Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2009.(III.23.) önkormányzati rendelete

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Hatályos: 2013. 07. 27- 2013. 12. 16

Szentistván nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1997. évi XXXI törvény (a továbbiakban Gyvt.) 18. § (1) bekezdés. b./ pontjában, a 18.§. (2).bekezdése, 18.§.(5) bekezdése 20/C.§.(4) bekezdése, 21.§.(1) bekezdése, valamint a 29.§-ban  kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


A rendelet célja, hogy a Gyvt-ben megállapított, a gyermekek védelmét szolgáló pénzbeli és természetbeni ellátási formák alkalmazásához - a helyi sajátosságokat figyelembe véve - a feltételrendszert és az eljárást szabályozza.


2. §


A rendelet hatálya kiterjed:

- Szentistván nagyközség közigazgatási területén élő gyermekekre és fiatal felnőttekre (továbbiakban: gyermek) valamint szüleikre, törvényes képviselőikre (továbbiakban: szülő).

- A rendelet hatálya kiterjed továbbá a Gyvt. 4. § (1)-(2) bekezdésében felsorolt gyermekre és szülőre.

- Az önkormányzat lakóhelyétől függetlenül rendkívüli gyermekvédelmi támogatást biztosít a közigazgatási területén tartózkodó, arra rászoruló gyermek részére, feltéve, ha ennek hiányában a késedelem a gyermek életét, testi épségét veszélyeztetné.


3. §


Értelmező rendelkezések: a Gyvt. 5. §-ában jelölt meghatározások.



A gyermekvédelem helyi rendszere


4. §


A gyermekek védelmét az önkormányzat pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja.


(1) Pénzbeli ellátás:

a.) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás


(2)  Természetbeni ellátások:

a.) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

b.) tankönyvtámogatás

c.) óvodáztatási támogatás          


(3) Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás:


a.) gyermekjóléti szolgáltatás


b.) gyermekek napközbeni ellátása a közoktatásról szóló törvény szabályai   szerint működtetett napközi otthonos óvodában, általános iskolai napköziben,  tanulószobán


Eljárási rendelkezés


5. §


(1) A Gyvt-ben és e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy ezen rendelkezések megsértésével nyújtott ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell a pénzbeli ellátás visszafizetésére, illetve a természetben nyújtott ellátásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére a Gyvt. 133.§. (2) – (5) bekezdésében meghatározottak szerint.


(2)  A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iránti kérelmet a rendelet mellékletét képező (1) sz. mellékleten kell benyújtani az önkormányzat polgármesteri hivatalához.    A kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő terjesztheti elő.


(3) A kérelemben, annak jövedelemnyilatkozatában szereplő adatok valódisága környezettanulmány készítésével vizsgálható.  A vagyoni helyzetet akkor kell vizsgálni, ha az önkormányzat hivatalos tudomása vagy a környezettanulmány megállapításai alapján a gyermeket gondozó család életkörülményei nem felelnek meg a  jövedelemnyilatkozatban szereplő adatoknak.


(4) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás elbírálására a Polgármester jogosult.


(5) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatást megállapító határozatban rendelkezni kell a támogatás kifizetésének időpontjáról, helyéről és módjáról, attól függően, hogy a támogatás pénzbeli vagy természetbeni támogatásként kerül megállapításra.



Pénzbeli ellátás


6. §


Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás


(1) Egyszeri rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíthető (továbbiakban: rendkívüli támogatás) az a gyermek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét, és a család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került. (pl.  tartós betegség, szülők munkanélkülivé válása).


(2) A rendkívüli támogatás összege 3.000,- Ft-nál kevesebb és 15.000,- Ft-nál több nem lehet.


(3) Fiatal felnőtt részére az (1) bekezdésben foglaltakon túl rendkívüli támogatás csak abban az esetben állapítható meg, ha közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat.


Természetbeni ellátások


Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás


7. §


(1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetben is nyújtható a 6.§. ( 2 ) bekezdésében meghatározott összeghatárokon belül, amennyiben a kérelmező azt óvodai, iskolai, kollégiumi térítési díj kiegyenlítésére kívánja felhasználni.


Tankönyvtámogatás


8. §[1]


(1) Az önkormányzat hivatalból – jövedelemre tekintet nélkül – a tanévkezdés megkönnyítése érdekében a Szentistváni István Király Általános Iskolában tanuló és ingyenes tankönyvellátásban nem részesülő gyermek részére a tankönyvet ingyenesen biztosítja a (2) bekezdésben foglalt kivétellel.


