Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2012.(XII.19.) önkormányzati rendelete

a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályozásáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2016. 01. 14

Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. (továbbiakban Mötv.) 13.§ (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13.§-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. Általános rendelkezések


1. §


Szentistván nagyközségi Önkormányzat közigazgatási területén a kéményseprő ipari közszolgáltatási tevékenység állátása az önkormányzat által szervezett közszolgáltatás útján történik.


2. §


A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, melyek biztosítják a települési kéményseprő-ipari közszolgáltatással összefüggő feladatok eredményes végrehajtását, a kéményseprő-ipari szolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét.


2. Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. égéstermék: tüzelőanyagok elégetésekor keletkező termék, amely lehet gáznemű, folyékony, szilárd vagy ezek keveréke
  2. égéstermék-elvezető: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezés tűzterében keletkezett égésterméket a szabadba vezeti.   
  3. gazdálkodó szervezet: a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685.§ c) pontja szerinti gazdálkodó szervezet
  4. használaton kívüli égéstermék-elvezető: olyan égéstermék-elvezető, melynek összes nyílását befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, vagy egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták
  5. ingatlan használója: az ingatlant ténylegesen használó személy, ennek hiányában a tulajdonos    
  6. tartalék (biztonsági) égéstermék-elvezető: olyan égéstermék-elvezető, amely a tartalékfűtés célját szolgálja, üzemképes állapotban van, de nincs rácsatlakoztatva tüzelőberendezés 
  7. tüzelőberendezés: szilárd, cseppfolyós vagy légnemű energiatermelő anyaggal üzemelő berendezés, amelyben a működés során égéstermék keletkezik
  8. sormunka: az a külön megrendelés nélkül, előzetes értesítést követően, rendszeres időközönként végzett közszolgáltatás, amelynek díját további kiszállási díj nem terheli
  9. összekötő elem:  az égéstermék-elvezető szakasza, amely a tüzelőberendezést a bekötőnyílással összeköti.[1]


3.  A rendelet hatálya


4. §


(1) A rendelet területi hatálya: Szentistván nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya: A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás szervezett ellátása kiterjed a lakásban és más helyiségben épülő vagy már használatban lévő kémény, valamint tartozékainak műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére, tisztítására és szakvélemény adására. A közszolgáltatás nem terjed ki a használaton kívüli égéstermék elvezetőre.

(3) A rendelet személyi hatálya: A közigazgatási határon belül valamennyi ingatlantulajdonosra, kezelőre vagy használóra (továbbiakban: használó) kiterjed, amely égéstermék-elvezetővel érintett függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetve nem jogi személyiségű gazdasági társaság, valamint a kéményseprő-ipari szolgáltatást ellátó szolgáltatóra.


5. §


(1) Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásával, a kiírt pályázaton részt vett és érvényes pályázattal induló, nyertes gazdálkodó szervezetet (továbbiakban: közszolgáltató) bízza meg és kötelezi a feladat ellátásával kapcsolatos jelen rendeletben foglalt feladatok végrehajtására, valamint felruházza az őt megillető e rendeletben szereplő jogosítványokkal.

(2)[2] Szentistván nagyközség közigazgatási területén kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátására a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. (3400 Mezőkövesd, Dózsa György u.2.) jogosult 2014. január  1-napjától. 




4. Kéményseprő-ipari közszolgáltatási munkák ellátása,

a szolgáltató és a tulajdonos jogai és kötelezettségei


6. §


(1)[3] A szolgáltató sormunka keretében a 63/2012.(XII.11.) BM. rendelet  3. §-ában meghatározott időszakonként köteles elvégezni az égéstermék elvezetők ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását, az égéstermék elvezetők műszaki felülvizsgálatát, továbbá mindazt a vizsgálatot, melyet törvény vagy annak végrehajtási rendelete előír.

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatás keretében elvégzi az ingatlan tulajdonosa által megrendelt égéstermék-elvezetővel kapcsolatos kötelező műszaki vizsgálatokat. Az időlegesen használt ingatlanok esetében az ingatlan tulajdonosának megrendelésére időszakonként kell elvégezni az (1) bekezdésben foglaltakat.

(3) Nem tartozik a közszolgáltatás körébe az épített cserépkályha, kandalló, kemence csak bontással oldható összekötő eleme vagy annak bekötőnyílása, valamint a használaton kívüli égéstermék elvezető.

(4) A közszolgáltató az időszakos ellenőrzést és a szükség szerinti tisztítást megrendelés nélkül, ütemezett sormunka keretében látja el. Az ütemezett sormunka végzésének időpontjáról a szolgáltató legalább 8 nappal előtte a hangos hirdetőben és a helyi képújságban hirdetményt tesz közzé, mely hirdetmény tartalmazza a második időpontot is.

(5)  Ha az égéstermék-elvezető állapotának időszakos ellenőrzése, tisztítása, műszaki felülvizsgálata - az ingatlan használója meghatározott kötelezettségének elmulasztása miatt meghiúsul - a szolgáltató értesíti a tűzvédelmi hatóságot.     

(6) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott feladatok eredményét tartalmazó dokumentum egy példányát a szolgáltató az ingatlan tulajdonosának, annak távollétében az ingatlan használójának igazolt módon átadja.

