Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2020.(VIII.12.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 08. 13


Nagybajom Város Önkormányzatának

9/2020. ( VIII.12.)  számú rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról


Nagybajom Város Önkormányzata – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következő rendeletet alkotja :


Rendelet hatálya és célja

  1. §

A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési intézményre (Nagybajomi Kulturális Intézmény, Művelődési Ház és Könyvtár), közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre.

E rendelet célja, hogy Nagybajom Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevétele alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját, mértékét.

A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású integrált kulturális intézményének működtetéséről és szakmai szolgáltatásának folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenősen az Önkormányzat az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tartásával számít a civil szervezetekre, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, amely város kulturális életét gazdagítja.

Az Önkormányzat értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti a művelődést, amely javíthatja a lakosság életminőségét, és támogatja az Önkormányzati Közművelődési feladatok megvalósításában résztvevő intézményeket, színtereket és szervezeteket.


Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

  1. §

Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról gondoskodik:

  1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása
  2. közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése
  3. az amatőr alkotó- és előadó művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

Az Önkormányzat az (1) bekezdésében meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti és biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait.

Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

  1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.
  2. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.
  3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.
  4. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, szakembert alkalmaz, a könyvtárak állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.  Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások író-olvasó találkozók szervezése
  5. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.
  6. Színházi előadások, irodalmi estek szervezése.
  7. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.
  8. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.
  9. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozás közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.
  10. A település helytörténetét gyűjteményének gondozása és folyamatos bővítése
  11. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.


Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3.§

Az Önkormányzat a meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítása érdekében közművelődési intézményt működetett.


4.§

  1. Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat elsősorban az általa alapított, költségvetési szervként működő Nagybajomi Kulturális Intézmény, Művelődési Ház és Könyvtár szervezeti egységével látja el, az alábbi telephelyeken: 
  1. Pálóczi Horváth Ádám Művelődési Ház (Nagybajom, Kossuth Lajos u. 19.)
  2. Gyergyai Albert Könyvtár (Nagybajom, Kossuth Lajos u. 14.)
  3. KözPont Közösségi Tér (Nagybajom, Kossuth u. 73.)
  4. Galéria és Alkotóház (Nagybajom, Kossuth u. 75.)
  5. Sárközy István Helytörténeti Kiállítóhely (Nagybajom, Fő u. 4.)


4. §

(2)  Az Önkormányzat a 2. §-ban foglalt közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét, valamint további feladatainak ellátását az Önkormányzat által fenntartott Nagybajomi Kulturális Intézmény, Művelődési Ház és Könyvtár (a továbbiakban: Közművelődési Intézmény), Pálóczi Horváth Ádám Művelődési Ház tagintézménye útján valamint a KözPont Közösségi Tér és Galéria és Alkotóház  telephelyek közösségi színtér útján biztosítja.

(3) Az Önkormányzat kötelező feladata a nyilvános könyvtári tevékenység, melyet a Közművelődési Intézmény, Gyergyai Albert Könyvtár tagintézménye lát el.

(4) Az Önkormányzat biztosítja a helytörténeti kiállítóhely tevékenységet, melyet a Közművelődési Intézmény, Sárközy István Helytörténtei Kiállítóhely tagintézménye lát el.

(5) Az Önkormányzat biztosítja a Közművelődési Intézmény működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.

 (7)  A Közművelődési Intézmény az alapító okiratban rögzített feladatok teljesítésével járul hozzá a kulturális, közművelődési célkitűzések megvalósításához.

(8)  A Közművelődési Intézménynek a feladatai színvonalasabb ellátása érdekében ki kell használnia a pályázati lehetőségeket, a vállalt cél megvalósítása az alaptevékenységének ellátását, annak biztonságát nem veszélyeztetheti.

(9)  A Közművelődési Intézmény kulturális éves szolgáltatási terve, munkaterve, továbbá az éves szakmai beszámolója Önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.

Mindazon nagybajomi székhellyel rendelkező közművelődési célú civil szervezetek, akik együttműködnek a közművelődési intézménnyel térítés mentesen vehetik igénybe azok használatát.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

5. §

Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel, b) egyházakkal,

c) helyi nevelési-oktatási intézményekkel

d) Nagybajomi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal

e) helyi civil szervezetekkel, alapítványokkal,

f) Helyi Értéktár Bizottsággal,

g) Nagybajom testvérvárosaival,

h) környező települések kulturális intézményeivel,

i) Somogy Megyei Önkormányzattal,

j) NMI Művelődési Intézet Nkft. Somogy Megyei Irodájával.


A közművelődési tevékenység finanszírozása

6 §

(1)  A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai a következők:

a) központi költségvetési támogatás,

b) helyi költségvetési forrás (önkormányzati kiegészítés),

c) intézményi saját bevétel,

d) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja az Közművelődési Intézmény fenntartásához, illetve a 4. § szerinti közművelődési alapszolgáltatások és további feladatinak teljesítéséhez szükséges személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket. Az Önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra adott központi költségvetési támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.


A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

7.§

(1) A Kult. tv. és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Nagybajom Város Önkormányzatának Képviselőtestülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a Közművelődési Intézménynek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3)  Az Önkormányzat a Közművelődési Intézmény szakmai ellenőrzését a Képviselőtestület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.


Záró rendelkezések

(1)  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. 

(2) Egyidejűleg hatályát veszti Nagybajom Város Önkormányzatának az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló  8/2000.(III.30.) számú  önkormányzati rendelete.

A közművelődési rendeletet  az önkormányzat közművelődési intézményében közzéteszi.






    Pirka Mátyás    sk.                                                            Dr. Hornung Judit sk.

    polgármester                                                                                            jegyző



Kihirdetve: Nagybajom, 2020. augusztus 12.





                                                                                      Dr. Hornung Judit sk.

                                                                                              jegyző