Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/1995. (VII.20.) önkormányzati rendelete

a városi kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 1995. 08. 01- 2001. 12. 31

Simontornya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/1995. (VII.20.) önkormányzati rendelete

1995.08.01.

a városi kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

1. § Simontornya Város Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy Simontornya szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket megfelelőképpen értékelve példaként állíthassa a jelen- és utókor elé. A helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. LXV. törvény 1. §. (6) bekezdés a.) pontja, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §-ában kapott felhatalmazás alapján "SIMONTORNYA DÍSZPOLGÁRA" címet és "SIMONTORNYÁÉRT" helyi díjat alapít.

2. §

A díszpolgári cím

(1) „ Simontornya Város Díszpolgára” cím annak az állampolgárnak adományozható, aki Simontornya város érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységgel, vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megőrzéséhez, polgárai életkörülményeinek javulásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartás miatt egyébként személye, vagy annak emléke köztiszteletben áll.
(2) Díszpolgári cím első alkalommal legfeljebb 3 személynek, ezt követően 4 évente 1 adományozható.
(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és 50.000 Ft-nak megfelelő értékű arany pecsétgyűrű jár.
(4) Az oklevél az adományozás indokát, a kiállítás keltét, az irat számát tartalmazza, s azt a város polgármestere és jegyzője írja alá.

Jogok, kötelességek

3. § (1) Simontornya Város Díszpolgára az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a külön jogokat, melynek e rendelet szerint Simontornya város díszpolgárait megilletik.

(2) Simontornya Város Díszpolgára:

a) az önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég, és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg;

b) díjtalanul látogathat mindent – az önkormányzat által rendezett – helyi közművelődési, művészeti és sportrendezvényt;

c) ingyenesen jogosult valamennyi városi, vagy önkormányzati sajtótermékre, melyek költségeit az önkormányzat viseli;

d) amennyiben életkörülményei alakulása ezt igényli, vagy szükségessé teszi, az önkormányzat – lehetőségei szerint – anyagi, erkölcsi, vagy természetbeni segítségben részesíti;

e) elhalálozása esetén – hozzátartozói beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

A díszpolgári cím adományozásának rendje

4. § (1) A díszpolgári címet a várossá avatás évfordulóján – ünnepélyes keretek között – Simontornya város polgármestere adja át.

(2) A díszpolgári cím odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a képviselő-testület 5 tagú előkészítő bizottságot hoz létre.

(3) Az előkészítő bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Az előkészítő bizottság egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé.

(4) A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(5) A képviselő-testület a díszpolgári cím odaítéléséről a megválasztott képviselők több, mint felének a szavazatával dönt.

A díszpolgári cím visszavonása

5. §

.

(1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.
(2) Érdemtelen a díszpolgári címre különösen az, aki közösségellenes magatartást tanúsít, vagy akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.
(3) A visszavonás módjára a 3. §. (2) – (5) bekezdésében foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

A „Simontornyáért” díj

6. §

.

(1) „Simontornyáért” díj adományozható a város érdekében végzett kiemelkedő eredményességű, maradó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért.
(2) Adományozására egész évben, nemzeti ünnepek, jubileumok alkalmából, a városi eseményekhez kapcsolódóan van lehetőség.
(3) Az elismeréssel képzőművészeti kivitelezésű plakett, az adományozást igazoló okirat, és a mindenkori minimál bér összegének megfelelő pénzjutalom jár.
(4) A „Simontornyáért” díjból évente legfeljebb 2 db adományozható.
(5) Az okirat az adományozás indokait, a kiállítás keltét, az irat számát tartalmazza, azt a polgármester és a jegyző írja alá.

7. §

.

(1) A „Simontornyáért” díj adományozására javaslatot tehetnek:
- a város képviselő-testületének tagjai
- a városi képviselő-testület bizottságai
- a város jegyzője
(2) A „Simontornyáért” díj adományozásáról a képviselő-testület dönt.

Vegyes és zárórendelkezések

8. §

.

(1) A városi önkormányzat által alapított kitüntető díjak adományozásával kapcsolatos előkészítő, szervező tevékenységet a Városi Polgármesteri Hivatal látja el.
(2) Az elismerésben részesített személyekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 3. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesítéséről.
(3) A díszpolgári címmel és a „Simontornyáért” díjjal járó juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell megtervezni és biztosítani.
(4) A díjak külföldi állampolgár részére is adományozhatók, pénzjutalom nélkül.

9. §

.

Ez a rendelet 1995. augusztus 1-én lép hatályba.
Simontornya, 1995. július 11.
Cserháti Péter Bárdos László
polgármester jegyző