(2) 50 %-os támogatásra jogosult a bejáróként nyilvántartott gyermek. A rendelet alkalmazásában bejáró az a gyermek, aki az előző tanévben is bejáró gyermek volt és a szülő nyilatkozik, hogy a támogatással érintett tanévben is az intézmény tanulója lesz a gyermek.


(3) A támogatás igénybevétele az iskola által készített és hitelesített kimutatás alapján, a tankönyv árának befizetését igazoló befizetési csekk bemutatásával történik.


(4) A (3) bekezdésben jelölt kimutatás tartalmazza a kedvezmény igénybevételére jogosult egyik szülő nevét, lakcímét, a gyermek nevét, a tankönyv árát és az átvétel elismerésére szolgáló aláírás rovatot.


(5) A befizetést igazoló csekk hátoldalára a támogatás kifizetésekor rá kell vezetni, hogy a „tankönyvtámogatás kifizetésre került”, dátum, aláírás.


(6) A támogatást az Önkormányzati Hivatal pénztárában lehet átvenni az arra jogosult szülőnek minden év augusztus első hetében, 2013-ban július 29 és augusztus 2 között.


Óvodáztatási támogatás


9. §


(1) Az óvodáztatási támogatás megállapítására a Gyvt. 20/C §-ában foglalt  rendelkezéseket kell alkalmazni, figyelemmel a 149/1997.(IX.10.) Korm. rendelet   (továbbiakban: Korm. rendelet )  68/F. §-ában foglaltakra is.


(2) A támogatás első alkalommal történő folyósítása természetben nyújtandó, amelyet az önkormányzat a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat  - települési családgondozója - közreműködésével biztosít, a  gyermek törvényes felügyeletét ellátó szülő bevonásával.


(3)  A családgondozó a természetben nyújtott támogatás keretében megvásárolt cikkeket átvételi elismervény ellenében adja át a szülőnek, a támogatási összegről elszámolási kötelezettsége van  az önkormányzat jegyzője felé.


(4)  A természetben nyújtott óvodáztatási támogatás célja a gyermek rendszeres óvodába járásának segítése, formája különösen utcai ruha, utcai cipő, váltóruha, váltócipő, tisztasági csomag biztosítása.


(5)  A természetben nyújtott óvodáztatási támogatást a gyermek beíratását követő 7 munkanapon belül a szülő rendelkezésére kell bocsátani.


(6)  A támogatásra irányuló kérelmet  a  Korm. rendelet  11.sz.melléklete szerint az önkormányzat polgármesteri hivatalához kell benyújtani.


(7) Az óvodáztatási támogatásra való jogosultság megállapítása az önkormányzat jegyzőjének feladat- és hatásköre.



Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások


Gyermekjóléti szolgálat


10. §


(1) A Gyvt  39-40 §-aiban rögzített gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi társulás keretein belül e célra létrehozott Mezőkövesdi Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat  útján  látja el.


(2) A gyermekjóléti szolgálat együttműködik a település jegyzőjével, aki ellátja a Gyvt-ben, valamint a Korm. rendeletben meghatározott feladatokat.


(3) A szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmet az intézmény vezetőjéhez lehet benyújtani, a  Gyvt-ben szabályozott esetekben a jegyző határozattal is elrendelheti.   


Gyermekek napközbeni ellátása


11. §


(1) Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátását intézményei útján az alábbiak szerint biztosítja:

a) a 3-6 éves korú gyermekek esetében a napközi otthonos óvodában,

b) a 7-14 éves korú gyermekek esetében az általános iskolai napköziben, valamint tanulószobában.


(2) A gyermekek napközbeni ellátásának igénybevételének rendjét az intézmények szabályzatai tartalmazzák.


(3) Az (1) bekezdésben jelölt szolgáltatásokhoz kapcsolódó étkeztetés intézményi térítési díját, a díj befizetésével kapcsolatos rendelkezéseket a rendelet 2.sz.  melléklete tartalmazza.


Vegyes, átmeneti és záró rendelkezések


12. §


(1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt, a 149/1997(IX.1.) Korm rendelet, valamint a 133/1997.(VII.29.) Korm. rendelet szabályait kell alkalmazni.


(3) A rendelet   9. §-ának 2009. évben történő végrehajtása során  figyelemmel kell lenni a  Gyvt. 160/A    §-ában foglaltakra.


