Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(IX.9.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatának egyes szabályairól.

Hatályos: 2013. 09. 10

Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(IX.9.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatának egyes szabályairól.

2013.09.10.

Szentistván nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Tv.) 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Tv. 34. § (5) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele egybefüggően a 30 napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film estében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 500 m2-t nem haladhatja meg.

2. § (1) Az engedélyes a használat időtartama alatt köteles biztosítani a közterülettel határos magántulajdonú ingatanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését.

(2) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet, vagy rendkívüli természeti esemény (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén az önkormányzati döntés alapján az engedélye köteles a közterület, vagy annak a kárral fenyegető helyzettel érintett része használatát a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb 3 órán belül megszüntetni.

(3) A kárral fenyegető helyezet elhárítását, helyreállítást követően legkésőbb 3 napon belül a közterület használatot az engedélyes részére biztosítani kell.

(4) Az engedélyes a közterületet legalább az átvételkori állapotnak megfelelően, tisztán köteles visszaadni, a közterület állapotában esetlegesen okozott károkat helyreállítani.

3. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatallal megkötött hatósági szerződésben foglalt mértékű díjat köteles fizetni.

(2) A közterület filmforgatási célú használatáért fizetendő díj felső határa:

a.) forgatási helyszín esetében 200,- Ft/m2/nap,
b.) technikai kiszolgálás helyszín esetében 150,- Ft/m2/nap,
c.) stáb parkolás helyszín esetében 100,- Ft/m2/nap.
(3) A díjat a tényleges igénybevételnek megfelelően, a használat megszűnését követő 15 napon belül, az önkormányzat által kiállított számla ellenében az önkormányzat 55100203-12001163 számú számlájára kell megfizetni. A számlázás alapját az engedélyes képviselője és a polgármester által együttesen aláirt, a tényleges használat számszerű adatait tartalmazó dokumentum képezi.
(4.) Mentes a díjfizetés alól a Tv. szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása céljából történő közterület használat, ha annak időtartama nem haladja meg a 3 napot.
(5) Mentes a díjfizetés alól, ha a közterület használat Szentistván nagyközség kulturális örökségének, sport és kulturális életének, civil szervezeteinek és tevékenységüknek bemutatását célzó film forgatását szolgálja, és annak időtartama nem haladja meg a 3 napot.

4. § (1) A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület használattal összefüggő feladat-, jog- és hatásköröket a polgármesterre ruházza át.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra a mozgóképről szóló törvény és annak végrehajtásáról szóló Kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

(3) Jelen rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba.