Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (V.29.) önkormányzati rendelete

Mezőőri szolgálatról

Hatályos: 2016. 05. 01- 2018. 06. 28

1. §

(1)E rendelet hatálya Szihalom Községi Önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldre terjed ki.

(2)Nem terjed ki a rendelet hatálya az erdő művelési ágú területekre, védett természeti területekre és értékekre, tavakra.

(3)A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben jelölt földterületek tulajdonosaira, földhasználóira terjed ki.


A mezei őrszolgálat


2. §

(1)Az Önkormányzat a közigazgatási területén található termőföldek, továbbá a mezőgazdasági termelést szolgáló építmények őrzését és védelmét mezei őrszolgálat útján kívánja ellátni. A mezei őrszolgálatot a mezőgazdasági igazgatási szerv nyilvántartásba veszi. A mezei őrszolgálat a nyilvántartásba vett területen (továbbiakban működési területen) látja el tevékenységét.

(2)A mezőőr tevékenysége során együttműködik a polgárőrséggel, illetékes vadásztársasággal, rendőrséggel.


A mezőőr feladatai


3. §

(1)A mezőőr a működési területén jogosult és köteles a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. Tv. 23. § (1) bekezdésében szabályozott feladatok ellátásán felül:

a)a működési területén észlelt környezetszennyezés ellen fellépni, a természet védelmére vonatkozó előírások betartását ellenőrizni,

b)a szolgálati naplót naponta vezetni

(2)A mezőőr egyéb, nem feladatkörébe tartozó feladattal is megbízható a munkáltató utasítása alapján.


Mezőőri járulék


4. §

(1)A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit az Önkormányzat a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásokból, valamint a földhasználó, illetve a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból fedezi.

(2)A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt a személyt terheli, akinek használatában a termőföld a tárgyév január 01. napján van. Amennyiben a használó személye nem állapítható meg, a fizetési kötelezettség a tulajdonost terheli. Földhasználónak minősül a földtulajdonos, ha saját maga hasznosítja a termőföldjét, illetve a haszonbérlő, a szívességi használó, a haszonélvező. A föld parlagon hagyása nem mentesíti a tulajdonost a járulékfizetési kötelezettség alól.

(3)A termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást a használó vagy a tulajdonos a változást követő 15 napon köteles bejelenteni.

(4)A mezőőri járulék mértéke minden megkezdett hektáronként 1250 Ft/év/hektár

(5)A mezőőri járulékot egyösszegben kell megfizetni minden év április 15-ig.

(6)A meg nem fizetett mezőőri járulék a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról 1997. évi CLIX. Tv. 19. § (3) bekezdése szerinti adók módjára végrehajtandó köztartozás.

(7)Az Önkormányzat a mezei őrszolgálat működtetése közcélú felajánlást elfogad.


Záró rendelkezések


5. §


E rendelet 2014. június 01. napján lép hatályba.





Szihalom, 2014. május 29.







      Bóta József Sándor sk.                                  Széll Gáborné Blaskó Erzsébet sk.

      Polgármester                                                  Jegyző