(7) A közszolgáltató az égéstermék-elvezetők és csatlakoztatott tüzelőberendezések közszolgáltatáshoz szükséges műszaki adatairól (továbbiakban: műszaki adat) címenként nyilvántartást vezet.

(8) Közvetlen élet- vagy tűzveszély észlelése esetén a szolgáltató köteles az üzemeltetés azonnali leállítására írásban felszólítani a használót, a szabálytalanság megszüntetéséig.

A szolgáltató az ingatlan címének közlésével – a veszély jellegétől függően – haladéktalanul köteles tájékoztatni a hatáskörrel rendelkező hatóságot, szükség esetén a gázelosztó engedélyest.


7. §


(1) A kéményseprő-ipari közszolgáltatást az ingatlan használója köteles igénybe venni,  ha olyan tüzelőberendezést üzemeltet, amely a hozzá tartozó vagy a hozzá csatlakoztatott égéstermék-elvezetővel van felszerelve vagy ahhoz csatlakozik vagy tartalék (biztonsági) égéstermék elvezetőt tart fenn.  

(2) A közszolgáltatás igénybevételével a szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között, a Polgári Törvénykönyv közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti szerződéses jogviszony jön létre.

(3) Az ingatlan használója köteles a szolgáltató 6.§ (1), (2) bekezdésben meghatározott feladatainak ellátásához, a munka akadálytalan, biztonságos végzéséhez szükséges feltételeket biztosítani, így különösen

a) az érintett helyiségbe való bejutás lehetőségéről gondoskodni,

b) a kémény megközelíthetőségét biztosítani,

c) a kémények számában bekövetkezett változást a szolgáltatónak írásban bejelenteni,

d) a szolgáltatónak megadni a családi és utónevét, lakóhelyének, tartózkodási és értesítési helyének címét (továbbiakban: személyes adatait),

e) az ingatlan tulajdonosa - az ingatan használójával fennálló megállapodás alapján - írásban, igazolható módon köteles bejelenteni a szolgáltatónak, ha a közszolgáltatásért járó díj megfizetése az ingatlan használóját terheli,

f) az ingatlan tulajdonosa vagy használója a hatósági eljárásokat megelőzően köteles panaszával - igazolható módon - a közszolgáltatóhoz vagy az ellátásért felelős önkormányzathoz fordulni.        

(4) Az ingatlan használója köteles a szolgáltató által feltárt szabálytalanságot haladéktalanul megszüntetni.

(5)  A szolgáltató által feltárt szabálytalanságról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni, abban az esetben, ha az ingatlan használója azt az előírt határidőn belül nem végzi el. 



5. A Kéményseprő-ipari közszolgáltatási díj megállapítása és megfizetése.[4]


8. §


(1) A fizetendő közszolgáltatási díj megállapításához szükséges egységnyi munkaráfordítás díját  jelen rendelet 1. 2.  melléklete tartalmazza.

(2) A fizetendő közszolgáltatási díjat a közszolgáltató állapítja meg a közszolgáltatási feladat tartalmától függően, a rendelet melléklete szerinti díjtáblázat figyelembe vételével.

(3) A közszolgáltatás díját az önkormányzat évente felülvizsgálja, és amennyiben szükséges a következő évben alkalmazandó díjakat november 30-áig rendeletben határozza meg.

(4) A közszolgáltatás elvégzését az ingatlan használója vagy megbízottja a díj megfizetésével, illetve aláírásával köteles igazolni.

(5) A közszolgáltatás díját a tulajdonosnak vagy a használónak a szolgáltatás elvégzésével egyidejűleg készpénzben kell kiegyenlítenie a szolgáltató által kiállított számla ellenében. Átutalással történő kiegyenlítésre a szolgáltatóval kötött megállapodás alapján van mód.

(6) Ha a szolgáltató az előzetes értesítési kötelezettségének a 6. § (4) bekezdése szerint eleget tett, a közszolgáltatás díját az ingatlan használója akkor is köteles megfizetni, ha a munka elvégzésében a szolgáltatót megakadályozta, vagy a munka elvégzésének feltételeit nem biztosította.

(7) Az ingatlan használója a 6. § (4) bekezdésében meghatározott második időponttól számított 30 napon belül a közszolgáltatást – külön egyeztetést követően - köteles igénybe venni, és a közszolgáltatás díján túl a külön kiszállás díját is megfizetni, amennyiben a szolgáltató a második időpontban sem tudta a közszolgáltatást ellátni. 

(8) A kötelezően igénybe veendő kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenység végzésének tűrése alól a díj megfizetése nem mentesíti az ingatlan használóját.

(9) Nem kell a díjat megfizetni, ha a kötelezően igénybe veendő közszolgáltatási munka a szolgáltató hibájából vagy érdekkörében felmerülő okból marad el.


9. §


(1) E rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba, a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel.

(2) E rendelet 8. § (1) bekezdése 2013. február 1-jén lép hatályba.






                      Koncz József  sk.                                                         dr. Pusztai-Csató Adrienn sk.

                      polgármester                                                                                  jegyző 




[1] Hatályos: 2013.02.01-től az 1/2013.önk.rend. alapján

[2] Hatályos: 2014.01.01-től

[3] Hatályos: 2013.02.01-től

[4] Újraszabályozta az 1/2013. önk.rendelet.



Mellékletek