjteni és ideiglenesen tárolni.
  2. Az összegyűjtött szennyvizet köteles az annak elszállítására jogosult közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónak átadni.

6. §


  1. A település folyékony hulladék begyűjtését, szállítását, ártalmatlanítását csak a jelen rendelet 9. §-ában feltüntetett közszolgáltató végezheti.
  2. A közszolgáltatás végzésének feltétele az (1) bekezdésben foglaltakon túl, hogy a közszolgáltató és az önkormányzat között a közszolgáltatásra vonatkozó hatályos szerződés legyen.
  3. A közszolgáltató a települési folyékony hulladékot a begyűjtés napján köteles a rendelet 7. §-ában megjelölt elhelyező és ártalmatlanító telepre beszállítani.

                                                                                  7.§

                  

A települési folyékony hulladék ártalmatlanítására a Maklári Szennyvíztelepen a települési folyékony hulladék fogadását lehetővé tevő műszaki létesítményekkel ellátott, hatósági engedéllyel rendelkező telepen kerülhet sor.


A KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS


8. §


  1. A közszolgáltatási szerződést az Önkormányzat a közszolgáltatóval 10 évre köti.
  2. A közszolgáltatási szerződés az aláírás napján jön létre, és az aláírás napjától számítottan az (1) bekezdésben meghatározott időtartam lejártával szűnik meg.
  3. A közszolgáltatási szerződés részletes feltételeit és tartalmi követelményeit a magasabb szintű jogszabályokkal összhangban jelen rendelet állapítja meg.

A közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell a települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatás körében:

  1. a közszolgáltatás megnevezését, tartalmát, a közszolgáltatás teljesítésének területi határát,
  2. annak a ténynek a rögzítését, hogy a Közszolgáltató vállalta a megjelölt közszolgáltatás teljesítését,
  3. a közszolgáltatási szerződés időtartamát,
  4. a települési folyékony hulladék gyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális idejét
  5. a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,
  6. a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit, az önkormányzat ez irányú kötelezettsége teljesítésének feltételeit és biztosítékait,
  7. a közszolgáltatás díjára vonatkozó rendelkezéseket, kiemelten a közszolgáltatás díjára vonatkozó módszer leírását, a díjnak a szerződés megkötésekor érvényesíthető legmagasabb mértékét és a díj megváltoztatása érdekében alkalmazandó eljárást,
  8. a Közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját,
  9. a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.
  10. az ágazat díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárást.
  1. A közszolgáltatási szerződésben az önkormányzat kötelességeként kell meghatározni:
    1. a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a Közszolgáltató számára szükséges információk szolgáltatását,
    2. a Közszolgáltató kizárólagos közszolgáltatási jogának biztosítását.
  2. A közszolgáltatási szerződésben a Közszolgáltató kötelességeként kell meghatározni:
    1. a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátását
    2. a közszolgáltatás meghatározott rendszer, módszer és gyakoriság szerinti teljesítését,
    3. a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés biztosítását, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazását,
    4. a közszolgáltatás teljesítésével összefüggő adatszolgáltatás rendszeres teljesítését és meghatározott nyilvántartási rendszer működtetését a képviselő testület legalább évente egyszeri tájékoztatását,
    5. a fogyasztók számára könnyen hozzáférhető ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer működtetését, a képviselő-testület legalább évente egyszeri tájékoztatását
    6. a fogyasztói panaszok és észrevételek elintézési rendjének megállapítását.


