Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (I.26.) önkormányzati rendelete

A szabadtéri tűzgyújtásáról és tűzmegelőzésről

Hatályos: 2017. 01. 26

Szihalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a Környezetvédelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el


  1. §
  1. A rendelet célja a szabadtéri tűzgyújtás belterületi szabályozása olyan módon, hogy biztosítva legyen a levegő tisztaságának védelme és elősegítse a társadalmi együttélés szabályait.
  2. Kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani, indokolt esetben pedig e rendeletben foglaltak szerint égetéssel semmisíthető meg.
  1. §
  1. A rendelet hatálya kiterjed Szihalom belterületén található ingatlanokra, közterületekre.
  2. A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel rendelkező szervezetre.
  1. §

E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék a kert, közterületen található parkok, temetőkert használata során keletkező és további hasznosításra kerülő növényi maradvány (továbbiakban: kerti hulladék)

  1. §
  1. A földterület tisztántartása céljából a területen keletkező kerti hulladék a tűzvédelmi előírások betartása mellett égethető:
  1. Tüzet rakni csak biztonságos módon, lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, állandó felügyelet mellett lehet
  2. Égetni csak világos, tiszta, szélcsendes időben szabad
  3. A szükséges óvintézkedéseket meg kell tenni mindennemű katasztrófa megelőzése érdekében, ezért a tűzrakás helyét kis árokkal vagy éghetetlen anyaggal (például kövekkel) kell körülhatárolni és megfelelő védőeszközöket, szerszámokat (oltóvíz, gereblye, lapát) készenlétben kell tartani
  4. Avar és kerti hulladék csak száraz állapotban égethető, egyszerre csak kis mennyiségben, folyamatosan adagolva.
  1. A lakosság védelme és a levegő tisztaságának érdekében avar és kerti hulladék égetése keddi és pénteki napokon a nyári időszámítás szerinti időszakban 14.00 – 18.00 óra között, téli időszámítás szerinti időszakban 12.00 – 16.00 óra között végezhető.
  2. Ünnepnap avart égetni nem szabad!
  3. Nagy mennyiségű füstöt termelő, nedves kerti hulladék égetése tilos!
  4. Tilos égetni a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium által meghatározott tűzgyújtási tilalom idején.
  5. A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.
  1. §
  1. Ez a rendelet közzétételét követő napon lép hatályba.
  2. Hatályát veszti a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről és a település tisztaságáról szóló önkormányzati rendelet 12. §-a.