(4) A hatálybalépéssel egy időben hatályát veszti az önkormányzat 1/2006.(I.30) és az azt módosító 20/2007.(XII.22.) számú rendelete.



Tóth Imréné dr. sk.                                                                         Ördög Jakab  sk. 

    jegyző                                                                                          polgármester



                                                                                 5 /2009.(III.23.) sz. rendelet 1 sz. melléklete                   

Benyújtandó:

Polgármesteri Hivatal

Szentistván


K É R E L E M

                                                     

                              Rendkívüli gyermekvédelmi  támogatás megállapításához




Kérelmező  (szülő , törvényes képviselő )

neve :  ( leánykori neve ) ………………………………………………………………………………………………………


Születési helye , ideje :…………………………Anyja  neve:…………….………………………..


Lakcíme :……………………………………………………………………………………………


TAJ száma:…………………………… Adóazonosító száma:…………………………………….


Kérem szíveskedjenek  az alábbi indokaim alapján részemre rendkívüli gyermekvédelmi


támogatást megállapítani……………………………………………………………………………


………………………………………………………………………………………………………


………………………………………………………………………………………………………



Szentistván, 200………..………………



                                                                          ____________________________                                                                                                                                kérelmező  aláírása




A  kérelemhez  mellékelni  kell  a  jövedelemnyilatkozat  1-14. pontjaiban  feltüntetett -  a kérelem benyújtását   megelőző  3  hónapra vonatkozó  jövedelmek-    valódiságának igazolására szolgáló iratokat.



B) Jövedelmi adatok

 A jövedelmek típusai

 A kérelmező
jövedelme

 A kérelmezővel
közös háztartásban
élő házastárs
(élettárs) jövedelme

 A kérelmezővel
közös háztartásban
élő egyéb rokon
jövedelme

 Összesen

 1. Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz







 2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem







 3. Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem







 4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások







 5. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)







 6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás







 7. Föld bérbeadásából származó jövedelem







 8. Egyéb (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)







 9. Összes bruttó jövedelem







 10. Személyi jövedelemadó vagy előleg összege







 11. Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege







 12. Munkavállalói járulék összege







 13. A család összes nettó jövedelme [9-(10+11+12)]







 14. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)














 15. AZ ÜGYINTÉZŐ TÖLTI KI!
Önkormányzat által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás [a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bek. i) pontja]







Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki): ................................. Ft/hó.



Az 5/2009(III.23.) számú önkormányzati rendelet 2.sz. melléklete[2]





A térítési díjak megállapítása és megfizetése


I.

Szentistván nagyközség önkormányzata

a./ az általános iskolás gyermekek közül az iskolai napközi otthoni ellátást igénybe vevő gyermekek napi háromszori, a menzát igénybevevő gyermekek napi egyszeri étkeztetését,

b./ az óvodás gyermekek napi háromszori étkeztetését vásárolt élelmezéssel

- a Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. által üzemeltetett  étteremből  biztosítja.


II.

A nyersanyag költséget és az intézményi  térítési díjat  ellátotti csoportonként  és  a következők szerint határozza meg:   


ellátottak/étkezési hely

nyersanyagköltség


Térítési díj


        

  • napközis ellátottak részére (háromszori) - Szentistván

366,- + áfa/nap


366,- + áfa/nap


  • menzás étkezők (ebéd) minden étkező helyen egységesen

237,- + áfa/nap

237,- + áfa/nap

  • óvodai ellátottak (háromszori) - Szentistván

357,- + áfa/nap

357,- + áfa/nap



III.

1.  A személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg, az intézményi térítési díj és a normatív kedvezmények, valamint az  igénybe vett élelmezési napok száma figyelembevételével.

2. A személyi térítési díjat a napközis ellátottak, menzás étkezők, óvodai ellátottak esetében az óvoda élelmezésvezetőjénél utólag, minden hónap 10. napjáig kell befizetni.

3. A normatív kedvezmények  fedezetére az éves költségvetésben kiadási előirányzatot kell jelölni, és az igénybe vett étkezések alapján azt működési bevételként az intézmény számára biztosítani.  

_____





[1] Mód. a 9/2013.(VII.26.) önk.rendelet, hatályos: 2013. 07.27-től,

[2] Hatályos 2013. 01.01-től a 15/2012.(XII.19.)  önk.rendelet alapján