  1. A közszolgálati szerződés megszűnik:
    1. a benne meghatározott időtartam lejártával,
    2. a Közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével,
    3. ellátásával, ha a teljesítés még nem kezdődött meg,
    4. felmondással.
  2. A közszolgáltatási szerződést mindkét fél rendes felmondással, hat hónapos felmondási idővel írásban mondhatja fel. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.
  3. Az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással akkor mondhatja fel, ha
  1. Közszolgáltató – közszolgáltatás ellátása során a tevékenységére vonatkozó jogszabályokat vagy hatósági előírásokat súlyosan megsértette, és a jogsértés tényét bírósági vagy hatósági jogerősen megállapította
  2. a Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződésben megállapított kötelezettségét neki felróhatóan súlyosan megsértette.
  1. A Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással akkor mondhatja fel, ha az önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét – a közszolgáltató felszólítása ellenére – súlyosan megsérti, és ezzel a Közszolgáltatónak kárt okoz vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését.
  2. A Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással akkor mondhatja fel, ha az önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét – a közszolgáltató felszólítása ellenére – súlyosan megsérti, és ezzel a Közszolgáltatónak kárt okoz vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését.
  3. A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén a Képviselő-testületnek haladéktalanul intézkednie kell a közszolgáltatás ellátásának biztosításáról.


A KÖTELEZŐ KÖZSZOLGÁLTATÁST ELLÁTÓ


9. §


A települési folyékony hulladék begyűjtését, elszállítását és ártalmatlanítását végző közszolgáltató: Vigyori Hulladékszállítási Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 3377 Szihalom Bem apó út 4.


A KÖZSZOLGÁLTATÁS DÍJA


10. §


  1. A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa az Önkormányzat által megállapított díjat a helyszínen köteles kiegyenlíteni számla ellenében, amelynek mértékét a (2) bekezdés tartalmazza. A díj magában foglalja a szennyvíz szállítási és ártalmatlanítási költségét is.
  2. A települési folyékony hulladék szállításának közszolgáltatási díj 2.100.-Ft+  ÁFA/m3                                                         


A KÖZSZOLGÁLTATÁST ELLÁTÓ KÖTELEZETTSÉGEI


11. §


  1. A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkori érvényes jogszabályoknak.
  2. A települési folyékony hulladék szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést,  elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni a szennyezést okozó szakvállalkozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

12. §


  1. A települési folyékony hulladék begyűjtésére és szállítására a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlan tulajdonosa és a közszolgáltató között szerződés jön létre, melynek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatásnak 36 órán belül az igénylővel egyeztetett időpontban eleget tenni.
  2. A közszolgáltatást ellátó a szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közcsatornába a vonatkozó jogszabályi megállapítás alapján nem engedhető.
  3. A közszolgáltató köteles:
    1. ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,
    2. a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő tartalommal,
    3. a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezéssel rendelkezni valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.


AZ INGATLANTULAJDONOS KÖTELEZETTSÉGEI


13. §


  1. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett települési folyékony hulladékot – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni és a hulladékkeletkezés tényét a Közszolgáltatónak bejelenteni.
  2. A tulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött települési folyékony hulladék tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a jelen rendelet 9.§-ában megjelölt Közszolgáltatónak átadni és részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni. Az ingatlantulajdonos a számlát köteles 5 évig megőrizni és azt ellenőrzés végett a Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal képviselőjének bemutatni.
  3. A Közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a települési folyékony hulladékot az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmény befogadóképességtől függő elszállításáról.
  4. Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.
  5. A lakossági települési folyékony hulladék elszállítását a tulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni.
  6. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel a tulajdonos nem végeztetheti.
  7. Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani.


ADATSZOLGÁLTATÁSI ÉS NYILVÁNTARTÁSI KÖTELEZETTSÉG


14. §


  1. A közszolgáltató jogosult kezelni a közszolgáltatás teljesítése érdekében a szolgáltatást igénybe vevő nevét, címét, anyja nevét, születési idejét és helyét, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén annak nevét és székhelyét
  2. A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos tulajdonosváltozás esetén köteles bejelenteni a közszolgáltatónak (1) bekezdésben meghatározott személyes adatait, a változást követő 30 napon belül.
  3. A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató a személyes adatok            védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.



ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


15. §


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.






                           

             Bóta József Sándor                                                      Széll Gáborné Blaskó Erzsébet

                  Polgármester                                                                               Jegyző



Kihirdetve: 2014. 08. 28.